U Beču počeo najveći europski open air festival

Publiku će zabavljati 2.000 domaćih i međunarodnih glazbenih zvijezda

„Zajedno smo Beč“ slogan je 36. Donauinselfesta koji se održava od 21. do 23. lipnja u Beču. Najveći europski open air festival i ove će godine privući preko 2 milijuna posjetitelja koje očekuje bogat glazbeni, zabavni i sportski program. Posebna pozornost pridaje se zaštiti okoliša, kao i osobama s invaliditetom.

Ulaz na festival je besplatan, a organizatori su se pobrinuli za ukupno 600 sati programa na 13 festivalskih pozornica. Program je uistinu bogat i raznolik - od rocka, popa, punka, hip-hopa, elektra, pa sve do narodne glazbe i kabareta. Mando Diao, Felix Jaehn, Alvaro Soler i Christina Stürmer samo su neka od poznatih imena koja nastupaju ovaj vikend. Publiku će zabavljati 2.000 domaćih i međunarodnih glazbenih umjetnika. Kako bi baš svi mogli uživati u festivalu Grad Beč je u suradnji sa startupom Full Access razvio i modele pristupa festivalu za osobe s invaliditetom.

Festival na Dunavskom otoku nije poznat samo po dobroj zabavi već i po mjerama zaštite okoliša. Kako bi smanjili količinu otpada, organizatori su za posjetitelje pripremili preko milijun višekratnih plastičnih čaša za koje kaucija iznosi jedan euro. Od uvođenja višekratnih čaša 2005. godine na taj je način ušteđena 61,5 tona otpada. Kako bi smanjili emisiju CO2 u atmosferu posjetitelje se potiče na korištenje javnog prijevoza. Stoga je bečki javni prijevoznik Wiener Linien uveo dodatne autobusne, tramvajske i metro linije prema Dunavskom otoku. Nakon zabave u ranim jutarnjim satima na teren izlazi preko 100 zaposlenika gradskog magistratskog odjela za gospodarenje otpadom (MA 48) s više od 30 vozila i uređaja za čišćenje kako bi počistili za posjetiteljima i ispraznili preko 900 kanti za smeće.

Donauinselfest © Schaub-Walzer - PID

Ovogodišnji se Donauinselfest ističe i po svojoj humanitarnoj noti. Svi prihodi od prodaje platnenih torbi sa sloganom ovogodišnjeg festivala bit će donirani bečkim sigurnim kućama, a u te će se svrhe posjetitelji moći odreći kaucije za čaše u visini jednog eura.

Eurocomm-PR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovogodišnji lipanj najtopliji u 140 godina mjerenja

Prema najnovijem izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), prosječna globalna temperatura je prošlog mjeseca bila 0,95 °C iznad prosjeka za 20. stoljeće, čime je ovogodišnji lipanj bio najtopliji u proteklih 140 godina koliko se u svijetu mjere i bilježe temperature.

Welcome Spring Festival - prvi zagrebački festival bez jednokratne plastike

Od 25. travnja do 5. svibnja 2019. godine Trg J. J. Strossmayera postaje proljetna oaza i interaktivna učionica u kojoj će posjetitelji kroz zabavne, edukativne i kulturne sadržaje učiti o ozbiljnoj i zahtjevnoj temi gospodarenja otpadom. Ovim Festivalom želi se pokrenuti kultura gospodarenja otpadom i pokazati kako je moguće biti kreativan, dobro se zabaviti te jesti i piti uz stvaranje minimalne količine otpada!

Glazbeni festivali i koncerti mogu postati pozornice održivosti

Pri okupljanju mnoštva ljudi uvijek postoji velika vjerojatnost stvaranja velike količine otpada i štetnog utjecaja na okoliš. Kako održivost u današnje vrijeme postaje sve važnija i organizatori glazbenih festivala i koncertnih događanja sve više vode brigu o zaštiti okoliša. Od posjetitelja koncerata i fanova preko izvođača do organizatora, svatko igra važnu ulogu u postizanju istog održivog cilja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER