Švedska je zaustavila gradnju velikog LNG terminala zbog klimatske krize!

Göteborški terminal jedan je od 112 plinskih projekata koji se nalaze na tzv. EU Listi projekata od zajedničkog interesa (PCI)

Švedska je vlada danas odlučila kako će uskratiti konačnu dozvolu za LNG terminal u Göteborgu zbog utjecaja na klimatske promjene.

Ova je odluka donesena nakon godina lokalnog otpora projektu, uključujući blokadu luke i terminala od strane stotina ljudi u rujnu ove godine.

Olivia Linander iz lokalne švedske inicijative „Fossilgasfällan“ izjavila je: „Kada smo početkom 2017. godine započeli kampanju protiv terminala, nitko se nije suprotstavljao tvrdnji plinskog lobija kako je ova ogromna nova infrastruktura na fosilno gorivo rješenje. Dijalogom, online kampanjama i velikim mobilizacijama u potpunosti smo promijenili taj narativ i projekt je sada odbijen upravo zbog onoga što on jest: katastrofa za klimu. Ovo je samo početak kraja širenja plinskih projekata u Švedskoj. Slični projekti trebaju očekivati ​​otpor.”

Aktivisti, znanstvenici i mnogi političari izjasnili su se protiv povećanja uvoza plina u Švedsku u vrijeme kada klimatska kriza zahtijeva brzo ukidanje fosilnih goriva. Goteborški terminal jedan je od 112 plinskih projekata koji se nalaze na tzv. EU Listi projekata od zajedničkog interesa (PCI).

Odbijanje izdavanja dozvole za LNG terminal u Göteborgu zbog klimatskih razloga šalje jasnu poruku kako su svi slični projekti s PCI liste nelegitimni te ih treba ukloniti s popisa zbog iznimno negativnog utjecaja na klimu. 

„Jedan od PCI projekata jest i krčki LNG terminal kojeg Vlada RH realizira punom parom, unatoč velikom lokalnom otporu i nezakonitim procesima”, komentirala je Marija Mileta iz Zelene akcije te dodala: „Ova velika pobjeda u Švedskoj daje nam novu nadu jer predstavlja presedan pošto je po prvi put jedan takav projekt odbijen zbog rastuće klimatske krize. Svakako ćemo nastaviti s otporom na Krku jer nam ovo pokazuje da je moguće zaustaviti štetne plinske projekte unatoč snažnoj podršci Europske unije i lobiranju plinske industrije!”

  • Uoči prvog službenog posjeta Jean-Claude Junckera Hrvatskoj u lipnju ove godine, Zelena akcija pozvala je Europsku komisiju da odbije dati odobrenje za državnu potporu za LNG terminal na Krku zbog brojnih ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, kao i kršenja prava hrvatskih građana i građanki. / Foto: Zelena akcija

Pogledajte prilog na švedskoj televiziji SVT: Regeringen säger nej till påkoppling i Göteborg till stamnätet, 10.10. 2019.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zelena akcija: EK ne smije odobriti državnu potporu za LNG terminal na Krku

Uoči prvog službenog posjeta Jean-Claude Junckera Hrvatskoj, Zelena akcija poziva Europsku komisiju da odbije dati odobrenje za državnu potporu za LNG terminal na Krku zbog brojnih ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, kao i kršenja prava hrvatskih građana i građanki.

Vlada RH je ovom odlukom „poklonila” i ostatak teritorija naftnim kompanijama

Nakon jučerašnjih odluka Vlade RH koja se tiču financiranja prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku i pokretanja postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, putem priopćenja očitovala se i Zelena akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER