Novi javni park u bečkom Josefstadtu

Grad Beč uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 %, a rješenje je pronašao u prenamjeni industrijskih površina, povećanju broja parkova i ozelenjavanju fasada

Osmi bečki okrug Josefstadt postaje sve zeleniji za svoje stanovnike. Jučer je u tom dijelu grada u sklopu zgrade osiguravajućeg društva BVA za javnost otvoren park površine 3.000 četvornih metara.

Gusto izgrađeni Josefstadt do sada je imao samo tri mala parka, a od jučer je bogatiji za novih 3.000 četvornih metara zelene površine. Riječ je o parku koji se nalazi u sklopu zgrade osiguravajućeg društva BVA i od jučer je otvoren za javnost. Ranije uređen vrt sada je dodatno obogaćen novim drvećem i grmljem, a postavljene su i nove klupe, sjenice, fontane i dječje igralište.

  • Park se nalazi u sklopu zgrade osiguravajućeg društva BVA i od jučer je otvoren za javnost / Foto: ORF

Nekoliko starih stabala je uklonjeno, ali je nadomješteno novim te je općenito povećana zelena površina parka. Nova zelena gradska oaza građanima je dostupna iz ulice Blindengasse i to radnim danima do 18 sati, a od listopada do 17 sati. No, u parku ipak nisu dopuštene sportske aktivnosti, a zabranjen je i ulaz psima.

  • U novom parku nisu dopuštene "glasne" sportske aktivnosti, a zabranjen je i ulaz psima / Foto: ORF

Grad Beč uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 %, a rješenje je pronašao u prenamjeni industrijskih površina, povećanju broja parkova i ozelenjavanju fasada. Prilikom zadnjeg mjerenja izvršenog prije deset godina, 51 % ukupne površine grada Beča prekrivale su zelene površina, a zadnja pokazuju kako se taj udio čak i povećao te sada iznosi 53 %. Grad Beč planira uređenje novih zelenih površina, između ostalog 13 hektara novih parkova i ozelenjavanje gradskih fasada s ciljem smanjivanja efekta toplinskih otoka koji mogu uzrokovati razlike u temperaturi između središta grada i okoline i do 12 stupnjeva.

Početkom 1990-ih godina prošlog stoljeća Grad Beč je odredio vrlo ambiciozan plan smanjenja emisije CO2 i to za 21 % do 2020. godine. U razdoblju od 1990. do 2016. ispušni su plinovi smanjeni s 5,8 milijuna na 4,8 milijuna tona, što odgovara smanjenju emisije od 18,3 posto. U isto se vrijeme broj stanovnika popeo s 1.492.712 na 1.853.140, što zapravo odgovara smanjenju emisije CO2 po stanovniku za 34 %.

Mjere zaštite klime u Beču imaju i značajan ekonomski učinak. Ostvaren je investicijski volumen od 44 milijarde eura te novostvorena vrijednost u iznosu od 41,6 milijardi eura uz istovremeno otvaranje 52.000 novih radnih mjesta godišnje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

Zgrada umjesto parka: Gdje će se naša djeca igrati?

Stanari Donjeg grada okupili su se u subotu u Ulici Ljudevita Posavskog kako bi prosvjedovali protiv izgradnje nove velebne zgrade. Naime, obećan im je park kojeg, čini se, neće biti...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER