Zadarske palme su do danas bile u dobrom stanju

Drveće u Hrvatskoj ima sve manje šanse preživljavanja

Izvođač radova na uređenju 220 metara obalnog pojasa zadarske uvale Jazine, jutros je započeo s uklanjanjem palmi na Branimirovoj obali. Palme koje su na tom dijelu obale posađene prije tridesetak godina urezale su se u kolektivnu memoriju Zadranki i Zadrana, no prema projektu uređenja nove šetnice i parkirališta, vidljivo je kako se umjesto 15 palmi planira posaditi 10 novih – autohtonih stabala kao što su muške murve ili crnike, javlja portal 057 info.

Osim što nisu „autohtone“, palme su i „zaražene“

Palme prema tome ne bi trebale biti vraćene na svoje mjesto, a ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola nedavno je izjavio da su palme - zaražene.

„Mi prema troškovniku imamo obvezu uklanjanja palmi i vraćanja tih istih palmi natrag. Ali postoji u tome jedan problem. Te palme su bolesne. Sve su bolesne jer su zaražene palminom pipom. Ako struka kaže da ih se ne može izliječiti i spasiti, onda ćemo morati nabaviti drugih 15 palmi. U razgovorima s ljudima iz struke, rekli su nam da je to glupo jer su sve palme zaražene ili će biti zaražene. Stoga, kakva ćemo stabla nabaviti odredit će stručne službe, odnosno grad Zadar. Kakva god oni požele, mi ćemo tamo staviti.“ - izjavio je Davor Škibola za Zadarski.hr.

Prema toj izjavi sve palme na zadarskoj Branimirovoj obali su bolesne i trebale bi biti izvađene i uništene kako ne bi zarazile druga stabla. Međutim, iz zadarske tvrtke Nasadi danas su pristigle potpuno suprotne informacije, čime je došlo do iznenađujućeg obrata cijele priče.

„Palme kod Ljepotice nisu bolesne. Mi ih godinama liječimo i možemo potvrditi da nisu zaražene palminom pipom“, rekla je jutros za portal 057 info u kratkoj izjavi pomoćnica direktora tvrtke „Nasadi“ dipl.ing.agr. Zrinka Prusac, koja je u međuvremenu dostavila i priopćenje koje prenosimo u nastavku.

Palme su do danas bile u dobrom stanju

„Već pet godina tvrtka Nasadi ulaže velike napore i sredstva da bi spasila palme na javnim zelenim površinama koje su ugrožene napadom palmine pipe. To je tvrdokorni nametnik, kukac koji je poharao palme na Sredozemlju, ali zadnjih mjeseci nam se trud isplatio i neke palme su ponovo prolistale.

Palme (Phoenix canariensis) koje se nalaze ispod zgrade Ljepotice zasad su u dobrom zdravstvenom stanju, odnosno ne pokazuju simptome zaraze palminom pipom. Nasadi godinama liječe i bore se protiv agresivnog štetnika svim najmodernijim metodama koje koriste španjolska i talijanska obala.

Palme se liječe preventivno i kurativno, odnosno tamo gdje se zaraza pojavila, metodama injektiranja (ubrizgavanja) i folijarnom metodom liječenja (putem lišća). Što će biti s njima kada se izvade ne znamo, jer taj posao ne rade Nasadi. Dobrom organizacijom posla, izvođači radova mogu izvaditi palme na pravilan način i ponovo ih vratiti na slično mjesto gdje su bile, naravno ako se na mjestu gdje će biti privremeno zbrinute ne zaraze nametnikom“, stoji u priopćenju tvrtke Nasadi d.o.o. Zadar.

Palme će se vratiti budu li zdrave?!?

Ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola rekao je kako je njegova ranija izjava o „bolesnim“ palmama izvučena iz konteksta te da će se palme vratiti na isto mjesto ne budu li bolesne.

„U elaboratu tvrtke koja izvodi radove navodi se sumnja da je nekoliko palmi bolesno. One su odgovarajuće zbrinute u mjestu u okolici Zadra i nakon pregleda i dovršetka radova bit će vraćene na isto mjesto ako se pokaže da su zdrave. U svakoj drugoj opciji Županijska lučka uprava će kupiti nove velike palme ili odgovarajuća drugačija stabla ako struka tako preporuči“, izjavio je Škibola.

Škibola je u današnjoj izjavi za portal 057 info dodao i kako je izvođač radova, tvrtka Akropolis d.o.o. Split, ponudio Nasadima da sudjeluje u projektu zbrinjavanja palmi, no ta gradska komunalna tvrtka to nije pristala napraviti za ponuđeni iznos. „Ako postoji volja, i dalje mogu sudjelovati u skrbi privremeno odnesenih palmi“, kazao je Škibola.

Nakon današnjeg priopćenja tvrtke Nasadi ostaje nam da se pitamo zašto je ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar uopće izjavio da su palme bolesne i temeljem čijeg „stručnog“ mišljenja je došao do takvog zaključka? Jesu li projektanti i/ili izvođači radova možda bolje upućeni u zdravstveno stanje ovih palmi od stručnih osoba iz tvrtke Nasadi koje tvrde da ne pokazuju simptome zaraze palminom pipom? I znači li izjava kako će palme nakon pregleda i dovršetka radova „biti vraćene ako se pokaže da su zdrave“ da se i dalje sumnja u izjavu stručnih osoba koje su se godinama trudile sačuvati palme od zaraze palminom pipom? Nadaju li se možda da će se nesretne palme na kraju konačno i zaraziti tamo kamo su odvežene?

Možemo nastaviti s postavljanjem pitanja i nagađanjima, no činjenica je kako ovo nije prvi slučaj uklanjanja palmi u Zadru i to pod izlikom da nisu „autohtona“ biljna vrsta. Iako su rasprostranjene cijelim mediteranskim i submediteranskim područjem, a zbog izrazite dekorativnosti u mnogim se hladnijim krajevima sade u žardinjerama kao ukrasi, palme će u Zadru očito sve manje njihati svojim granama. Jednostavno „nisu odavde“.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Regionalni dani EU fondova u Zadru

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Gradom Zadrom organizira informativno-edukativno događanje s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER