Novi alat za pomoć vlasnicima hotela i restorana u povećanju ekološke učinkovitosti

Take A Green Step

Ova internetska stranica daje savjete vlasnicima i upraviteljima hotela i restorana na koji način mogu poboljšati ekološku učinkovitost njihovog poslovanja. Povećanje ekološke učinkovitosti ovog sektora imat će značajan pozitivan učinak na europsko gospodarstvo.

Novi alat koji pruža pametne savjete za povećanje ekološke učinkovitosti ugostiteljskog sektora, takeagreenstep.eu, lansiran je u listopadu 2017. godine.

Internetska stranica takeagreenstep.eu daje savjete vlasnicima i upraviteljima hotela i restorana na koji način mogu poboljšati ekološku učinkovitost njihovog poslovanja. Povećanje ekološke učinkovitosti ovog sektora imat će značajan pozitivan učinak na europsko gospodarstvo. Europska turistička industrija zapošljava 12 milijuna ljudi i generira više od pet posto BDP-a.

„Europa je svjetsko turističko odredište broj jedan. Do 2030. godine možemo očekivati ​​800 milijuna posjetitelja svake godine. No, potrebna nam je vizija budućnosti: umjesto da budemo vodeća svjetska turistička destinacija, trebali bismo težiti da postanemo vodeća svjetska eko destinacija“, rekao je Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Alat za održivost

Ovu internetsku stranicu izradila je Opća uprava Europske komisije za okoliš i sadržava interaktivne dijelove s najboljim praksama upravljanja okolišem (BEMPs).

Takeagreenstep.eu, također, opisuje primjere hotela koji su prihvatili održive mjere za uspješno primjenjivanje EMAS-a i kružnog gospodarstva. Ti hoteli su se razvili u područjima kao što su ozelenjavanje njihovog opskrbnog lanca, poboljšanje gospodarenja otpadom, obučavanje osoblja boljoj ekološkoj praksi i pomaganje gostima da im ovakav način putovanja postane njihov izbor.

Svi materijali mogu se preuzeti, ispisivati ​​i koristiti besplatno od strane bilo kojeg hotela ili restorana.

Polazište alata

Turizam je treća najveća društveno-gospodarska aktivnost u Europskoj uniji (EU) i doprinosi između 5-10 posto bruto nacionalnog proizvoda EU.

Iako turizam ima pozitivan utjecaj na gospodarski rast i zapošljavanje,  ujedno je i resursno intenzivna industrija koja ostavlja veliki ekološki otisak. Osim što turizam znatno doprinosi globalnim emisijama stakleničkih plinova, glavni izazovi za taj sektor uključuju pretjeranu potrošnju vode, ispuštanje neobrađenih voda, proizvodnju otpada, degradaciju zemljišta i ekosustava, te ostala razna oštećenja na lokalnoj razini zemaljske i morske bioraznolikosti.

Kružna gospodarska politika EU vrlo je važna za sektor putovanja, osobito s obzirom na porast potrošačke potražnje za održivim putovanjima. Istraživanje EU ukazuje na to kako više od jedne trećine putnika žele koristiti  tzv. ekološki prihvatljivi turizam i što je najvažnije – za ovo su iskustvo spremni platiti do 40 posto više.

EU Ecolabel i EU Eco – Management and Audit Scheme (EMAS) su alati kružnog gospodarstva koje je razvila Europska komisija za tvrtke i druge organizacije s ciljem poboljšanja njihovog učinka na okoliš. EMAS obuhvaća sve gospodarske i uslužne djelatnosti i primjenjiv je u cijelom svijetu.

 

 

(R.I.)

VEZANE VIJESTI

Duboko udahnite (ili bolje ne)

Iako nijedan europski grad nije među 20 najzagađenijih gradova u svijetu prema godišnjim srednjim vrijednostima finih čestica, postoje mjesta u Europi gdje je praćenje kakvoće zraka prva aplikacija koju provjeravate prije izlaska iz kuće. Onečišćenje zraka je najčešći uzrok prerane smrti u Europskoj uniji, a broj žrtava svake godine doseže 400.000 ljudi, piše Ania Rok (Urbact.eu).

Sigurnija voda za piće za sve Europljane

Revidiranim europskim zakonodavstvom koje je EK predložila 1. veljače poboljšat će se kvaliteta vode za piće i pristup vodi te će se bolje informirati građane. Europljanima na taj način treba osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu piti i na gradskim ulicama i u javnim zgradama, a u svim ugostiteljskim objektima potrebno je poticati konzumaciju vode iz slavine.

EU Ecolabel Hrvatska

Znak zaštite okoliša EU Ecolabel službena je dobrovoljna oznaka Europske unije kojom se označavaju  proizvodi i usluge s manje nepovoljnim utjecajem na okoliš tijekom životnog ciklusa, u odnosu na slične ili iste proizvode i usluge iz iste skupine proizvoda. 

Zeleni gradovi za zeleniju budućnost, 21. - 25. svibnja 2018.

Sljedeće izdanje Zelenog tjedna u organizaciji Europske komisije održat će se u Bruxellesu od 21. do 25. svibnja 2018. i to na temu „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“. Zeleni tjedan je najveća godišnja konferencija o europskoj politici zaštite okoliša, koja pruža jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu najboljih iskustava i praksi, a tijekom proteklog desetljeća etablirala se kao jedan od najvažnijih događaja za sve dionike uključene u zaštitu okoliša. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER