Stotine hektara vinograda čine Beč jedinstvenim u svijetu

Preko 180 bečkih vinarija svake godine proizvede oko 20.000 hektolitara vina

Sa svojih preko 700 hektara vinograda Beč je jedina metropola u svijetu koja u sklopu grada posjeduje ekonomski značajno vinogradarstvo. Osim velikih vinogradarskih područja u gradskim četvrtima Döbling, Ottakring i Floridsdorf na trgu Schwarzenbergplatz već se oko 150 godina nalazi jedini vinograd u centru grada.

U najmanjem bečkom vinogradu u vrtu ispred Palače nadvojvode Ludwiga Viktora preko dvadeset se godina tradicionalno odvija berba grožđa u kojoj je prije nekoliko dana sudjelovao i bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

„Vino je neposredno povezano s načinom života u našem gradu i istovremeno važan gospodarski faktor“, rekao je bečki gradonačelnik Ludwig tom prilikom. Zaključio je da u Beču postoje strogo zaštićene vinogradarske površine, što doprinosi visokoj kvaliteti života u gradu. Takav kultivirani krajolik važan je prostor za odmor iz kojeg se dobivaju razne izvrsne vinske sorte.

Oko 50 do 60 boca miješanog vina, koje obrađivanjem ovog posljednjeg vinograda u centru Beča proizvodi vinarija Mayer am Pfarrplatz, i ove će godine ponovo biti prodano na dražbi u dobrotvorne svrhe.

U Beču postoji više od 180 vinarija koje svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina. Pritom oko 80 % vinogradarskih površina otpada na uzgoj za proizvodnju bijelih, a oko 20 % na uzgoj za proizvodnju crnih vinskih sorta. Najčešće se proizvode veltlinac zeleni, rizling rajnski, pinot bijeli, chardonnay i graševina.

Osim tradicionalnih vinskih konoba (Heuriger) u vinsku kulturu grada spada i zaštićena miješana vinska sorta „Wiener Gemischter Satz“. Ovo vino proizvodi i vinarija Cobenzl, jedna od najpoznatijih bečkih vinarija kojom više od 100 godina upravlja grad Beč, a koja je nedavno odlikovana certifikatom održivosti.

Eurocomm-PR Zagreb / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Klimatska kriza prijeti i vinogradima u regiji Champagne

Porast temperatura sve više ugrožava i francuske vinograde u regiji  Champagne, a zabrinuti vinogradari nastoje se prilagoditi realnoj prijetnji klimatskih promjena i sačuvati svoju proizvodnju.

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

Sve više međunarodnih tvrtki otvara podružnice u Beču

Prošle je godine u Beču ponovno ostvaren rekordan porast broja podružnica stranih tvrtki – zbog Brexita je posebno porastao broj britanskih tvrtki koje su već sada po zastupljenosti na drugom mjestu, a austrijska metropola privlači i brojne tvrtke iz istočne Europe te se sve više usredotočuje na startupove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER