Gupčeva lipa nominirana za Europsko stablo 2019. godine

Gupčeva lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije poziva na uključivanje u izbor Europskog stabla 2019. godine. Svoj glas jednostavno morate dati Gupčevoj lipi!

Svrha ovog natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju brigu i zaštitu, a u njemu ove godine uz Hrvatsku sudjeluje još 14 država.  

 

Natjecanje za Europsko stablo godine dio je obitelji natjecanja za Stablo godine na našem kontinentu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središte pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.

Svrha natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju brigu i zaštitu. U natjecanju sudjeluje 15 država. Republika Hrvatska natjecanju se prvi put priključila 2018. godine kandidaturom platane na trgu u Trstenom. Podsjećamo, sudjelovanjem naše zemlje u natjecanju promovira se hrvatska prirodna baština na koju itekako možemo biti ponosni.

Gupčeva lipa – Gornja Stubica

Ove godine Hrvatsku će na natjecanju predstavljati Gupčeva lipa iz Gornje Stubice, koju je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Nominaciju je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt.

Gupčeva lipa je prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe.

Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače 2019. godine, a glasati možete elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine https://www.treeoftheyear.org.

Podržite ovo natjecanje i dajte svoj glas Gupčevoj lipi!

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetska obnova škola Krapinsko-zagorske županije

Projekti uključuju nabavu radova, opreme i nadzora nad izvođenjem radova, izradu energetskih certifikata zgrada nakon obnove, tehničku pomoć za upravljanje i administraciju projektima te provedbu informativnih aktivnosti.

Ovog vikenda svi u Zagorje!

Drugi ovogodišnji LegendFest održat će se u dvorcu Veliki Tabor u Općini Desinić u subotu 24. kolovoza, a dan kasnije, u nedjelju 25. kolovoza ne smijete propustiti 5. Bučnica Fest u Zagorskim Selima!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER