Južna Koreja i Kina koriste umjetnu kišu za „ispiranje“ onečišćenja iz zraka

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) 93 % djece diljem svijeta ispod 15 godina udiše onečišćeni zrak

Onečišćenje zraka glavni je problem bez obzira na to gdje živite, ali to postaje jako velik problem u Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje. Zato su vlasti poduzele drastične mjere kako bi se riješio problem smoga koji se nakuplja iznad grada.

Posljednji plan predsjednika Moon Jae-ina je da se proizvedu tuševi umjetne kiše koji će učinkovito isprati onečišćenje iz zraka. To je već prije viđena strategija, ali još uvijek ne postoji čvrst dokaz da je ona zapravo i djelotvorna.

Ideja se naziva „zasijavanje oblaka“: posebne kemikalije ispuštaju se u zrak, najčešće avionima, s namjerom da se potakne formiranje kapljica vode. Dok pada, kiša koja nastane privlači i povlači sa sobom onečišćujuće čestice aerosola iz zraka.

Tako bi to trebalo djelovati u teoriji, ali prethodni eksperimenti nisu donijeli zaključke da zasijavanje oblaka uistinu djeluje, a i sama Južna Koreja je neuspješno pokušala prisilno čistiti zrak tuševima umjetne kiše u siječnju ove godine.

Do sada je ova tehnika korištena za pokušaj osiguranja dobrih vremenskih uvjeta tijekom Olimpijskih igara u Beijingu i za rješavanje problema nedostatka vode, ali pojedini tipovi oblaka moraju već biti prisutni na samom početku da bi se oborine povećale umjetnim putem.

Osim zasijavanja oblaka, također se trenutno odvija debata o dugotrajnoj učinkovitosti korištenja vode za uklanjanje onečišćenja. Kiša može očistiti zrak od onečišćujućih čestica, ali u kojoj mjeri i koliko učinkovito je nešto što znanstvenici još uvijek istražuju.

Bez obzira na sve, Južna Koreja će još jednom pokušati sa zasijavanjem oblaka, ovaj put u suradnji s Kinom, budući da velika količina sitnih čestica prašine koja se nakuplja u atmosferi potječe iz susjedne države.

Tuševi umjetne kiše planiraju se proizvoditi iznad Žutog mora, zapadno od Korejskog poluotoka.

Protekli je tjedan bio jako loš u tom području što se tiče onečišćenja zraka. Associated Press izvještava da su koncentracije finih čestica prašine prošle srijede u Seoulu iznosile 136 mikrograma po metru kubnom, a 75 mikrograma po metru kubnom smatra se „jako lošim“ prema Nacionalnom institutu za istraživanje okoliša u Južnoj Koreji.

To se odnosi na ultrafine čestice s promjerom manjim od 2,5 mikrometara (PM 2,5). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča održavanje razine PM 2,5 čestica ispod 25 mikrograma što ukazuje na ozbiljnost problema u Seoulu.

Korejska vlada također provodi proces zatvaranja starijih elektrana na ugljen i stjecanja više dostupnih sredstava za pročišćavače zraka u školama.

Bez obzira na učinkovitost ili uopće korištenje umjetne kiše za uklanjanje onečišćenja, ono što je jasno je da se neke mjere trebaju poduzeti i to jako brzo. Prema statistici koju je WHO objavio prošle godine, 93 % djece diljem svijeta ispod 15 godina udiše onečišćeni zrak.

Naposlijetku, borba protiv onečišćenja zraka i štete koju nanosi našem zdravlju i prirodnom svijetu dugoročno će unijeti promjene u način na koji živimo i način na koji proizvodimo energiju.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Skopje je ponovno najonečišćeniji glavni grad u Europi

Prema priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Skoplje je s godišnjom srednjom razinom od 40 mikrograma po kubičnom metru PM2.5 čestica u zraku - čak četiri puta većom od preporučenih razina, ponovno najonečišćeniji među glavnim gradovima Europe

Kina testira najveći pročišćivač zraka na svijetu

U Kini je onečišćenje zraka svakodnevan izazov. Kineska vlada uložila je dva milijuna dolara u prototip sustava za pročišćavanje onečišćenog zraka namijenjenog za smanjenje negativnih učinaka smoga u urbanim područjima. Inicijalni testovi pokazuju da je sustav sposoban obraditi osam milijuna metara kubičnih zraka svaki dan, što osjetno doprinosi boljoj kvaliteti okolnog zraka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER