Aktivacija neiskorištenih prostora u Zagrebu

Panel na temu aktivacije neiskorištenih prostora u gradu Zagrebu

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba u ponedjeljak 30. rujna organizira panel raspravu na temu aktivacije neiskorištenih prostora u gradu Zagrebu. Panel rasprava je javna i održat će se u ZgForumu (Gajeva 27) od 15 do 18 sati.

U suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, Centar oblikovanja svakodnevice poziva sve zainteresirane građane na javni panel na temu modela i smjernica za dodatnu aktivaciju postojećih neiskorištenih  prostora u gradu Zagrebu namjenski za kulturni sektor.

Panel će se održati u ponedjeljak, 30. rujna 2019., u vremenu od 15 do 18 sati u ZgForumu na adresi Gajeva ulica 27. Moderirana diskusija namijenjena je zainteresiranoj publici, dionicima u kulturnom sektoru te predstavnicima državnih i gradskih institucija. Cilj panela je detektirati elemente postojećih načina, procedura i mehanizama za rješavanje potreba za prostorom, a koji se mogu unaprijediti kako bi adekvatnije odgovarali na stvarne potrebe u kulturnom sektoru. Pozivaju se svi zainteresirani građani da svojim prisustvom i aktivnim  sudjelovanjem doprinesu što kvalitetnijoj i konstruktivnoj raspravi.

Dosad su u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice Antonija Komazlić i Antun Sevšek mapirali dostupne prostore u vlasništvu Grada Zagreba kako bi se u njima organizirale kulturne aktivnosti koje bi poslužile kao primjer kratkoročnog iskorištavanja gradske infrastrukture. Osim mapiranja, u planu je i izrada prijedloga izmjena i dopuna pravilnika o ustupanju  prostora u gradu Zagrebu na korištenje s ciljem namjenskog dinamičnog aktiviranja prostora u gradu Zagrebu za kulturne i kreativne industrije.

Uz predstavljanje projekta Centar oblikovanja svakodnevice, panel će adresirati pitanje potreba temeljem iskustava aktera u kulturnom sektoru te pitanje trenutnih mehanizama ustupanja  prostora u gradu Zagrebu na korištenje i možebitnih unapređenja tih mehanizama.

Moderator panela je Antun Sevšek, arhitekt i istraživač te programski koordinator u Savezu udruga Operacija grad koji se bavi praćenjem i analizom prostorno-planskih dokumenata na gradskoj i nacionalnoj razini, politikama upravljanja gradom i razvojem inovativnih institucionalnih modela.

Uz predstavnike projektnih partnera - Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacača Sjenki i Grada Zagreba, očekuje se sudjelovanje predstavnica i predstavnika nadležnih državnih institucija i jedinice lokalne samouprave: Krešimir Partl (Ministarstvo kulture RH, državni tajnik), Jelena Šakirovska (Ministarstvo državne imovine RH, voditeljica Službe za poslovne prostore), Tamara Pivac Petrović (Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, voditeljica odsjeka za poslove zakupa), Eva Brunović (Gradski ured za kulturu, viša stručna savjetnica za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu) i Nataša Raus (Gradski ured za kulturu, stručna savjetnica za programe sufinancirane iz fondova EU).

Na panelu će sudjelovati i predstavnici dobrih praksi: Ira Payer (Design District Zagreb), Karla Paliska (festivali Dan D i Plan D), Ivana Borovnjak (OAZA - Projekt Ilica, Made in Ilica), Matea Munitić Mihovilović (Pogon), Karla Pudar (Domino project - SuKultura), Antonija Komazlić, odvjetnica Sanja Artuković i drugi.

Detalje o panelu možete pronaći ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

MOJE, TVOJE, NAŠE: Jadran

Pod naslovom „Jadran“, petnaesto izdanje manifestacije „Moje, tvoje, naše“ održat će se u organizaciji Drugog mora od 13. do 15. veljače u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka), okupljajući stručnjake i umjetnike koji iz različitih perspektiva pristupaju pojedinim aktualnim i budućim problemima Jadranskog mora i priobalja.

Ostanite doma i naučite kako se radi stakleni nakit

Idealna je prilika da se tijekom samoizolacije ili karantene upoznate s brojnim domaćim i svjetskim muzejima koji nude mogućnost virtualne šetnje, a zadarski Muzej antičkog stakla poziva vas da putem live streama upoznate umjetnicu Antoniju Gospić i u nedjelju navečer pratite demonstraciju izrade nakita i minijaturnih predmeta na plameniku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER