Jako nevrijeme i poplave u cijeloj zapadnoj Europi

Najmanje tri osobe poginule su u bujicama i poplavama u dijelovima zapadne Europe, javlja Euronews.

Iznenadna bujica izazvana obilnim kišama odnijela je dva života u regiji Pijemont na sjeverozapadu Italije, dok je u sjeveroistočnom dijelu Španjolske, u Kataloniji, jedna osoba poginula nakon što su bujice i poplave pogodile to područje po drugi put u posljednja dva mjeseca. Također, lokalne su vlasti priopćile kako je zbog olujnog nevremena bez električne struje ostalo dvadeset tisuća ljudi.

Veliko nevrijeme praćeno poplavama izazvalo je probleme i na jugu Francuske gdje je velik dio stanovništva morao biti evakuiran iz svojih domova. Za promet je zatvoreno pedesetak cesta, a prekinut je i željeznički promet između Montpelliera i Perpignana na jugozapadu Francuske te dalje prema Barceloni.

Daljnje jake grmljavinske oluje očekuju se i tijekom četvrtka.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Veneciju je pogodio najveći plimni val u posljednje 53 godine

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro planira proglasiti izvanredno stanje nakon što je grad pogodila druga najveća razina mora (aqua alta) otkad se provode mjerenja. Pod vodom je 85 % grada, pa tako i bazilika sv. Marka te brojni trgovi i ulice.

Stroge mjere borbe protiv koronavirusa smanjile onečišćenje zraka

Podaci Europske agencije za okoliš (European Environment Agency - EEA) potvrđuju velika smanjenja koncentracija onečišćujućih tvari u zraku - posebno koncentracije dušikovog dioksida (NO2) i to uglavnom zbog smanjenog prometa i drugih aktivnosti. To posebno vrijedi za velike europske gradove čije je stanovništvo u karantenama i pod raznim mjerama ograničenja kretanja. EEA podatake prikuplja svakog sata, na oko tri tisuće mjernih postaja širom europskih zemalja.

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER