U Beču počeo najveći europski open air festival

Publiku će zabavljati 2.000 domaćih i međunarodnih glazbenih zvijezda

„Zajedno smo Beč“ slogan je 36. Donauinselfesta koji se održava od 21. do 23. lipnja u Beču. Najveći europski open air festival i ove će godine privući preko 2 milijuna posjetitelja koje očekuje bogat glazbeni, zabavni i sportski program. Posebna pozornost pridaje se zaštiti okoliša, kao i osobama s invaliditetom.

Ulaz na festival je besplatan, a organizatori su se pobrinuli za ukupno 600 sati programa na 13 festivalskih pozornica. Program je uistinu bogat i raznolik - od rocka, popa, punka, hip-hopa, elektra, pa sve do narodne glazbe i kabareta. Mando Diao, Felix Jaehn, Alvaro Soler i Christina Stürmer samo su neka od poznatih imena koja nastupaju ovaj vikend. Publiku će zabavljati 2.000 domaćih i međunarodnih glazbenih umjetnika. Kako bi baš svi mogli uživati u festivalu Grad Beč je u suradnji sa startupom Full Access razvio i modele pristupa festivalu za osobe s invaliditetom.

Festival na Dunavskom otoku nije poznat samo po dobroj zabavi već i po mjerama zaštite okoliša. Kako bi smanjili količinu otpada, organizatori su za posjetitelje pripremili preko milijun višekratnih plastičnih čaša za koje kaucija iznosi jedan euro. Od uvođenja višekratnih čaša 2005. godine na taj je način ušteđena 61,5 tona otpada. Kako bi smanjili emisiju CO2 u atmosferu posjetitelje se potiče na korištenje javnog prijevoza. Stoga je bečki javni prijevoznik Wiener Linien uveo dodatne autobusne, tramvajske i metro linije prema Dunavskom otoku. Nakon zabave u ranim jutarnjim satima na teren izlazi preko 100 zaposlenika gradskog magistratskog odjela za gospodarenje otpadom (MA 48) s više od 30 vozila i uređaja za čišćenje kako bi počistili za posjetiteljima i ispraznili preko 900 kanti za smeće.

Donauinselfest © Schaub-Walzer - PID

Ovogodišnji se Donauinselfest ističe i po svojoj humanitarnoj noti. Svi prihodi od prodaje platnenih torbi sa sloganom ovogodišnjeg festivala bit će donirani bečkim sigurnim kućama, a u te će se svrhe posjetitelji moći odreći kaucije za čaše u visini jednog eura.

Eurocomm-PR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dan opljačkanog, devastiranog i poniženog grada Zagreba

Povodom Dana grada Zagreba, aktivisti Zelene akcije, Prava na grad i udruge Siget organizirali su akciju protiv Milana Bandića tijekom njegove konferencije za medije pored fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Gradonačelnik Bandić je najavljivao obilježavanje Dana grada Zagreba, dok su ga aktivisti izviždali držeći 20-metarski transparent „Otpor Bandiću – Sloboda Zagrebu“.

Zagreb nije grad jednakih mogućnosti za sve osobe s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba Renato Petek, Hrvoje Antonio Belamarić, osoba s invaliditetom i Siniša Kekić, vlasnik tvrtke za turistička putovanja osoba s invaliditetom, održali su u utorak konferenciju za medije na temu prijevoza, mobilnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER