Lokaliziran požar kod Grebaštice

Vatrogasci pozivaju građane na dodatan oprez zbog visokih temperatura i suše karakteristične za ovo doba godine

Požar u zaleđu Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji je brzo stavljen pod kontrolu, a zračne snage su povučene oko 14 sati. U 15.15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su i dalje na terenu. Opožareno je 5 ha niskog raslinja i mlade borove šume.

Dojava o požaru otvorenog prostora u zaleđu Grebaštice, iznad brda Konoba u Šibensko-kninskoj županiji, zaprimljena je danas u 11:35 sati. Požarom je zahvaćena borova šuma, trava i nisko raslinje, a gašenje su otežavali teško pristupačan teren i jak vjetar. Na intervenciju su izašli JVP Šibenik, DIP Šibenik, DVD-ovi Grebaštica, Primošten, Brodarica-Krapanj, Zablaće i Šibenik, s ukupno 23 vatrogasca i 9 vozila. Na požarište su upućena i 2 protupožarna zrakoplova canadair. Požar je brzo stavljen pod kontrolu vatrogasaca, a zračne snage su povučene oko 14 sati. Nešto iza 15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su i dalje na terenu. Opožareno je 5 ha niskog raslinja i mlade borove šume.

  • Hrvatska vatrogasna zajednica

Zbog visokih temperatura i suše karakteristične za ovo doba godine, građani se pozivaju na dodatan oprez. Ukoliko primijetite požar ili dim, odmah obavijestite vatrogasce na 193.

HVZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Vrući rad“ ruđerovaca rasvjetljava utjecaj organskog otapala na biokatalizator

U radu istaknutom na naslovnici uglednog kemijskog časopisa Chemistry – A European Journal, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) opisali su kako organsko otapalo dimetil-sulfoksid (DMSO) utječe na svojstva industrijski važnog enzima. Opisani rezultati važni su za optimizaciju industrijske primjene enzima halogenhidrin dehalogenaze u biokatalizi, izvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković.

Početak protupožarne sezone 2019.

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 17. lipnja 2019. godine. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER