Hrvatska spremna za novu protupožarnu sezonu

Kiša je u zadnje vrijeme smanjila broj požara, no zbog bujne vegetacije i najavljenog toplog ljeta možemo očekivati određene probleme u sezoni

Danas je u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici održana konferencija za medije na temu „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2019.“

Na konferenciji su sudjelovali Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga, bojnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju u Hrvatskim šumama, dr.sc. Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda i  dr.sc. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je predstavio glavne zadatke koje je Hrvatska vatrogasna zajednica odradila u sklopu priprema za ovu protupožarnu sezonu sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata (ministarstva, javne ustanove, vatrogasne postrojbe, udruge) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru. Tucaković je prisutne upoznao i s promjenama u sustavu, zahvaljujući kojima HVZ preuzima poslove vatrogastva koji su bili u djelokrugu bivše Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

„Hrvatsko vatrogastvo raspolaže sa 1.545 profesionalnih vatrogasaca u 70 javnih vatrogasnih postrojbi, te 64.456 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih je 21.912 operativnih u 1.845 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ovim snagama su na raspolaganju 3.443 vatrogasca prosječne starosti 23 godine“, rekao je Slavko Tucaković.

Kao snage za gašenje požara stacionirane na priobalju naveo je 1.120 profesionalnih vatrogasaca u JVP priobalnih županija, 5.050 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 55 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe  HVZ-a, 102 vatrogasca s 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 12 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.114 sezonskih vatrogasaca (članovi DVD-a s priobalja). Uz vatrogasce za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje DVIP, HGSS, Hitna pomoć).

„MORH i ove godine aktivno sudjeluje u požarnoj sezoni. Iz zraka će vatrogascima potporu pružati 6 zrakoplova  Canadair CL 415,  6 zrakoplova AT 802 te 2 helikoptera  Mi-8 MTV-1. Za izviđanje će služiti Pilatus PC-9 i besposadna letjelica Orbiter 3. U slučaju potrebe, angažirat će se i Hrvatska ratna mornarica sa po jednim desantnim brodom minopolagačem i desantnim jurišnim brodom te 2 gumene brodice“, izjavio je brigadni general Krešo Tuškan.

Za djelovanje vatrogasaca 25.000.000,00 kn iz sredstava HVZ-a, 105.178.000,00 kn iz sredstava MORH-a (prvenstveno za protupožarne zrakoplove) te 50.000,00 kn Ministarstva zdravstva

Od budućih izravnih ulaganja u vatrogasnu opremu istaknuo je Projekt nabave vatrogasnih vozila vrijedan 225 milijuna kuna te Projekt opremanja sredstvima veze za 65 milijuna kuna. Također, Ministarstvo poljoprivrede je uvećalo sredstva iz Općekorisnih funkcija šuma s 8 milijuna kuna godišnje na 40 milijuna kuna.

„Moramo istaknuti konkretne aktivnosti u ovoj godini, a to su izrada standardnih operativnih postupaka za slučaj korištenja bespilotnih letjelica/dronova prilikom izviđanja i/ili gašenja požara na otvorenom prostoru,  za potrebe žurnog prebacivanja vatrogasne i teške mehanizacije s kopna na otoke te izrada SOP-a usklađenog djelovanja u akcijama gašenja požara na moru i na pomorskim objektima. Time smo spremni kroz nove tehnologije odgovoriti na niz izazova.“ – rekao je Slavko Tucaković te istaknuo da se provodi i niz promidžbenih aktivnosti kojima je cilj osvijestiti građane o mogućim opasnostima od požara.

U sklopu priprema za sezonu, Tucaković je naveo održavanje vježbi MODEX CRES 2019 i SIGURNOST 19 te niz obuka i vježbi na lokalnim razinama.

Po završetku prezentacije, potpisani su Sporazum o suradnji između HVZ-a i DHMZ-a na unapređivanju meteorološke i hidrološke djelatnosti u Republici Hrvatskoj na području od zajedničkog interesa te Protokol o načinu komunikacije između Hrvatske vatrogasne zajednice  i Hrvatskih šuma d.o.o. sa svrhom što kvalitetnije razmjene informacija vezanih za gašenje šumskih požara i mogućih ekoloških akcidenata u šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Po potpisivanju sporazuma, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma je rekao da je osnovni cilj Hrvatskih šuma preventivnim mjerama i aktivnostima spriječiti nastanak požara i time sačuvati šume u svim dijelovima Hvatske.

„Svi djelatnici su uključeni u preventivne aktivnosti, a dodatno ćemo zaposliti oko 320 djelatnika na motrenju na 200-tinjak motrionica. Prošle godine je nabavljen sustav za ranu detekciju požara s 92 nadzorne kamere, a u 2019. godini aktivno radimo na održavanje 750 km protupožarnih prosjeka. Hrvatske šume će u ovoj godini uložiti oko 100 milijuna kuna za protupožarnu zaštitu.  Na kraju mogu samo zaključiti da su Hrvatske šume spremne za protupožarnu sezonu.“ – zaključio je Jakupčić.

„Državni hidrometeorološki zavod spreman je za početak protupožarne sezone. Izrađena je nova internet stranica sa svim informacijama potrebnim vatrogascima za rad na terenu, posebice indeksi opasnosti od požara te tjedne i mjesečne prognoze“, rekla je Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda o pripremama SHMZ-a za pomoć vatrogascima u sezoni.

Na kraju konferencije Tucaković se osvrnuo na veliki broj požara od početka godine. Tako je u 2.457 požara izgorjelo 16.347 ha. Istaknuo je da je kiša u zadnjih nekoliko dana smanjila broj požara, no zbog bujne vegetacije i najavljenog toplog ljeta, možemo očekivati određene probleme u sezoni.

HVZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Početak protupožarne sezone 2019.

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 17. lipnja 2019. godine. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga.

Lokaliziran požar kod Grebaštice

Požar u zaleđu Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji je brzo stavljen pod kontrolu, a zračne snage su povučene oko 14 sati. U 15.15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su i dalje na terenu. Opožareno je 5 ha niskog raslinja i mlade borove šume.

Vatrogasci u borbi protiv koronavirusa

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa - odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER