Novi javni park u bečkom Josefstadtu

Grad Beč uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 %, a rješenje je pronašao u prenamjeni industrijskih površina, povećanju broja parkova i ozelenjavanju fasada

Osmi bečki okrug Josefstadt postaje sve zeleniji za svoje stanovnike. Jučer je u tom dijelu grada u sklopu zgrade osiguravajućeg društva BVA za javnost otvoren park površine 3.000 četvornih metara.

Gusto izgrađeni Josefstadt do sada je imao samo tri mala parka, a od jučer je bogatiji za novih 3.000 četvornih metara zelene površine. Riječ je o parku koji se nalazi u sklopu zgrade osiguravajućeg društva BVA i od jučer je otvoren za javnost. Ranije uređen vrt sada je dodatno obogaćen novim drvećem i grmljem, a postavljene su i nove klupe, sjenice, fontane i dječje igralište.

  • Park se nalazi u sklopu zgrade osiguravajućeg društva BVA i od jučer je otvoren za javnost / Foto: ORF

Nekoliko starih stabala je uklonjeno, ali je nadomješteno novim te je općenito povećana zelena površina parka. Nova zelena gradska oaza građanima je dostupna iz ulice Blindengasse i to radnim danima do 18 sati, a od listopada do 17 sati. No, u parku ipak nisu dopuštene sportske aktivnosti, a zabranjen je i ulaz psima.

  • U novom parku nisu dopuštene "glasne" sportske aktivnosti, a zabranjen je i ulaz psima / Foto: ORF

Grad Beč uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 %, a rješenje je pronašao u prenamjeni industrijskih površina, povećanju broja parkova i ozelenjavanju fasada. Prilikom zadnjeg mjerenja izvršenog prije deset godina, 51 % ukupne površine grada Beča prekrivale su zelene površina, a zadnja pokazuju kako se taj udio čak i povećao te sada iznosi 53 %. Grad Beč planira uređenje novih zelenih površina, između ostalog 13 hektara novih parkova i ozelenjavanje gradskih fasada s ciljem smanjivanja efekta toplinskih otoka koji mogu uzrokovati razlike u temperaturi između središta grada i okoline i do 12 stupnjeva.

Početkom 1990-ih godina prošlog stoljeća Grad Beč je odredio vrlo ambiciozan plan smanjenja emisije CO2 i to za 21 % do 2020. godine. U razdoblju od 1990. do 2016. ispušni su plinovi smanjeni s 5,8 milijuna na 4,8 milijuna tona, što odgovara smanjenju emisije od 18,3 posto. U isto se vrijeme broj stanovnika popeo s 1.492.712 na 1.853.140, što zapravo odgovara smanjenju emisije CO2 po stanovniku za 34 %.

Mjere zaštite klime u Beču imaju i značajan ekonomski učinak. Ostvaren je investicijski volumen od 44 milijarde eura te novostvorena vrijednost u iznosu od 41,6 milijardi eura uz istovremeno otvaranje 52.000 novih radnih mjesta godišnje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

Zgrada umjesto parka: Gdje će se naša djeca igrati?

Stanari Donjeg grada okupili su se u subotu u Ulici Ljudevita Posavskog kako bi prosvjedovali protiv izgradnje nove velebne zgrade. Naime, obećan im je park kojeg, čini se, neće biti...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER