Welcome Spring Festival - prvi zagrebački festival bez jednokratne plastike

Poučna predavanja, kreativne radionice, vrhunske koncerte, dobro raspoloženje i zabavnu ekipu i ove godine u Zagreb od 25. travnja do 5. svibnja donosi Welcome Spring Festival – festival pozitivnih promjena

Od 25. travnja do 5. svibnja 2019. godine Trg J. J. Strossmayera postaje proljetna oaza i interaktivna učionica u kojoj će posjetitelji kroz zabavne, edukativne i kulturne sadržaje učiti o ozbiljnoj i zahtjevnoj temi gospodarenja otpadom. Ovim Festivalom želi se pokrenuti kultura gospodarenja otpadom i pokazati kako je moguće biti kreativan, dobro se zabaviti te jesti i piti uz stvaranje minimalne količine otpada!

Welcome Spring Festival tradicionalno otvara sezonu uličnih festivala u Zagrebu te svake godine stavlja naglasak na jedan segment u okolišu na koji otpad negativno utječe. Stoga je ovogodišnja tema TLO - dragocjeni i neizostavni okolišni medij i izvor hrane. U nizu predavanja, profesori s Agronomskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te udruge koje djeluju na području zaštite okoliša i prirode, mlade će podučavati karakteristikama i značajkama tla, otpadu u tlu, otpadu kojeg svakodnevno kupujemo i stvaramo kao i o važnosti recikliranja i ponovne upotrebe.

Predavanja, kreativne radionice i Mala Olimpijada otpada

Kako živjeti zero waste kulturu zainteresirani će moći saznati na predavanju inicijative Zero Waste Croatia. Nadalje, oni nešto stariji moći će naučiti kako kompostirati u urbanim sredinama, što je to Pametna Kanta i što se skriva iza pojma Mobilna priroda. Na Welcome Spring Festival dolazi i Hrvatski volonter godine, Dejan Nemčić koji će okupljenima otkriti sve tajne volontiranja te u zanimljivom izlaganju prenijeti svoja iskustva iz Afrike u pitanju postupaju s otpadom.

I ove godine u Teatru u Parku mogu se pogledati poučne predstave: Šuma priča, Bišikleta, Djed i najveća repa u svemiru, Milica na putu oko svijeta, Triola i Krtičnjak.

Na radionicama će se zainteresirani moći okušati u izradi rukotvorina od recikliranog stakla, izradi makete od starih kartonskih kutija kao i u izradi recikliranih zmajeva i instrumenata od otpada. Kako biti kreativan kroz otpad pokazat će udruga Green Flock. O okolišnim izazovima će se razgovarati u maloj škola govorništva i debatiranja, a tu je i škola ragbija te škola kineske kaligrafije. Za one koji vole razmišljati Muzej Iluzija je pripremio didaktičke drvene mozgalice i društvene igre.

Tradicionalno, u sklopu Welcome Spring Festivala organizira se i Mala Olimpijada otpada - natjecanje u razvrstavanju kućanskog otpada, kantoboju te u kvizu znanja. Najuspješnije očekuju i vrijedne nagrade.

Prvi festival u Zagrebu s čašama, tanjurima i slamkama od 100 % biorazgradivih materijala

Cilj Welcome Spring Festivala je potaknuti građane na društveno odgovorno ponašanje kako bi zajedno pokrenuli kulturu gospodarenja otpadom u smjeru održive budućnosti. Upravo zato će se na Festival - na pragu posebno osmišljenih ugostiteljskih kućica, razvrstavati otpad u čemu će sudjelovati i svi posjetitelja festivala.

S obzirom da jednokratna plastika predstavlja veliko opterećenje za planet, a u želji da Festival bude mjesto pozitivnih promjena, ugostitelji na Festivalu neće koristiti jednokratnu plastiku. Time Welcome Spring Festival postaje prvi festival u Zagrebu na kojem će čaše, tanjuri, slamke i ostali pribor biti izrađeni od 100 % biorazgradivih materijala.

Posjetitelji će tijekom Festivala imati mogućnost popiti piće iz tzv. „futurističkih bukara“ koje su ručno izrađene od drveta bukve i smreke, a bit će dostupne i festivalske biorazgradive čaše i slamke. Organizator Festivala, Udruga Priroda za sve, na taj način želi potaknuti posjetitelje na ponovnu upotrebu, odnosno usmjeriti ih na ponašanje za održivu budućnost.

Bogat glazbeni program

Nakon cjelodnevne edukacije posjetitelje očekuje vrhunski glazbeni program: Natali Dizdar, Stampedo, Denis & Denis, Ljetno kino, Flyer, Neki Novi Klinci, Lollobrigida, Terminator, Hrvatska Funk Delegacija, Roppongi Red, Chill Out cover band, Le pižon Gipsy Jazz band, DJ Roby, DJ La Star.

Festival je osmislila i organizirala udruga Priroda za sve s ciljem podizanja svijesti i educiranja o održivom razvoju i zaštiti okoliša kod djece, mladih i lokalne zajednice kroz suradnju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, udrugama kao i lokalnom i regionalnom samoupravom.

Welcome Spring Festival se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz potporu Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradske uprave Grada Zagreba, HŽPP-a, Zagrebačkog holdinga, Pivovare Medvedgrad, Zmajske pivovare i Cedevite.

Više detalja o Welcome Spring Festivalu potražite na Facebook stranici i Instagram profilu.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Glazbeni festivali i koncerti mogu postati pozornice održivosti

Pri okupljanju mnoštva ljudi uvijek postoji velika vjerojatnost stvaranja velike količine otpada i štetnog utjecaja na okoliš. Kako održivost u današnje vrijeme postaje sve važnija i organizatori glazbenih festivala i koncertnih događanja sve više vode brigu o zaštiti okoliša. Od posjetitelja koncerata i fanova preko izvođača do organizatora, svatko igra važnu ulogu u postizanju istog održivog cilja.

U Beču počeo najveći europski open air festival

„Zajedno smo Beč“ slogan je 36. Donauinselfesta koji se održava od 21. do 23. lipnja u Beču. Najveći europski open air festival i ove će godine privući preko 2 milijuna posjetitelja koje očekuje bogat glazbeni, zabavni i sportski program. Posebna pozornost pridaje se zaštiti okoliša, kao i osobama s invaliditetom.

Proizvođač sladoleda Ben & Jerry's napušta upotrebu jednokratne plastike

Proizvođači jednog od najpoznatijeg sladoleda na svijetu – Ben & Jerry's, u ponedjeljak su najavili provođenje mjera za što brže smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Tako će od travnja ove godine u više od 600 njihovih sladoledarnica diljem svijeta biti moguće dobiti samo drvene žličice, a papirnate slamke bit će dostupne samo na zahtjev.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER