U Bjelovaru otvoreno novo kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu

Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu „Bio energana Bjelovar“ počela s radom i zapošljavanjem novih djelatnika

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak jučer je sa suradnicima obišao kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu koje je nedavno pušteno u pogon. Radi se o postrojenju u kojem se proizvodi električna i toplinska energija iz drvne biomase. Vrijednost investicije je 57 milijuna kuna.

Kogeneracijsko postrojenje na drvnu masu koje se nalazi u bjelovarskoj Poslovnoj zoni jug privatnog investitora „Bio energana Bjelovar“ d.o.o., s radom je počelo prije mjesec dana. Riječ je o postrojenju u kojem se proizvodi električna i toplinska energija iz drvne biomase, a instalirana električna snaga postrojenja je 1,2 MW. Osigurana je isporuka 17.930 tona drvne biomase na godinu o čemu je investitor potpisao ugovor s Hrvatskim šumama na razdoblje od 14 godina.

Proizvedena električna energija plasirat će se u mrežu s obzirom na ugovor s HROTE-om (Hrvatski operator tržišta energije d.o.o.). U rad investicije vrijedne 57 milijuna kuna jučer se uvjerio i gradonačelnik Dario Hrebak koji je sa svojim zamjenikom Igorom Brajdićem i suradnicima obišao novu elektranu i dao potporu takvim investicijama koje su od velikog značaja za grad i otvaraju nova radna mjesta. Također, iza postrojenja u tijeku je i gradnja sušare i linije za brikete koja se planira dovršiti do rujna, a vrijednost te investicije iznosi 35 milijuna kuna.

„Investicija vrijedna 92 milijuna kuna jednim dijelom već je pri kraju. U elektranu je uloženo 57 milijuna kuna, a sušara koja se počinje graditi je vrijedna 35 milijuna kuna. Grad Bjelovar je od samog početka podupirao ovaj projekt, surađujemo s bjelovarskim poduzetnicima. Cilj nam je, naravno, da se bjelovarska industrija mijenja, da se ide više prema nekim novim tehnologijama. Dokaz tome je i ova elektrana, a za mjesec dana ćemo otvoriti još jednu u Ciglenoj, koja će biti jedna od najvećih u ovom dijelu Europe. Ono što već možemo tvrditi uz elektrane koje posjedujemo, je da se Bjelovar polako pretvara u jednu malu bateriju Hrvatske jer veliki dio potrebe Bjelovara za električnom energijom moći će se dobiti upravo iz ovih obnovljivih ili alternativnih izvora energije.“ - poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kokosove otoke nastanjuje 600 stanovnika i 414 milijuna komada plastike

Plastici za osvajanje cijelog svijeta nije trebalo puno duže od jednog stoljeća, no čini se kako joj je za njegovo golemo onečišćenje trebalo daleko manje vremena. Da je dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta potvrđuje istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njezinih suradnika. 

Električne čistilice tvrtke Techno Win

Tvrtka Techno Win provodi besplatne demostracije u radu s električnim čistilicama te u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave i komunalnim tvrtkama priređuje prezentacije čišćenja i održavanja.

Zeleni tjedan Europske unije 2018.

Tijekom Zelenog tjedna Europske unije 2018. istraživat će se načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Održat će se brojna izlaganja na temu kakvoće zraka, buke, zaštite prirode i biološke raznolikosti, gospodarenja otpadom i vodom te promicati participativni pristupi urbanom razvoju, mrežnim shemama i alatima za razmjenu najboljih iskustava. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER