Futurističke CityApps plutaju na tisućama recikliranih plastičnih boca

Otporne na oluje i poplave

Bangladeš je jedna od zemalja koja je najugroženija posljedicama klimatskih promjena, iako je njen doprinos onečišćenju okoliša u odnosu na ostatak svijeta uistinu zanemariv. Nizozemska tvrtka Waterstudio ponudila je prihvatljivo rješenje koje će se uskoro i realizirati!

Bangladeš je jedna od najranjivijih zemalja svijeta po pitanju poplava, oluja i podizanja razine mora. Zbog svog položaja na samom sjeveru Bengalskog zaljeva često je pogođena razornim djelovanjem tropskih ciklona koji uzrokuju poplave s katastrofalnim posljedicama. Ekstremne vremenske neprilike svake godine poplave veliki broj domova, škola i poslovnih zgrada, a ozbiljnosti situacije dodatno doprinosi slaba razvijenost države. Bangladeš je 2016. godine doživio rekordni broj ciklona u svojoj povijesti, njih čak četiri. Prema Atiqu Rahmanu, vodećem bangladeškom znanstveniku na području klimatskih promjena, do 2050. razina mora toliko će porasti da će poplaviti 17 posto njihove zemlje što će uzrokovati prisilno preseljenje 18 milijuna stanovnika.

Amsterdamska arhitektonska tvrtka Waterstudio dosjetila se jednog od mogućih rješenja ovog problema - plutajuće strukture nazvane Floating City Apps, koje mogu izdržati takve vremenske neprilike. Tvrtka Waterstudio osnovana je 2003. godine te je poznata po svojim plutajućim strukturama. Konstruirala je više od 200 građevina na vodi diljem svijeta, uključujući njihove najpoznatije plutajuće ville Ijburg u Amsterdamu.

Kako City Apps izgledaju i funkcioniraju?

City Apps mogu se prilagoditi raznim namjenama, uključujući učionice, medicinske klinike, sustave za filtraciju vode ili domove.

Tijekom dana, jedna takva struktura bit će učionica s dvadeset radnih tableta i dva zaslona za podučavanje, a navečer će se koristiti kao internet cafe. Preostale četiri jedinice sastojat će se od zajedničke kuhinje, javnog toaleta i tuša te rezervnog generatora električne energije, pošto se inače jedinice opskrbljuju električnom energijom preko solarnih panela smještenih na krovovima.

Strukture će se postaviti na površinu mora i tako stanovništvu pomoći prebroditi vremenske nepogode. Također, njihov dizajn omogućava im dobru hermetičnost, čime se nastoji smanjiti rizik od poplavljivanja. Dodatnu zanimljivost predstavlja upravo temelj svake strukture koji je napravljen je od drvenih paleta, žice i tisuću recikliranih plastičnih boca, što i omogućava njeno plutanje. Nadalje, strukture su prenosive tako da se po potrebi mogu premještati i na okolna područja.

Budućnost projekta i njegova realizacija

Waterstudio će krajem studenog dostaviti pet takvih plutajućih City Apps struktura u Dhaku te će ih premijerno predstaviti stanovnicima sirotinjskog naselja bangladeškog glavnog grada Koraila, čiji stanovnici preživljavaju s niskim prihodima i žive u lošim životnim uvjetima, a trgovcima plaćaju vodu nekoliko stotina puta više nego što ona stoji u razvijenim zemljama.

City Apps su već izgrađeni u Amsterdamu, a cijena im je oko 53.000 USD, navodi glavni izvršni direktor tvrtke Waterstudi, Koen Olthuis.

Olthuis se nada kako će ovaj projekt pružiti pomoć zemljama u razvoju, posebice onima kojima prijete klimatske promjene. Također, Waterstudio surađuje i s lokalnim vlastima u slučaju njihove želje za postavljanjem dodatnih jedinica.

VEZANE VIJESTI

Ova tri velika američka grada uskoro bi mogla ostati bez vode

Cijeli svijet zabrinuto iščekuje što će se u Cape Townu dogoditi „nultog dana“ kada će uslijed intezivne trogodišnje suše presušiti zalihe vode i većina domova i tvrtki ostati bez vode. Ukoliko u narednom razdoblju ne padne znatna količina kiše, Cape Town bi mogao postati prvi veliki svjetski grad koji će se suočiti s potpunim kolapsom vodoopskrbe, a od toga nas dijeli još manje od tri mjeseca.

Portal Gradonačelnik.hr bira najbolje gradove u Hrvatskoj!

Temeljem niza objektivnih i mjerljivih pokazatelja portal Gradonačelnik.hr, u suradnji s Hanza mediom i istraživačkom agencijom Ipsos, pokreće istraživanje koji su najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika te kvaliteta života, a izabrat će i pobjednika, odnosno gradove s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city) te Smart-city koncepta.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

U Zagrebu se u subotu održava okrugli stol u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma i to na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER