Kako poboljšati dizajn ambalaže i povećati reciklažu?

Prijelaz na kružno gospodarstvo je od ključne važnosti

Europska federacija za gospodarenje otpadom i usluge zaštite okoliša (FEAD) pripremila je listu glavnih zahtjeva koji se tiču dizajna proizvoda, zahtjeva tržišta i trenutne tehnologije, a koji će se uzeti u obzir pri razmatranju osnovnih zahtjeva za ambalažom.

Europska federacija za gospodarenje otpadom i usluge zaštite okoliša (FEAD) okuplja preko 3.000 tvrtki za gospodarenje otpadom širom Europe, kao i nacionalne udruge za gospodarenje otpadom država članica EU-a te Norveške i Srbije. FEAD je krajem svibnja objavio dokument pod nazivom „Packaging: Better Essential Requirements for Better Recyclability“ o poboljšanju dizajna ambalaže s ciljem povećanja stupnja recikliranja u okviru Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu.

FEAD objašnjava kako je Europska komisija prihvaćanjem i stupanjem na snagu Direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš i Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu nedavno pokrenula dva projekta kojima se pripremaju smjernice Komisije za program proširene odgovornosti proizvođača i istražuje učinkovitost osnovnih zahtjeva za ambalažom i ambalažnim otpadom te daju prijedlozi poboljšanja, a koja bi trebala biti dovršena do kraja 2019. godine.

S ciljem poboljšanja mogućnosti recikliranja i povećanja količina reciklirane ambalaže, u FEAD-u smatraju kako je istraživanje potencijalnog poboljšanja osnovnih zahtjeva Priloga II. Direktivi o ambalaži i ambalažnom otpadu od ključne važnosti za prijelaz na kružno gospodarstvo.

Uspješno jačanje svih zahtjeva Priloga II. Direktivi 94/62/EZ trebalo bi biti usvojeno s ciljem poboljšanja dizajna za ponovnu upotrebu, visokokvalitetnog recikliranja, kao i pojačanja provedbe zahtjeva u ranije spomenutim područjima.

FEAD je stoga pripremio listu glavnih zahtjeva (dizajn proizvoda, zahtjevi tržišta i zahtjevi trenutne tehnologije) koji će se uzeti u obzir pri razmatranju osnovnih zahtjeva za ambalažom.

Cijeli dokument dostupan je ovdje.

  • Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kako su Krčani od smeća napravili – čudo

Krčani su s trenutnim udjelom odvojeno sakupljenog otpada od visokih 55 posto, od čega dio sami prerađuju, a dio „izvoze“, postali pravi hrvatski uzor. Iako je taj napredan sustav za krčku tvrtku Ponikve zasad ekonomski neisplativ, po otok je ekološki itekako isplativ, a benefite će najviše osjetiti Krčani čim proradi Marišćina, kada će cijene zbrinjavanja nerazvrstanog otpada deseterostruko porasti, piše riječki Novi list.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

Rok za prilagodbu zakonodavstva RH za prelazak na kružno gospodarstvo

Dana 4. srpnja 2018. godine na snagu su stupila nova EU pravila s pravno obvezujućim ciljevima za recikliranje otpada i smanjenje odlaganja otpada s fiksnim rokovima za države članice koje u sljedeće dvije godine moraju napraviti prilagodbu nacionalnog zakonodavstva za prelazak na kružno gospodarstvo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER