Pametne škole: Otvorena energetski obnovljena OŠ Sibinjskih žrtava

Ukupna vrijednost obnove škole u Sibinju je 575 tisuća eura

Jučer je u Sibinju održana svečanost otvaranja „Pametne škole“ u Brodsko–posavskoj županiji - obnovljene i energetski učinkovite Osnovne škole Sibinjskih žrtava

U proteklom periodu na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. Obnova je obuhvatila novu izolaciju vanjskih zidova zgrade, postavljanjem kamene vune i nove fasade, novu stolariju, nove termo ventile kao i kompletnu krovnu konstrukciju i krov. Ukupna vrijednost obnove škole u Sibinju je 575 tisuća eura. Obnovljenu školu službeno je otvorio Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko–posavske županije zajedno s ministrom privrede Vlade Tuzlanskog kantona Osmanom Puškarom.

Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko–posavske županije / Foto: Zelena akcija

Zamjenik župana Mirković ukazao je na posvećenost županije energetskoj obnovi, ne samo obrazovnih ustanova nego i drugih javnih zgrada, a gospodin Puškar uz vrijednost investicija naglasio i vrijednost znanja koje ostaje, ali i izvanrednu međudržavnu suradnju i mnoge nove kontakte i buduće suradnje koje su se u ovom projektu započele. Uz ostale izaslanice iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije i predstavnike projektnih partnera, cijeloj su svečanosti prisustvovali nastavnici/e, roditelji i učenici/e, načelnik općine Josip Pavić te brojne osobe iz lokalne zajednice.

Obnovljenu školu službeno je otvorio Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko–posavske županije zajedno s ministrom privrede Vlade Tuzlanskog kantona Osmanom Puškarom / Foto: Zelena akcija

Ravnatelj Josip Šišmanović naglasio je da škola sada nije samo lijepa nego i učinkovita te da će se uštede koje se već sad vide na računima moći usmjeriti za druge potrebne stvari. Zahvalio se i Brodsko-posavskoj županiji koja je pokazala razumijevanje i uložila dodatna sredstva koja su nedostajala u izvedbenom projektu. Ispred projekta, koji završava u kolovozu ove godine, medijima se obratio Bernard Ivčić iz Zelene akcije izrazivši zadovoljstvo ne samo investicijskim, nego i svim aktivnostima koje su educirale zaposlene u javnim zgradama, promijenile navike, uštedile energiju te potaknule mlade ljude da promišljaju i stvaraju inovativna tehnička rješenja na polju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Sa svečanosti otvaranja „Pametne škole“ OŠ Sibinjskih žrtava / Foto: Zelena akcija

Škola je priredila svečanost u kojoj su sudjelovale brojne kulturne sekcije, a nakon priredbe i svečanog otvorenja održan je i okrugli stol. Na njemu su se oko teme utjecaja i potencijala energetske učinkovitosti u javnom sektoru okupili uzvanici i projektni partneri ali i predstavnici učenika, privatnog sektora i županijske razvojne agencije CTR-a.  

 

Energetska obnova škole realizirana je u okviru provedbe 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekt „Pametne škole“ investirao je u energetsku obnovu 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton) Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –BiH – Crna Gora 2014.-2020., a provode ga: vodeći partner Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle s partnerima: Tuzlanski kanton, Brodsko–posavska županija, Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo-BED.

 

  • Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje mobilne aplikacije „Scan4Chem“

Zelena akcija organizira predstavljanje hrvatske verzije mobilne aplikacije „Scan4Chem“ koje će se održati 6. prosinca u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 10 sati.Zelena akcija organizira predstavljanje hrvatske verzije mobilne aplikacije „Scan4Chem“ koje će se održati 6. prosinca u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 10 sati.

Održan solarni festival u Slavonskom Brodu

U osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu jučer je održan solarni festival koji je okupio stotinjak ljudi. Na festivalu je predstavljeno 19 solarnih inovacija koje su izradili učenici, prezentirani su eksponati novoopremljenog solarnog laboratorija ove škole te solarni sustav postavljen na školskom krovu.

Pametne škole štede energiju

U Osnovnoj školi Antun Mihanović iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u veljači odvijala se aktivnost opremanja solarnog laboratorija

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER