Pametne škole štede energiju

Škola pobjednica u štednji energije u projektu „Pametne škole“ dobila solarni laboratorij

U Osnovnoj školi Antun Mihanović iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u veljači odvijala se aktivnost opremanja solarnog laboratorija

Škola Antun Mihanović iz Slavonskog Broda i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednice su u natjecanju u uštedi energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko-posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) sa skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika i zaposlenica škola. Natjecanje je organizirano u sklopu projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“.

Pobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji s učenicima i učenicama te osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Nastavnik tehničkog odgoja Dinko Nadih i profesorica fizike, Željka Kačar, sa svojim učenicima i učenicama te uz podršku Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku proširili su svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti bio je i praktični rad u kojem  su učenici i učenice sudjelovali u izradi uređaja i njihovom programiranju.

OŠ Antun Mihanović iz Slavonskog Broda kao nagradu dobiva fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij / Foto: Zelena akcija

Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u travnju.

Opremanje solarnog laboratorija provedeno je u sklopu implementacije 1.644.127,82 eura vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, a provode ga Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo-BED iz Slavonskog Broda.

Zelena akcija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Održan solarni festival u Slavonskom Brodu

U osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu jučer je održan solarni festival koji je okupio stotinjak ljudi. Na festivalu je predstavljeno 19 solarnih inovacija koje su izradili učenici, prezentirani su eksponati novoopremljenog solarnog laboratorija ove škole te solarni sustav postavljen na školskom krovu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER