Uređaj od 40 milijuna uz državnu potporu i uvjete

Zadar mora kupiti sortirnicu i dati je trećoj osobi na upravljanje da bi građani pokrivali gubitak

Razdvajanje kućnog smeća na čemu inzistira državna politika, nema nikakvog smisla bez sortirnice. Taj uređaj, čija se vrijednost procijenjuje na 40 milijuna kuna, trebao bi biti dio Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, ali njega mora posebno kupiti Grad Zadar, piše zadarski portal 057info.

Prema pozivu za sufinanciranje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, taj se uređaj po tržišnoj cijeni daje na upravljanje trećoj osobi, a gubitak će se pokrivati iz proračuna Grada Zadra. Sve to stoji u pozivu resornog ministarstva, objavljenog u svibnju ove godine, a na koji su otvorene prijave za sufinanciranje od 85 posto po svakoj sortirnici iz ukupnog iznosa od 350 milijuna kuna do kraja lipnja 2020. godine.

„Da bi se ispunili navedeni uvjeti odabira upravitelja sortirnice, JLS kao vlasnici sortirnica trebali bi odabranom ponuditelju omogućiti pokrivanje troškova upravljanja i rada sortirnice uz uobičajeni povrat. Nasuprot tomu, ukoliko upravitelju sortirnice nije omogućeno ekonomski održivo poslovanje, odnosno ako se cijenama koje upravitelj bude naplaćivao korisnicima sortirnica (ovlaštenim trgovačkim društvima za recikliranje odnosno obradu) ne bude mogla pokrivati cijena otkupa odvojeno prikupljenog otpada i troškovi njegove obrade/sortiranja, u tom slučaju JLS kao vlasnik sortirnica upravitelju sortirnice može dodijeliti naknadu kojom će se pokriti razlika između troškova i prihoda upravljanja i vođenja poslova sortirnice", navodi se u pozivu ministarstva kojeg vodi Tomislav Ćorić.

Dakle, zadarskom sortirnicom neće upravljati ni Čistoća, a ni tvrtka Eko Zadar koju su osnovale jedinice lokalne samouprave i koja je nositelj projekta Centra za gospodaranje otpadom gdje je prvotno bila predviđena, dok se nisu pojavile državne potpore i uvjeti koje diktira Ministarstvo. 

Eko Zadar je naručitelj predstudije kojom je osim te lokacije za sortirnicu predviđen smještaj u Novalji te Sukošanu. Najlogičnije je da bude u Biljanima Donjima, no odgovor će dati studija isplativosti koju je naručio Grad Zadar koja bi trebala pokazati održivost sortirnice na 30 godina. Predstudija je, međutim, pokazala da bi sortirnica u koju se donosi komunalni otpad s područja Zadarske županije, proizvodila godišnji gubitak od oko 500 tisuća eura jer su niske cijene otkupa sirovina za reciklažu.

A onda bi ga građani kroz proračun morali pokrivati što znači da će računi i dalje rasti.

Ukazala je na to i predsjednica Hrvatske udruge za gospodaranje otpadom Aleksandra Anić Vučinić: „Ideja da ćemo zbog odvojenog prikupljanja smanjiti cijenu odvoza je kriva, oni koji su to plasirali su aktivisti i politički populisti. Stručnjak koji razumije gospodarenje otpadom sigurno to nikada ne bi rekao. Jedina ideja kojom se moramo voditi jest da čuvamo resurse za buduće generacije. Otpadom se općenito i od pamtivijeka gospodari iz tri razloga, da bi se spriječio štetan utjecaj na čovjeka u vidu zaraza, da se zaštiti priroda i da bi se iskoristila vrijedna svojstva otpada.“

Dijana Mijatović - 057info / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Potpisivanje ugovora za izgradnju pretovarnih stanica u Biogradu, Gračacu i Pagu

Povodom potpisivanja ugovora za izgradnju i nadzor nad izgradnjom pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Gračacu i Pagu u sklopu Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, u ponedjeljak 4. lipnja 2018., u 15:30 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru organizira se konferencija za novinare.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER