Stanovnici Labinštine zahtijevaju zaštitu izvorišta pitke vode

Zbog neizgrađene infrastrukture godišnje se gubi i do 200.000 m3 prvoklasne vode

Facebook grupa „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanska inicijativa Labinštine snimili su video kojim nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti žele ukazati na stanje odvodnje i vodoopskrbe Labinštine. Ako se ovo događa u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih regija, možete li zamisliti što se događa u ostatku naše zemlje?

Zbog krajnje neprimjerenog stanja odvodnje i vodoopskrbe svog kraja, stanovnici Labinštine ovim videom ukazuju na problem onečišćenja otpadnom vodom, ali i postavljaju zahtjev zaštite izvorišta pitke vode Fonte Gaia i Kokoti.

Naime, fekalne vode iz pročistača otpadnih voda (POV-a) Labina sustavno uništavaju sav biljni i životinjski svijet u bujičnom toku Krapan, a osim što prolaze kroz Krapan i Rašu, poniru i u podzemlje te tako onečišćuju navedena izvorišta pitke vode Fonte Gaia i Kokoti.

Kako se tvrdi u zajedničkom priopćenju Facebook grupe „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanske inicijative Labinštine, Raša nema pročistača otpadnih voda iako je on funkcionirao do prije tridesetak godina. Sada se fekalije Raše neprerađene prelijevaju u otvoreni kanal sve do mora. Naselje Raša je tako godinama talac sulude politike – pozivalo se na odgovornost, ukazivalo na propuste, ostavke odgovornih, no pomaka nema.

Inicijativa ukazuje na dugogodišnje katastrofalno vođenje vodoopskrbe i odvodnje od strane direktora Vodovoda Labin, Dina Škopca i predsjednika Skupštine Vodovoda Labin (do odlaska u Sabor) Tulia Demetlike, čime su doveli do ovakvog stanja kakvo je danas.

S druge strane, sustavno se zanemaruju izvori zdrave i kvalitetne pitke vode Kožljak i Plomin. Ističe se kako se ne ulaže u infrastrukturu, a cijevi na izvoru Kožljak stare su preko 80 godina, zbog čega se iz tog izvora samo u lipnju ove godine izgubilo cca 100.000 m3 prvoklasne vode za piće. Također, u Inicijativi navode kako se „u izvor Kožljak ne ulaže zbog činjenice da su taj izvor prije 15 godina vladajući 'obećali' stranom investitoru za punionicu vode.“

Ističe se i problem parkirališta iznad izvora Plomin, izgrađenog prije dvije godine, zbog čega se kod većih kiša taj izvor zamućuje što prije nije bio slučaj. Višak vode iz tog izvora nizvodno dodatno uzrokuje štete na obiteljskim kućama.

„Da je na primjeran način izgrađena infrastruktura, ta bi se kvalitetna voda davala u sustav vodoopskrbe i problem bi bio riješen. Mišljenja smo da u svim tim radnjama ima i elemenata kaznenih dijela te želimo da konačno institucije i odgovorni reagiraju.“ – zaključuje se u priopćenju Facebook grupe „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanske inicijative Labinštine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER