Stanovnici Labinštine zahtijevaju zaštitu izvorišta pitke vode

Zbog neizgrađene infrastrukture godišnje se gubi i do 200.000 m3 prvoklasne vode

Facebook grupa „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanska inicijativa Labinštine snimili su video kojim nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti žele ukazati na stanje odvodnje i vodoopskrbe Labinštine. Ako se ovo događa u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih regija, možete li zamisliti što se događa u ostatku naše zemlje?

Zbog krajnje neprimjerenog stanja odvodnje i vodoopskrbe svog kraja, stanovnici Labinštine ovim videom ukazuju na problem onečišćenja otpadnom vodom, ali i postavljaju zahtjev zaštite izvorišta pitke vode Fonte Gaia i Kokoti.

Naime, fekalne vode iz pročistača otpadnih voda (POV-a) Labina sustavno uništavaju sav biljni i životinjski svijet u bujičnom toku Krapan, a osim što prolaze kroz Krapan i Rašu, poniru i u podzemlje te tako onečišćuju navedena izvorišta pitke vode Fonte Gaia i Kokoti.

Kako se tvrdi u zajedničkom priopćenju Facebook grupe „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanske inicijative Labinštine, Raša nema pročistača otpadnih voda iako je on funkcionirao do prije tridesetak godina. Sada se fekalije Raše neprerađene prelijevaju u otvoreni kanal sve do mora. Naselje Raša je tako godinama talac sulude politike – pozivalo se na odgovornost, ukazivalo na propuste, ostavke odgovornih, no pomaka nema.

Inicijativa ukazuje na dugogodišnje katastrofalno vođenje vodoopskrbe i odvodnje od strane direktora Vodovoda Labin, Dina Škopca i predsjednika Skupštine Vodovoda Labin (do odlaska u Sabor) Tulia Demetlike, čime su doveli do ovakvog stanja kakvo je danas.

S druge strane, sustavno se zanemaruju izvori zdrave i kvalitetne pitke vode Kožljak i Plomin. Ističe se kako se ne ulaže u infrastrukturu, a cijevi na izvoru Kožljak stare su preko 80 godina, zbog čega se iz tog izvora samo u lipnju ove godine izgubilo cca 100.000 m3 prvoklasne vode za piće. Također, u Inicijativi navode kako se „u izvor Kožljak ne ulaže zbog činjenice da su taj izvor prije 15 godina vladajući 'obećali' stranom investitoru za punionicu vode.“

Ističe se i problem parkirališta iznad izvora Plomin, izgrađenog prije dvije godine, zbog čega se kod većih kiša taj izvor zamućuje što prije nije bio slučaj. Višak vode iz tog izvora nizvodno dodatno uzrokuje štete na obiteljskim kućama.

„Da je na primjeran način izgrađena infrastruktura, ta bi se kvalitetna voda davala u sustav vodoopskrbe i problem bi bio riješen. Mišljenja smo da u svim tim radnjama ima i elemenata kaznenih dijela te želimo da konačno institucije i odgovorni reagiraju.“ – zaključuje se u priopćenju Facebook grupe „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanske inicijative Labinštine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Novi bečki projekt E_OS u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien Hauptkläranlage prilično je zanimljiv. Postrojenje se uz redovit rad obnavlja već pet godina i trenutno troši oko jedan posto ukupnih energetskih potreba grada Beča. Po završetku projekta ovo će postrojenje postati proizvođač energije te će se snabdijevati vlastitom obnovljivom energijom i tako dati važan doprinos zaštiti klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER