Švedska je zaustavila gradnju velikog LNG terminala zbog klimatske krize!

Göteborški terminal jedan je od 112 plinskih projekata koji se nalaze na tzv. EU Listi projekata od zajedničkog interesa (PCI)

Švedska je vlada danas odlučila kako će uskratiti konačnu dozvolu za LNG terminal u Göteborgu zbog utjecaja na klimatske promjene.

Ova je odluka donesena nakon godina lokalnog otpora projektu, uključujući blokadu luke i terminala od strane stotina ljudi u rujnu ove godine.

Olivia Linander iz lokalne švedske inicijative „Fossilgasfällan“ izjavila je: „Kada smo početkom 2017. godine započeli kampanju protiv terminala, nitko se nije suprotstavljao tvrdnji plinskog lobija kako je ova ogromna nova infrastruktura na fosilno gorivo rješenje. Dijalogom, online kampanjama i velikim mobilizacijama u potpunosti smo promijenili taj narativ i projekt je sada odbijen upravo zbog onoga što on jest: katastrofa za klimu. Ovo je samo početak kraja širenja plinskih projekata u Švedskoj. Slični projekti trebaju očekivati ​​otpor.”

Aktivisti, znanstvenici i mnogi političari izjasnili su se protiv povećanja uvoza plina u Švedsku u vrijeme kada klimatska kriza zahtijeva brzo ukidanje fosilnih goriva. Goteborški terminal jedan je od 112 plinskih projekata koji se nalaze na tzv. EU Listi projekata od zajedničkog interesa (PCI).

Odbijanje izdavanja dozvole za LNG terminal u Göteborgu zbog klimatskih razloga šalje jasnu poruku kako su svi slični projekti s PCI liste nelegitimni te ih treba ukloniti s popisa zbog iznimno negativnog utjecaja na klimu. 

„Jedan od PCI projekata jest i krčki LNG terminal kojeg Vlada RH realizira punom parom, unatoč velikom lokalnom otporu i nezakonitim procesima”, komentirala je Marija Mileta iz Zelene akcije te dodala: „Ova velika pobjeda u Švedskoj daje nam novu nadu jer predstavlja presedan pošto je po prvi put jedan takav projekt odbijen zbog rastuće klimatske krize. Svakako ćemo nastaviti s otporom na Krku jer nam ovo pokazuje da je moguće zaustaviti štetne plinske projekte unatoč snažnoj podršci Europske unije i lobiranju plinske industrije!”

  • Uoči prvog službenog posjeta Jean-Claude Junckera Hrvatskoj u lipnju ove godine, Zelena akcija pozvala je Europsku komisiju da odbije dati odobrenje za državnu potporu za LNG terminal na Krku zbog brojnih ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, kao i kršenja prava hrvatskih građana i građanki. / Foto: Zelena akcija

Pogledajte prilog na švedskoj televiziji SVT: Regeringen säger nej till påkoppling i Göteborg till stamnätet, 10.10. 2019.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Oceani su, čini se, otporniji nego što smo mislili

Izazovi s kojima se suočavaju svjetski oceani svima su već dobro poznati. Plastična kriza prijeti da će u oceanima do 2050. biti više plastike nego riba, dok klimatska ugrožava koraljne grebene koji bi u potpunosti mogli nestati do 2100. No, unatoč činjenici što smo oceane desetljećima koristili kao odlagalište otpada, u njih izlijevali naftu te prekomjernim izlovom ribe uništili riblji fond i gotovo istrijebili morski život, znanstvenici smatraju da ipak postoji mogućnost njihovog ozdravljenja.

Zelena akcija: EK ne smije odobriti državnu potporu za LNG terminal na Krku

Uoči prvog službenog posjeta Jean-Claude Junckera Hrvatskoj, Zelena akcija poziva Europsku komisiju da odbije dati odobrenje za državnu potporu za LNG terminal na Krku zbog brojnih ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, kao i kršenja prava hrvatskih građana i građanki.

Tribina: Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?

Greenpeace i Zelena akcija organiziraju tribinu „Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?”, kao doprinos trenutnoj javnoj raspravi o Nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje od 2021. do 2030., koja će se održati u utorak, 26. studenog, s početkom u 10:00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva ulica 2).

Anemičnom Nacionalnom energetskom i klimatskom planu Vlade RH nedostaje vizija

Javna tribina „Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?” održana je u utorak u organizaciji udruga Greenpeace i Zelena akcija, i to uoči završetka javnog savjetovanja o finalnom nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku za razdoblje od 2021. do 2030. (NECP), koji je na javnoj raspravi do 28. studenog ove godine.  

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER