Think Sustainably – aplikacija za održiv život u Helsinkiju

Finska održivost u svakodnevnom životu! Živimo li na istom kontinentu?

Klimatske promjene utječu na sve nas, a Helsinki je posvećen promociji održivijeg načina života za sve. Nova usluga gradske uprave finskog glavnog grada pomaže pri donošenju više održivih životnih izbora.

Helsinška gradska uprava ovog je ljeta pokrenula aplikaciju Think Sustainably koja stanovnicima, turistima i vlasnicima tvrtki omogućava donošenje odgovornijih i pametnijih svakodnevnih odluka koje finskoj metropoli pomažu pri postizanju cilja ugljične neutralnosti do 2035. godine. Aplikacija za održiv način života pokrenuta je u lipnju 2019. te svojim korisnicima pomaže pri lakšem odabiru aktivnosti te različitih mogućnosti prijevoza i kupovine, a posjetiteljima nudi mogućnost odabira smještaja koji vode posebnu brigu o zaštiti okoliša. Korisnicima aplikacije predlažu se posebni održivi filtri kako bi pronašli izbore koji najbolje odgovaraju njihovim željama i potrebama, a koji istovremeno udovoljavaju mjernim podacima o okolišu.

Na primjer, aplikacija savjetuje o posve jednostavnim mogućnostima poput prebacivanja na LED rasvjetu i nudi mogućnost izbora veganskog načina prehrane, no svoje korisnike podučava kako se mogu više angažirati u borbi za zaštitu okoliša te provoditi vlastite mjerljive planove smanjenja emisija ugljikovog dioksida.

„Individualan izbor građana vrlo je važan“, kaže Kaisa-Reeta Koskinen, direktorica Inicijative za ugljično neutralan Helsinki. „Kada bi samo jedna osoba u svakom od 2,6 milijuna finskih kućanstava smanjila svoj ugljični otisak za 20 posto, postigli bismo 38 posto finskih ciljeva postavljenih Pariškim klimatskim sporazumom za smanjenje emisija. Prema posljednjim istraživanjima, da bi se zaustavilo daljnje zagrijavanje klime, svaki Finac trebao bi smanjiti svoj ugljični otisak s 10,3 tona na 2,5 tone do 2030.“

Helsinki je već prepoznat kao jedan od ekološki najprihvatljivijih gradova u svijetu. Nakon New Yorka Helsinki je drugi svjetski grad koji je Ujedinjene narode izravno izvijestio o svom napretku u postizanju ciljeva održivog razvoja.

>>> Pročitajte još >>> Protiv klimatskih promjena doplatom računa u restoranima

Prema istraživanju iz 2018. godine, više od dvije trećine svih stanovnika Helsinkija zabrinuto je zbog klimatskih promjena i budućnosti svog grada. Gradski dužnosnici su se stoga udružili s lokalnim inicijativama i udrugama te stručnjacima za održivost kako bi razvili aplikaciju koja stanovnicima grada pomaže pri donošenju više ekološki prihvatljivih odluka na pojedinačnoj razini.

Aplikacija Think Sustainably dotiče se svih glavnih aspekata održivog življenja, uključujući prijevoz, različite mogućnosti prehrane, gospodarenje otpadom, biološku raznolikost, zelene djelatnosti te energiju i ekologiju. Također, njome se vlasnicima tvrtki nudi popis različitih načina kojima mogu postati održiviji, a grad certificira samo one trgovine i tvrtke koje ispune većinu preporučenih mjera. Umjesto uvođenja revizijskog sustava, ova se aplikacija za održiv život oslanja na izvještaje tvrtki i trgovina, a one podliježu recenzijama korisnika i kupaca.

„Helsinki je savršen za testiranje rješenja koja se kasnije mogu primijeniti u znatno većim svjetskim metropolama“, rekla je Laura Aalto, izvršna direktorica tvrtke Helsinki Marketing. „Djelujući poput laboratorija na gradskoj razini, Helsinki želi eksperimentirati s politikama i inicijativama koje drugdje ne bi bile moguće. Nadamo se da će i drugi gradovi moći učiti na našem eksperimentiranju.“

Možda Zagreb? Neki drugi hrvatski grad? Nekako smo uvjereni da naše lokalne samouprave većinom imaju neke druge prioritete, a mišljenje građana nije im pretjerano važno.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Hoće li gradske ulice ovog ljeta postati idealno mjesto za odmor?

Nizozemska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promovira kvartovske ulice kao idealno mjesto za provođenje ovoljetnog odmora. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako postati poželjan i živopisan, no samo pod uvjetom da se javni prostor vrati građanima.

Najveći svjetski gradovi imaju ključnu ulogu u smanjenju učinaka fosilnih goriva

Veliki gradovi, vruće točke globalnog stvaranja bogatstva, veliki su emiteri stakleničkih plinova. Građanske vlasti mogle bi biti među onima najbolje pozicioniranima za spašavanje našeg planeta po pitanju emisija nastalih korištenjem fosilnih goriva. Novim istraživanjem napravljen je popis svjetskih gradova prema veličini njihovog ugljičnog otiska kako bi se s rješavanjem ovog problema moglo početi što prije, odnosno odmah.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER