12. ZeGeVege Festival

U Zagrebu se 6. i 7. rujna održava 12. ZeGeVege Festival

Posljednjih dana svjedočimo uništavanju okoliša radi ostvarivanja profita stočarske industrije koje se događa već dugi niz godina, no tek sada dobiva jasniju sliku. Amazonija gori radi namjernog (i često ilegalnog) krčenja šuma i njihovog pretvaranja u poljoprivredna zemljišta za uzgoj i ispašu goveda, snažnu izvoznu granu brazilskog gospodarstva.

Na našem smo portalu često pisali o nužnosti znatnog smanjenja konzumacije mesa i potrebi radikalne promjene prehrambenih navika. Pretjeranim konzumiranjem mesa, posebice govedine, osjetno se povećavaju emisije stakleničkih plinova, a promjenom svojih prehrambenih navika možete doprinijeti smanjenju učinaka klimatskih promjena i pomoći održivoj proizvodnji hrane. Ako vas na takav korak ne može natjerati globalna klimatska kriza, mislite barem na svoje zdravlje. Znanstvenici iz cijelog svijeta priredili su novi plan prehrane koji bi trebao odgovarati svim stanovnicima našeg planeta.

Priliku za upoznavanje mogućnosti utjecaja na smanjenje vašeg osobnog ekološkog otiska i drukčije vrste prehrane imat ćete uskoro u Zagrebu na 12. ZeGeVege Festivalu koji se na Trgu bana Jelačića održava 6. i 7. rujna.

Organizatori očekuju više od 50.000 posjetitelja koji će tijekom dva dana moći obići stotinjak štandova domaćih i inozemnih proizvođača zdrave hrane, ekoloških i drugih održivih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama. Najveća Veganmania u regiji održat će se u petak 6. rujna 2019. (8-21 sat) i subotu, 7. rujna 2019. (8-20 sati).

U priloženom videu i na stranicama prijatelji-zivotinja.hr pogledajte kako je bilo na prošlogodišnjim izdanjima ZeGeVege Festivala, a za sve novosti posjetite ovu Facebook stranicu.

Svoj štand na ovogodišnjem ZeGeVege Festivalu imat će i organizacija Greenpeace Hrvatska na kojem ćete se moći informirati o kampanji protiv jednokratne plastike i potpisati peticiju za zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Je li zagrebačka gradska uprava uopće svjesna problema klimatske krize?

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje, no zagrebačka gradska uprava u uvjetima sve izraženije klimatske krize ne čini ništa kako bi zaštitila zdravlje svojih stanovnika te utjecala na povećanje kvalitete njihovog života. Očito je kako će se hrvatska metropola uskoro pržiti na ekstremno visokim temperaturama, a javni prostor bez imalo hlada Zagrepčankama i Zagrepčanima neće biti od prevelike pomoći.

Kako prehraniti budućih 9-10 milijardi ljudi na Zemlji bez uništavanja okoliša?

Predviđa se da će do 2050. godine pritisci na različite okolišne sustave u usporedbi s 2010. godinom porasti za 50 do 90 posto bez provođenja ciljanih mjera zaštite. Kako bi se ograničile štete u okolišu, prema novoj studiji objavljenoj jučer u časopisu Nature, nužno nam je potrebna sinergijska kombinacija mjera.

Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje goveđeg mesa?

Industrija proizvodnje govedine visoko je na listi najvećih onečišćujućih sektora po pitanju emisija stakleničkih plinova. Njezin veliki utjecaj na klimu bilježi se već pri samom početku proizvodnje, prilikom uzgoja krava. Stoga istraživači nastoje smanjiti negativan utjecaj proizvodnje goveđeg mesa na okoliš prije nego li ono dospije na naše stolove.

Javne škole u New Yorku pridružuju se pokretu Ponedjeljak bez mesa

Poznato je kako Amerikanci svojim načinom prehrane i pretjeranim konzumiranjem govedine osjetno povećavaju emisije stakleničkih plinova. Jedno od novijih istraživanja pokazalo je kako 20 posto Amerikanaca koji svakodnevno konzumiraju govedinu uzrokuje čak 46 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova povezanih s vrstom prehrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER