Svjetski tjedan zelene gradnje 2019.

#BuildingLife #WGBW2019

Svjetski tjedan zelene gradnje (23.-29. rujna 2019.) je kampanja na godišnjoj razini koja nas sve motivira i osnažuje kako bismo mogli utjecati na kreiranje, izgradnju i rekonstrukciju objekata prema principima zelene gradnje.

Svjetski tjedan zelene gradnje, ove godine koristi slogan #BuildingLife te nas potiče na istraživanje kako možemo stvoriti zeleni, zdravi i klimatski otporni izgrađeni okoliš za sve.

Ovogodišnja kampanja ima za cilj povećati svijest o emisijama ugljika iz svih faza životnog ciklusa zgrade te stoga potaknuti nove prakse i nove načine razmišljanja kako bi se radilo na smanjenju emisija ugljika iz zgrada.

Jeste li znali da su zgrade i izgradnja odgovorni za 39 % globalnih energetskih emisija?

28 % tih emisija dolazi iz operativne faze „u uporabi“ - za zagrijavanje, napajanje i hlađenje, dok se 11 % tih emisija pripisuje ugrađenim emisijama ugljika, što se odnosi na ugljik koji se oslobađa tijekom procesa izgradnje i materijala proizvodnja.

Do sada su se građevinski i građevinski sektor usredotočili na operativne emisije i način na koji zgrade stvarno rade u upotrebi. Međutim, da bi se do 2050. godine u potpunosti dekarboniziralo  globalno zagrijavanje i ostalo ispod 1,5 stupnjeva, građevinski sektor također mora rješavati emisije iz cjelokupnog životnog ciklusa zgrade.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju poziva na uključivanje u borbu za dekarbonizaciju cijelog lanca opskrbe zgradama i građevinske industrije s ciljem izgradnje bolje i održive budućnosti!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Savitljivi beton koji se proizvodi bez cementa manje šteti okolišu

Beton je najšire korišteni građevinski materijal u svijetu zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj čvrstoći, ali nije izrazito izdržljiv pri savijanju. Istraživači sa Sveučilišta Swinburne razvili su novu vrstu betona koji ne samo da se može bolje savijati, već njegova proizvodnja ne zahtijeva cement čime se bitno smanjuje utjecaj procesa na okoliš.

Drvni otpad jača reciklirani beton

Istraživanje Instituta za industrijske znanosti Sveučilišta u Tokiju pokazalo je da se reciklirani beton može ojačati dodatkom drvnog otpada. Ova pionirska tehnika obećava ekološki prihvatljiv način poboljšanja betonskih konstrukcija uz istodobno smanjenje troškova izgradnje i emisija ugljikovog dioksida.

U srpnju dvije radionice prirodnog graditeljstva

Zanima vas prirodna gradnja? U srpnju ne propustite dvije cjelodnevne radionice prirodnog graditeljstva na kojima možete naučiti kako izraditi zidove od bala slame te kako izraditi i ugraditi zemljane žbuke!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER