Četvrta HUSZPO regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš

U Vodicama od 18.-21. rujna 2019. u organizaciji Hrvatske udruge stručnjaka za zaštitu prirode i okoliša

Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) organizator je regionalne konferenciju o procjeni utjecaja na okoliš koja će se održati u Vodicama od 18. do 21. rujna 2019. godine.

Cilj konferencije je na jednom mjestu okupiti dionike različitih postupaka u području zaštite prirode i okoliša: znanstvenu zajednicu, predstavnike javnih tijela, lokalne i regionalne uprave, nevladinih udruga, investitore iz Hrvatske, regije, ali i šire te im omogućiti da kroz konstruktivan i demokratski dijalog podijele svoja znanja, iskustvo i stavove.

„Danas već tradicionalna konferencija zauzela je svoje istaknuto mjesto u regiji,  a prepoznata je i od strane Europske komisije kao važan i jedinstveni događaj. Svjedoci smo da u praksi dolazi do usporavanja, odnosno produljivanja postupaka zbog narušenog odnosa između dionika, što dovodi do nesigurnosti u pogledu pripreme i realizacije investicija koje su preduvjet gospodarskog rasta. Upravo zato su ciljevi konferencije ukloniti barijere u komunikaciji i povećati razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana, poštujući stručno znanje i najbolju praksu“, poručuje dr. sc. Nenad Mikulić, predsjednik Stručno-organizacijskog odbora.

Na konferenciji se očekuje oko 300 sudionika te oko 100 stručnih i znanstvenih radova, a osim tradicionalnih sekcija konferencija će imati i okrugle stolove Obnovljivi izvori energije i Natura 2000 te Prostorno uređenje i postupci zaštite okoliša na kojima će se raspravljati o aktualnim sektorskim pitanjima.

„Provođenje postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode preduvjet je za povlačenje sredstava iz EU fondova i drugih međunarodnih institucija, bilo da se radi o strateškim procjenama utjecaja na okoliš operativnih programa ili o procjeni utjecaja na okoliš pojedinih zahvata, odnosno investicija. Tematski okrugli stolovi i znanstveno-stručne prezentacije mogu samo doprinijeti kvaliteti postupaka, njihovom razumijevanju pa i njihovom ubrzanju te u konačnici učinkovitijem iskorištavanju fondova EU“, ističe Mikulić.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, u partnerstvu s UNECE-om (United Nations Economic Commission for Europe) te udruženjem Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Za više informacija posjetite www.huszpo-konferencija.com.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

EU radi na integraciji postupaka zaštite okoliša i prirode u jedinstvenu dozvolu

U Vodicama je danas počela IV. Regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš koja je već zauzela svoje istaknuto mjesto u regiji. Konferencija je okupila oko tri stotine sudionika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije – predstavnike tijela državne uprave, ovlaštenike na poslovima zaštite okoliša, poduzetnike i investitore te udruge civilnog društva, koji će naredna dva dana raspravljati o aktualnim temama iz područja zaštite okoliša.

Opomena pred tužbu ministru Ćoriću zbog TE Plomin 1

Udruge Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra u srijedu su upozorile kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pogoduje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) u namjeri produljenja rada stare termoelektrane (TE) na ugljen Plomin 1 te najavljuju da će tužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ako Plomin 1 dobije okolišnu dozvolu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER