Integrirani program - Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić

Vrijednost projekta iznosi 16 milijuna kuna

U Slavonskom Brodu se odvija realizacija projekta „Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić“ koji će se provoditi do 11. travnja 2021. godine. Odluka o financiranju projekta vrijednog 16 milijuna kuna donijeta je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, kojom iznos bespovratnih sredstava iznosi 13.626.052,48 kuna, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Preostalih 15 posto ili iznos od 2.404.597,52 financira Grad Slavonski Brod.

Korisnik Integriranog programa - Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić je Grad Slavonski Brod zajedno s partnerima Razvojnom agencijom Grada Slavonskog Broda d.o.o. i Turističkom zajednicom grada Slavonskog Broda.

Projektom se predviđa infrastrukturni zahvat na površini od 1.404,73 četvornih metara kojim će se cjelovito rekonstruirati Kuća Brlić smještena na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu. Nadalje, u sklopu projekta opremit će se prostori Interpretacijskog centra Ivana Brlić Mažuranić, postaviti multimedijalni informativni panoi, opremiti suvenirnica i restaurirati inventar Kuće Brlić. Također, na frekventnim gradskim lokacijama planira se i postavljanje skulptura likova iz bajki Ivane Brlić Mažuranić.

Cilj projekta je da Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić po završetku uređenja i opremanja postane prostor javne namjene posvećen očuvanju i prezentaciji baštine te uspomene na Ivanu Brlić Mažuranić. Ova nedovoljno iskorištena baština tako bi trebala postati atrakcija gradskog kulturnog turizma, multikulturalnog susreta i prvoklasan turistički doživljaj kako za lokalne i regionalne posjetitelje, tako i za posjetitelje iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Prizemlje kuće, u kojem se sada nalazi Likovni salon „Vladimir Becić", dobit će širu turističko-kulturnu funkciju, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje će se nalaziti i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić". Prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Prizemlje kuće Brlić zadržat će elemente galerije u kojem će se i dalje izlagati radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, razne informacije o događanjima, tematskim suvenirima te knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama.

Središnji dio postava na prvom katu kuće Brlić je stan Ivane Brlić Mažuranić koji se sastoji od 4 sobe i središnjeg predprostora – interaktivnog prostora za informiranje, igru i zabavu. Za sobe su predviđene hologramske projekcije, multimedijska rješenja i interaktivne aplikacije kojima će se prikazivati spisateljičin društveni život, književno stvaralaštvo te majčinstvo i obitelj, a soba „U carevoj misiji“ će se posvetiti projekciji elemenata iz romana „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“. Na prvom katu bit će opremljen i stan za znanstvenike i književnike, a u potkrovlju kuće nalazit će se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama. U podrumu je predviđen prostor za manja događanja, svečanosti posvećene vinu i degustacije, a prostor će kroz tiskane crno bijele vizuale podsjećati na priču o vinogradu i vinskoj kući Brlićevac.

Posjetitelji će pri posjetu Centru moći koristiti mobilnu aplikaciju, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta.

Grad Slavonski Brod / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Održan solarni festival u Slavonskom Brodu

U osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu jučer je održan solarni festival koji je okupio stotinjak ljudi. Na festivalu je predstavljeno 19 solarnih inovacija koje su izradili učenici, prezentirani su eksponati novoopremljenog solarnog laboratorija ove škole te solarni sustav postavljen na školskom krovu.

Pametne škole štede energiju

U Osnovnoj školi Antun Mihanović iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u veljači odvijala se aktivnost opremanja solarnog laboratorija

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER