Svjetski tjedan zelene gradnje 2019.

#BuildingLife #WGBW2019

Svjetski tjedan zelene gradnje (23.-29. rujna 2019.) je kampanja na godišnjoj razini koja nas sve motivira i osnažuje kako bismo mogli utjecati na kreiranje, izgradnju i rekonstrukciju objekata prema principima zelene gradnje.

Svjetski tjedan zelene gradnje, ove godine koristi slogan #BuildingLife te nas potiče na istraživanje kako možemo stvoriti zeleni, zdravi i klimatski otporni izgrađeni okoliš za sve.

Ovogodišnja kampanja ima za cilj povećati svijest o emisijama ugljika iz svih faza životnog ciklusa zgrade te stoga potaknuti nove prakse i nove načine razmišljanja kako bi se radilo na smanjenju emisija ugljika iz zgrada.

Jeste li znali da su zgrade i izgradnja odgovorni za 39 % globalnih energetskih emisija?

28 % tih emisija dolazi iz operativne faze „u uporabi“ - za zagrijavanje, napajanje i hlađenje, dok se 11 % tih emisija pripisuje ugrađenim emisijama ugljika, što se odnosi na ugljik koji se oslobađa tijekom procesa izgradnje i materijala proizvodnja.

Do sada su se građevinski i građevinski sektor usredotočili na operativne emisije i način na koji zgrade stvarno rade u upotrebi. Međutim, da bi se do 2050. godine u potpunosti dekarboniziralo  globalno zagrijavanje i ostalo ispod 1,5 stupnjeva, građevinski sektor također mora rješavati emisije iz cjelokupnog životnog ciklusa zgrade.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju poziva na uključivanje u borbu za dekarbonizaciju cijelog lanca opskrbe zgradama i građevinske industrije s ciljem izgradnje bolje i održive budućnosti!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Kuća Goldtree dizajnirana je za održivi obiteljski život

Kada vam djeca porastu, vaša kuća iznenada postane premala. Život s blizancima tinejdžerima i svim njihovim bučnim posjetama prijatelja može postati pomalo naporan za roditelje koji mir i tišinu mogu pronaći jedino u svojoj sobi. Jedna takva obitelj potražila je pomoć arhitekata i preuredila svoj dom kako bi izbjegla sve izazove suživota s blizancima u tinejdžerskim godinama i stvorila posve novo ugodno mjesto za život.

Bajkovite off-grid kolibe od oporabljenih materijala

Maštoviti graditelj Jacob Witzling se za izgradnju ovih uistinu čarobnih minijaturnih drvenih kućica nadahnuo bajkama iz djetinjstva. Gradi ih za sebe i svoje prijatelje te pritom koristi isključivo oporabljeno drvo i druge materijale koje pronalazi na gradilištima, ali i na otpadu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER