Nova Gradiška: održana javna tribina „Spriječimo nastanak otpada”

Kako što lakše promijeniti navike i usvojiti nove ekološke obrasce ponašanja

S ciljem mijenjanja navika i usvajanja novih ekoloških obrazaca ponašanja, Grad Nova Gradiška je u okviru projekta „I Naš Grad razvrstava otpad“ organizirao javnu tribinu pod nazivom „Spriječimo nastanak otpada“. Novogradiščane je s novim europskim trendovima u gospodarenju otpadom upoznao Hrvoje Dokoza iz tvrtke Eco Solutions.

S ciljem mijenjanja navika i usvajanja novog modela ponašanja, Grad Nova Gradiška je u suradnji s dionicima na lokalnoj i državnoj razini pokrenuo projekt „I Naš Grad razvrstava otpad“. Riječ je o nizu izobrazno-informativnih aktivnosti koje za cilj imaju izgraditi svijest i razumijevanje svih žitelja o potrebi zaštite okoliša i učinkovitijeg upravljanja resursima, kao i važnosti prijelaza s linearnog na kružno gospodarenje otpadom. U okviru projekta organizirana je i javna tribina pod nazivom „Spriječimo nastanak otpada“, na kojoj je Novogradiščane s novim europskim trendovima u segmentu gospodarenja otpadom upoznao Hrvoje Dokoza iz tvrtke Eco Solutions.

Uspostavljanjem kružnog sustava gospodarenja otpadom sprječava se njegov nastanak, primjenjuje ponovna uporaba, recikliranje i oporaba te, u konačnici, odlaganje preostalog otpada. Osim što predstavlja obvezu Republike Hrvatske prema zakonodavstvu Europske unije, uvođenje novog, kružnog sustava gospodarenja otpadom, odgovornost je i svakoga od nas, jer, gotovo 30 posto otpada koji stvaramo, moguće je izbjeći promišljanjem smanjenja potrošnje. Iako to znači veliku promjenu uobičajenih potrošačkih navika, riječ je i o promjeni koja nam može značajno povećati kvalitetu života, potaknuti nas da se zdravije hranimo, koristimo kvalitetnije proizvode i racionalnije raspolažemo kućnim budžetom.

„Pozitivne promjene kreću od vlastitog doma usvajanjem sljedećih navika: odbijanjem onoga što nam ne treba, reduciranjem onoga što nam treba, ponovnom uporabom onoga što već posjedujemo, recikliranjem onoga što možemo ponovno koristiti i kompostiranjem.“ - zaključio je voditelj tribine Hrvoje Dokoza, direktor tvrtke Eco Solutions.

S. Tarbuk – Slavonski.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadar više nije lijep jer nije ni čist!

Moto „Zadar je lijep koliko je čist“ zadarske komunalne tvrtke Čistoća očito više  nije na snazi. Građani prigovaraju, Čistoća preuzima dio odgovornosti, a istina je vjerojatno negdje u sredini. Portal 057info.hr objavio je fotografije koje na najbolji način svjedoče o stanju ulica u zadarskoj povijesnoj jezgri.

Pametno odloži - Bolji Karlovac složi

U Karlovcu je održana prva u nizu od 174 izobrazno-informativnih aktivnosti koje će se tijekom 2019. godine provoditi u okviru projekta „Pametno odloži - Bolji Karlovac složi“.

Projekt Eko Moslavine - „Na mladima svijet ostaje!“

Tvrtka Eko Moslavina je u objekte Dječjeg vrtića Kutina postavila spremnike za odvojeno sakupljanje otpada od plastike i papira te započela s edukacijom djece s ciljem podizanja ekološke svijesti te promicanja prijateljskog odnosa prema okolišu i njegovom očuvanju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER