Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus

Projektna dokumentacija novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja financirana je sredstvima Europske unije i Grada Zagreba u iznosu od 4.667.500,00 kn

Hrvatski prirodoslovni muzej poziva vas na otvorenje izložbe „Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus“, koje će se održati u petak, 8. ožujka 2019. u 12 sati.

Izložbom „Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus“ predstavlja se manji dio dosad neizloženog fundusa budućeg novog stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja kao i cjelokupni projekt novog muzeja Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi HPM.

Naime, građani i posjetitelji grada Zagreba će uskoro imati priliku uživati u sjajnom muzeju: obnovljenom i revitaliziranom prostoru, novom stalnom postavu, interaktivnim prezentacijama i cijelom nizu novih sadržaja, kao i u Muzeju na otvorenom koji će biti smješten u parku šume Tuškanac. Projektna dokumentacija novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja financirana je sredstvima Europske unije i Grada Zagreba u iznosu od 4.667.500,00 kn (80 % : 20 %).

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej ima značajnu nacionalnu i regionalnu vrijednost. Gornji grad je povijesno i kulturno središte grada Zagreba, a obnova kulturne baštine u samom je srcu ovog projekta. Njime će se revitalizirati i dograditi jedna od najljepših plemićkih palača Gornjeg grada, palača Amadeo, što će bitno unaprijediti kvalitetu ponude i sadržaja muzeja. 

Od obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja neposredne će koristi imati šira znanstvena zajednica, edukacijske ustanove i studenti, jer će na raspolaganju imati akreditirane laboratorije opremljene najnovijim analitičkim tehnologijama. Laboratorijska analitika i znanstveni rad kustosa omogućit će transfer znanja kroz aktivnu suradnju sa znanstvenom zajednicom. Obnova palače Amadeo projektirana je na način da građani i posjetitelji s invaliditetom ili teško pokretne osobe mogu uživati u svim sadržajima Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. U okviru projekta zaposlit će se 10 osoba, a jedinstveni fundus s 2 milijuna predmeta i tradicija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja duga 170 godina zasjat će novim sjajem.

Grad Zagreb ponosni je partner ovog projekta ukupne vrijednosti 96.000.000,00 koja se planiraju osigurati u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Izložba je otvorena do 30. lipnja 2019. godine.

  • HPM / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

Bliži se završetak projekta Novog HPM-a

Od 26. listopada na Europskom trgu razgledajte izložbu „Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej”, posljednju od četiri izložbe iz serije „Do Novog HPM-a”. Izložbom se na 16 panoa predstavljaju ilustracije interijera i postava novog muzeja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER