Može li Zagreb kao Pariz na Dan žena dobiti park nazvan po ženi?

Svega 1,8 posto zagrebačkih javnih površina nosi imena žena

Novouređeni mali pariški park Berthe-Weill nalazi se u blizini Muzeja Picasso i to na površini od 350 m2, donedavno zatvorenoj za javnost. Ime je dobio po Berthe Weill (1865.-1951.), prvoj pariškoj galeristici i prijateljici slavnog Pabla Picassa.

Za naziv vrta predložena su imena četiri umjetnica

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo odlučno provodi svoj plan stvaranja 30 hektara novih javnih parkova, sadnje 20.000 novih stabala, realizacije 200 revegetacijskih projekata i razvoja obrazovnih farmi, voćnjaka i povrtnjaka u školama do 2020. godine.

Pretvoriti zapuštenu i za javnost zatvorenu površinu u atraktivan i lijepo uređen park, u dijelu grada koji oskudijeva slobodnim prostorom, nije bio nimalo jednostavan zadatak. Nakon četiri mjeseca radova vrijednih 369.000 eura, ovaj će mali park nositi ime Berthe Weill (1865.-1951.), prve pariške vlasnice galerije i prijateljice slavnog Pabla Picassa.

Tako je odlučeno u javnoj raspravi u siječnju ove godine, a u užem izboru našla su se imena ovih velikih žena: već spomenuta Berthe Weill, Gerda Taro, prva ratna fotografkinja koja je poginula 1937. godine tijekom Španjolskog građanskog rata, Dora Maar, slikarica, fotografkinja, pjesnikinja i poznata Picassova muza i Denise René, poznata pariška galeristica, koja je proslavila mnoga važna imena svjetske konceptualne umjetnosti. Najvećim brojem glasova odlučeno je da se park ipak nazove prema Berthe Weill.

Voćke, cvijeće, klupe i polica za knjige

Stanovnici ovog dijela pariške četvrti Marais oduševljeni su uređenjem nove zelene površine u svom susjedstvu koja će njima, ali zasigurno i brojnim posjetiteljima Muzeja Picasso omogućiti ugodno opuštanje i predah od obilaska znamenitosti. Iako je posječeno pet starijih stabala, posađeno je jedanaest novih voćaka, i to uglavnom stabla jabuka i krušaka. Jedan dio prostora sa sačuvana tri stabla javora uz ulicu Thorigny ipak će ostati zatvoren za javnost.

S obzirom da se u neposrednoj blizini novog vrta nalaze dom za umirovljenike i dječji vrtić, dio nove zelene površine će se urediti kao „međugeneracijski pedagoški vrt“ i opremiti drvenim klupama, pa čak i policom za knjige. Naime, središnji dio vrta ukrašen cvjetnim grmljem, zamišljen je upravo kao čitaonica na otvorenom.

U Zagrebu samo 1,8 posto javnih površina nosi imena žena

Sjećate se kako je prošle godine završila priča oko imenovanja malog parka ispred Bookse u zagrebačkoj Martićevoj ulici? U povodu namjere Grada Zagreba da navedeni park imenuje imenom književnika Envera Čolakovića, udruga Kulturtreger pokrenula je peticiju „Park književnicama!“ s ciljem ispravljanja diskriminacije i nepravde prema zaslužnim i znamenitim ženama koje su ostavile traga na književni i kulturni život Zagreba.

Prema istraživanju Katje Vretenar i Zlatana Krajine samo 1,8 % javnih površina u Zagrebu nosi imena žena, što potpuno pogrešno odražava doprinos brojnih Zagrepčanki povijesti i kulturi glavnog hrvatskog grada. Stoga se za ovaj gradski prostor, koji osim književnika okuplja i velik broj Zagrepčanki i Zagrepčana, inicijativom ukazivalo na potrebu uvažavanja zaslužnih žena iz povijesti Zagreba i imenovanju parka po jednoj od ovih književnica: Mari Čop Marlet, etnografkinji i književnici, Katarini Dujšin Ribar, slikarici i pjesnikinji, te Boženi Begović, glumici, književnici i prvoj spikerici Radio Zagreba.

Iako je svaka od navedenih književnica svojim radom zadužila gradsku kulturu i zaslužila da park u Martićevoj nosi njeno ime, prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o imenovanju parka po Enveru Čolakoviću je na kraju ipak prošao na odboru za imenovanja.

Svima nam je jasno da je Zagreb u mnogočemu daleko od Pariza, pa tako i po pitanju uređenja, kako novih, tako i postojećih zelenih površina, a do dana kada će odgovorni za imenovanja ulica, trgova i ostalih javnih površina početi uistinu cijeniti doprinos zaslužnih žena te u uži izbor uzimati isključivo ženska imena, vjerojatno ćemo još dugo čekati.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Žene u politici: Međunarodni dan žena 2019.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 2019., Europski parlament stavlja naglasak na žene u politici. Time se želi naglasiti ogroman doprinos koji žene daju u politici na europskoj i nacionalnoj razini te povećati prisutnost žena na visokim menadžerskim funkcijama, a posebice poziva žene na glasanje i kandidaturu na sljedećim europskim izborima.

Sve je više žena u sektoru gospodarenja otpadom

Nedavna studija koju je financirala druga po veličini švicarska banka Credit Suisse dokazuje da tvrtke s najmanje jednom direktoricom ostvaruju bolji povrat svojih ulaganja u usporedbi s tvrtkama koje imaju isključivo „mušku“ upravu. Dobro je imati potvrdu posve očekivanog rezultata studije, no žena bi sigurno svrsishodnije raspolagala financijskim sredstvima.

U Rijeci zasvijetlio prvi „ženski“ semafor!

Rijeka je postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio „ženske semafore“, čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost, javlja portal Moja Rijeka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER