Nova Gradiška: održana javna tribina „Spriječimo nastanak otpada”

Kako što lakše promijeniti navike i usvojiti nove ekološke obrasce ponašanja

S ciljem mijenjanja navika i usvajanja novih ekoloških obrazaca ponašanja, Grad Nova Gradiška je u okviru projekta „I Naš Grad razvrstava otpad“ organizirao javnu tribinu pod nazivom „Spriječimo nastanak otpada“. Novogradiščane je s novim europskim trendovima u gospodarenju otpadom upoznao Hrvoje Dokoza iz tvrtke Eco Solutions.

S ciljem mijenjanja navika i usvajanja novog modela ponašanja, Grad Nova Gradiška je u suradnji s dionicima na lokalnoj i državnoj razini pokrenuo projekt „I Naš Grad razvrstava otpad“. Riječ je o nizu izobrazno-informativnih aktivnosti koje za cilj imaju izgraditi svijest i razumijevanje svih žitelja o potrebi zaštite okoliša i učinkovitijeg upravljanja resursima, kao i važnosti prijelaza s linearnog na kružno gospodarenje otpadom. U okviru projekta organizirana je i javna tribina pod nazivom „Spriječimo nastanak otpada“, na kojoj je Novogradiščane s novim europskim trendovima u segmentu gospodarenja otpadom upoznao Hrvoje Dokoza iz tvrtke Eco Solutions.

Uspostavljanjem kružnog sustava gospodarenja otpadom sprječava se njegov nastanak, primjenjuje ponovna uporaba, recikliranje i oporaba te, u konačnici, odlaganje preostalog otpada. Osim što predstavlja obvezu Republike Hrvatske prema zakonodavstvu Europske unije, uvođenje novog, kružnog sustava gospodarenja otpadom, odgovornost je i svakoga od nas, jer, gotovo 30 posto otpada koji stvaramo, moguće je izbjeći promišljanjem smanjenja potrošnje. Iako to znači veliku promjenu uobičajenih potrošačkih navika, riječ je i o promjeni koja nam može značajno povećati kvalitetu života, potaknuti nas da se zdravije hranimo, koristimo kvalitetnije proizvode i racionalnije raspolažemo kućnim budžetom.

„Pozitivne promjene kreću od vlastitog doma usvajanjem sljedećih navika: odbijanjem onoga što nam ne treba, reduciranjem onoga što nam treba, ponovnom uporabom onoga što već posjedujemo, recikliranjem onoga što možemo ponovno koristiti i kompostiranjem.“ - zaključio je voditelj tribine Hrvoje Dokoza, direktor tvrtke Eco Solutions.

S. Tarbuk – Slavonski.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Traži se hitno ispravljanje nepoštene dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Na održanoj sjednici Savjeta za gospodarenje otpadom grupacije PRE-KOM jednoglasno je prihvaćen stav da se ne može primijeniti „diskriminirajuća i nepoštena“ dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom jer je nepravedna prema kućanstvima i malim poduzećima koja rade najmanje otpada, a koji bi sada trebali plaćati i do 100 % skuplji fiksni dio cijene.

Najava tribine „Opatijci, što ćemo s otpadom?“

Udruga Žmergo u ponedjeljak, dana 30. listopada, organizira javnu tribinu  „Opatijci, što ćemo s otpadom?“, koja će se održati u Villi Antonio, Vladimira Nazora 2 s početkom u 18 sati.

Pametno odloži - Bolji Karlovac složi

U Karlovcu je održana prva u nizu od 174 izobrazno-informativnih aktivnosti koje će se tijekom 2019. godine provoditi u okviru projekta „Pametno odloži - Bolji Karlovac složi“.

#JArecikliram za očuvanje jaskanskog okoliša

Građanke i građani Jastrebarskog pozivaju se na prezentaciju ispravnog sortiranja, recikliranja i besplatnog odlaganja otpada koja će se održati na Reciklažnom dvorištu Božićka u četvrtak 12. rujna 2019. godine s početkom u 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER