Futurističke CityApps plutaju na tisućama recikliranih plastičnih boca

Otporne na oluje i poplave

Bangladeš je jedna od zemalja koja je najugroženija posljedicama klimatskih promjena, iako je njen doprinos onečišćenju okoliša u odnosu na ostatak svijeta uistinu zanemariv. Nizozemska tvrtka Waterstudio ponudila je prihvatljivo rješenje koje će se uskoro i realizirati!

Bangladeš je jedna od najranjivijih zemalja svijeta po pitanju poplava, oluja i podizanja razine mora. Zbog svog položaja na samom sjeveru Bengalskog zaljeva često je pogođena razornim djelovanjem tropskih ciklona koji uzrokuju poplave s katastrofalnim posljedicama. Ekstremne vremenske neprilike svake godine poplave veliki broj domova, škola i poslovnih zgrada, a ozbiljnosti situacije dodatno doprinosi slaba razvijenost države. Bangladeš je 2016. godine doživio rekordni broj ciklona u svojoj povijesti, njih čak četiri. Prema Atiqu Rahmanu, vodećem bangladeškom znanstveniku na području klimatskih promjena, do 2050. razina mora toliko će porasti da će poplaviti 17 posto njihove zemlje što će uzrokovati prisilno preseljenje 18 milijuna stanovnika.

Amsterdamska arhitektonska tvrtka Waterstudio dosjetila se jednog od mogućih rješenja ovog problema - plutajuće strukture nazvane Floating City Apps, koje mogu izdržati takve vremenske neprilike. Tvrtka Waterstudio osnovana je 2003. godine te je poznata po svojim plutajućim strukturama. Konstruirala je više od 200 građevina na vodi diljem svijeta, uključujući njihove najpoznatije plutajuće ville Ijburg u Amsterdamu.

Kako City Apps izgledaju i funkcioniraju?

City Apps mogu se prilagoditi raznim namjenama, uključujući učionice, medicinske klinike, sustave za filtraciju vode ili domove.

Tijekom dana, jedna takva struktura bit će učionica s dvadeset radnih tableta i dva zaslona za podučavanje, a navečer će se koristiti kao internet cafe. Preostale četiri jedinice sastojat će se od zajedničke kuhinje, javnog toaleta i tuša te rezervnog generatora električne energije, pošto se inače jedinice opskrbljuju električnom energijom preko solarnih panela smještenih na krovovima.

Strukture će se postaviti na površinu mora i tako stanovništvu pomoći prebroditi vremenske nepogode. Također, njihov dizajn omogućava im dobru hermetičnost, čime se nastoji smanjiti rizik od poplavljivanja. Dodatnu zanimljivost predstavlja upravo temelj svake strukture koji je napravljen je od drvenih paleta, žice i tisuću recikliranih plastičnih boca, što i omogućava njeno plutanje. Nadalje, strukture su prenosive tako da se po potrebi mogu premještati i na okolna područja.

Budućnost projekta i njegova realizacija

Waterstudio će krajem studenog dostaviti pet takvih plutajućih City Apps struktura u Dhaku te će ih premijerno predstaviti stanovnicima sirotinjskog naselja bangladeškog glavnog grada Koraila, čiji stanovnici preživljavaju s niskim prihodima i žive u lošim životnim uvjetima, a trgovcima plaćaju vodu nekoliko stotina puta više nego što ona stoji u razvijenim zemljama.

City Apps su već izgrađeni u Amsterdamu, a cijena im je oko 53.000 USD, navodi glavni izvršni direktor tvrtke Waterstudi, Koen Olthuis.

Olthuis se nada kako će ovaj projekt pružiti pomoć zemljama u razvoju, posebice onima kojima prijete klimatske promjene. Također, Waterstudio surađuje i s lokalnim vlastima u slučaju njihove želje za postavljanjem dodatnih jedinica.

VEZANE VIJESTI

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

U Zagrebu se u subotu održava okrugli stol u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma i to na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

Okrugli stol organizira se u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca 2017. godine na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom, na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma.

Donosimo zaključke s nedavno završene Konferencije o promjeni klime

23. Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime održana je s ciljem određivanja ključnih odrednica za primjenu Pariškog sporazuma. Uz predstavnike 197 država, ove godine su u rad konferencije uključeni i predstavnici gradova, općina, industrije te nevladine organizacije u svrhu promicanja zajedništva i postizanja veće razine efikasnosti u borbi protiv klimatskih promjena. Donosimo vam glavne zaključke Konferencije!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER