Nova monegaška eko-četvrt gradi se na moru

Morski biolozi i ekolozi zabrinuti: „Ovo je najgora stvar koja se mogla dogoditi na Mediteranu!“

Unatoč velikoj zabrinutosti morskih biologa i ekologa, završetak projekta proširenja morske obale i izgradnje nove luksuzne četvrti planira se do 2025. godine. Prema tvrdnjama tvrtke Bouygues Travaux Publics, radovi se izvode uz najstrože mjere zaštite mora i podmorja, a prilagodba preseljene morske flore konstantno se prati.

U Monaku su u punom jeku radovi na izgradnji podmorskog nasipa i proširenja morske obale armiranobetonskim pojasom, a na površini od šest hektara, koja će se nasipavanjem oteti moru, planira se gradnja nove gradske četvrti s pet zgrada i četrnaest vila. Ovaj kolosalni monegaški projekt i teritorijalno proširenje najgušće naseljene države na svijetu trebao bi se se dovršiti do 2025. godine.

  • 19 dijelova armiranobetonskog pojasa dopremaju se morem iz Marseillea te potom balastiraju, potapaju na dubini od dvadesetak metara i sastavljaju u obliku nasipa © Bouygues Travaux Publics

Projekt je prvi put predstavljen u srpnju 2015., a zbog svoje se kompleksnosti smatra projektom bez premca koji nadilazi čak i maštu graditelja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Do kraja 2020. godine trebao bi biti završen armiranobetonski pojas, čiji se dijelovi u Monaco dopremaju morem od kraja ožujka prošle godine i potom balastiraju, potapaju na dubini od dvadesetak metara te sastavljaju u obliku nasipa.

Nova luksuzna četvrt raspolagat će objektima javne namjene, luksuznim stanovima u pet zgrada i 14 vila, trgovinama, podzemnim parkiralištem, parkom, marinom i novim dijelom Grimaldi Foruma čija će se površina povećati za dodatnih 5.000 m². Projekt s oko milijardu eura financira tvrtka Bouygues Travaux Publics koja će po završetku radova za prodaju namijeniti 60.000 m² stambene i poslovne površine.

  • Armiranobetonski pojas trebao bi se dovršiti do kraja 2020. godine © Bouygues Travaux Publics

  • Na novoj površini od šest hektara gradit će se pet zgrada i četrnaest vila © Bouygues Travaux Publics

S ovom novom četvrti koju su osmislili arhitekt Renzo Piano i tvrtka Valode et Pistre, Monaco nastoji privući vrhunsku klijentelu koja je jedan kvadratni metar spremna platiti i do 100.000 eura.

„Gradnja na morskoj obali i zaštita od mora postaje sve veći problem suvremenog društva koje je sve ugroženije klimatskim promjenama. S obzirom na rast urbanog stanovništva i utjecaj klimatskih promjena pitamo se je li gradnja na moru prikladno rješenje problema. Možemo li zamisliti urbani razvoj izgradnjom umjetnih otoka i plutajućih gradova te kako ćemo tako utjecati na okoliš? Obala će se proširiti nasipavanjem mora, no ovim projektom nastojimo postići prirodni izgled obale i nove četvrti, i to stvaranjem dva ekosustava, jednog na kopnu te drugog pod morem.“ – izjavio je arhitekt Denis Valode.

Ovaj je projekt od svog početka naišao na protivljenje morskih biologa i ekologa te još uvijek izaziva veliku zabrinutost zbog ugrožavanja morskog okoliša, uništavanja podmorja i prirodnih staništa riba, algi i drugih morskih organizama. Mnogi stručnjaci tako tvrde kako je „ovaj projekt najgora stvar koja se mogla dogoditi na Mediteranu!“

U Bouygues Travaux Publics tvrde kako se radovi izvode temeljem studije utjecaja na okoliš kako bi se smanjila šteta nastala tijekom podmorskih radova, a s ciljem zaštite morske flore i faune premješten0 je 518 m2 površine morskog dna prekrivene posidonijom (Posidonia oceanica), kao i osam stijena s kolonijama litofilnih algi. Njihova prilagodba pažljivo se prati na novoj lokaciji plantaža u podmorju nasipa Fontvieille.

  • Novu četvrt osmislili su arhitekt Renzo Piano i tvrtka Valode et Pistre © Bouygues Travaux Publics 

Kneževina Monako je u nedostatku slobodnih površina pokrenula veliku teritorijalnu ekspanizju. Nasipavanjem mora stekla je već više od četrdeset hektara (nove gradske četvrti Fontvieille, Portier i Sporting, plaža Larvotto, proširenje luke Hercules), a izgradnja ove najnovije eko-četvrti pokrenuta je temeljem potpisivanja ugovora s tvrtkom Bouygues Travaux Publics u srpnju 2015. kojim su detaljno razrađeni svi pravni i financijski uvjeti projekta.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Otkriven novi ekosustav u blizini sicilijskih podvodnih vulkana

U dubinama blizu Liparskih otoka, otkriven je bogat i aktivan ekosustav koji je istraživačima dosad bio potpuno nepoznat. Naime, ovo područje je od najplićih do najdubljih dijelova prepuno ugroženih vrsta za koje se nije ni znalo da obitavaju u Sredozemlju. Na žalost, ni ovaj predivan ekosustav nije zaobišlo onečišćenje uzrokovano ljudskim djelovanjem.

Stručnjaci proglasili uzbunu zbog mikroplastike u Sredozemnom moru

Razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru što potvrđuju i nova otkrića morskih biologa koji su u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlanskog oceana u blizini Lisabona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER