Kako poboljšati dizajn ambalaže i povećati reciklažu?

Prijelaz na kružno gospodarstvo je od ključne važnosti

Europska federacija za gospodarenje otpadom i usluge zaštite okoliša (FEAD) pripremila je listu glavnih zahtjeva koji se tiču dizajna proizvoda, zahtjeva tržišta i trenutne tehnologije, a koji će se uzeti u obzir pri razmatranju osnovnih zahtjeva za ambalažom.

Europska federacija za gospodarenje otpadom i usluge zaštite okoliša (FEAD) okuplja preko 3.000 tvrtki za gospodarenje otpadom širom Europe, kao i nacionalne udruge za gospodarenje otpadom država članica EU-a te Norveške i Srbije. FEAD je krajem svibnja objavio dokument pod nazivom „Packaging: Better Essential Requirements for Better Recyclability“ o poboljšanju dizajna ambalaže s ciljem povećanja stupnja recikliranja u okviru Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu.

FEAD objašnjava kako je Europska komisija prihvaćanjem i stupanjem na snagu Direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš i Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu nedavno pokrenula dva projekta kojima se pripremaju smjernice Komisije za program proširene odgovornosti proizvođača i istražuje učinkovitost osnovnih zahtjeva za ambalažom i ambalažnim otpadom te daju prijedlozi poboljšanja, a koja bi trebala biti dovršena do kraja 2019. godine.

S ciljem poboljšanja mogućnosti recikliranja i povećanja količina reciklirane ambalaže, u FEAD-u smatraju kako je istraživanje potencijalnog poboljšanja osnovnih zahtjeva Priloga II. Direktivi o ambalaži i ambalažnom otpadu od ključne važnosti za prijelaz na kružno gospodarstvo.

Uspješno jačanje svih zahtjeva Priloga II. Direktivi 94/62/EZ trebalo bi biti usvojeno s ciljem poboljšanja dizajna za ponovnu upotrebu, visokokvalitetnog recikliranja, kao i pojačanja provedbe zahtjeva u ranije spomenutim područjima.

FEAD je stoga pripremio listu glavnih zahtjeva (dizajn proizvoda, zahtjevi tržišta i zahtjevi trenutne tehnologije) koji će se uzeti u obzir pri razmatranju osnovnih zahtjeva za ambalažom.

Cijeli dokument dostupan je ovdje.

  • Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nove preporuke Europske komisije za modernizaciju zgrada

Europska komisija je u petak objavila niz preporuka o modernizaciji zgrada, navodeći kako države članice trebaju implementirati revidirane aspekte modernizacija zgrada iz Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) 2018/844 u nacionalno zakonodavstvo.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER