U Bjelovaru otvoreno novo kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu

Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu „Bio energana Bjelovar“ počela s radom i zapošljavanjem novih djelatnika

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak jučer je sa suradnicima obišao kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu koje je nedavno pušteno u pogon. Radi se o postrojenju u kojem se proizvodi električna i toplinska energija iz drvne biomase. Vrijednost investicije je 57 milijuna kuna.

Kogeneracijsko postrojenje na drvnu masu koje se nalazi u bjelovarskoj Poslovnoj zoni jug privatnog investitora „Bio energana Bjelovar“ d.o.o., s radom je počelo prije mjesec dana. Riječ je o postrojenju u kojem se proizvodi električna i toplinska energija iz drvne biomase, a instalirana električna snaga postrojenja je 1,2 MW. Osigurana je isporuka 17.930 tona drvne biomase na godinu o čemu je investitor potpisao ugovor s Hrvatskim šumama na razdoblje od 14 godina.

Proizvedena električna energija plasirat će se u mrežu s obzirom na ugovor s HROTE-om (Hrvatski operator tržišta energije d.o.o.). U rad investicije vrijedne 57 milijuna kuna jučer se uvjerio i gradonačelnik Dario Hrebak koji je sa svojim zamjenikom Igorom Brajdićem i suradnicima obišao novu elektranu i dao potporu takvim investicijama koje su od velikog značaja za grad i otvaraju nova radna mjesta. Također, iza postrojenja u tijeku je i gradnja sušare i linije za brikete koja se planira dovršiti do rujna, a vrijednost te investicije iznosi 35 milijuna kuna.

„Investicija vrijedna 92 milijuna kuna jednim dijelom već je pri kraju. U elektranu je uloženo 57 milijuna kuna, a sušara koja se počinje graditi je vrijedna 35 milijuna kuna. Grad Bjelovar je od samog početka podupirao ovaj projekt, surađujemo s bjelovarskim poduzetnicima. Cilj nam je, naravno, da se bjelovarska industrija mijenja, da se ide više prema nekim novim tehnologijama. Dokaz tome je i ova elektrana, a za mjesec dana ćemo otvoriti još jednu u Ciglenoj, koja će biti jedna od najvećih u ovom dijelu Europe. Ono što već možemo tvrditi uz elektrane koje posjedujemo, je da se Bjelovar polako pretvara u jednu malu bateriju Hrvatske jer veliki dio potrebe Bjelovara za električnom energijom moći će se dobiti upravo iz ovih obnovljivih ili alternativnih izvora energije.“ - poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Mjerenje je prvi korak u gospodarenju plastičnim otpadom

U državama diljem svijeta svake se godine stvaraju milijuni tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje otpada predstavlja velik problem i najbogatijim zemljama svijeta, a u nerazvijenim zemljama koje ne raspolažu dostatnim kapacitetima i tehnologijom gospodarenja otpadom taj je problem još izraženiji. Posebno ako u njima završava otpad iz bogatih svjetskih zemalja.

Električne čistilice tvrtke Techno Win

Tvrtka Techno Win provodi besplatne demostracije u radu s električnim čistilicama te u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave i komunalnim tvrtkama priređuje prezentacije čišćenja i održavanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER