Potpisivanje Protokola o suradnji na plinofikaciji Rafinerije nafte Brod

Početak rješavanja problema onečišćenja zraka?

Dosadašnje analize su pokazale kako je za visoku razinu sumporovodika najodgovornija upravo Rafinerija nafte Brod, a njezin je utjecaj, također, iznimno značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.

Danas će u prostorijama Rafinerije Nafte Brod, Brod, Bosna i Hercegovina, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisati Protokol o suradnji na realizaciji projekta plinofikacije Rafinerije nafte Brod u BiH, čime se očekuje konačni početak rješavanja problema prekograničnog onečišćenja zraka.

Vlada Republike Hrvatske je na svim razinama intenzivirala aktivnosti s ciljem rješavanja problematike onečišćenja iz Rafinerije te je na svojoj 59. sjednici, održanoj 5. listopada, prihvatila Nacrt Protokola o suradnji na realizaciji projekta.

S obzirom da Rafinerija nafte Brod trenutno nema mogućnost opskrbe iz plinskog sustava Republike Srpske, kao ni iz Bosne i Hercegovine, jer on nije razvijen niti izgrađen na tom području, u izravnim pregovorima vlasnika Rafinerije nafte Brod te registriranog opskrbljivača plina u Republici Hrvatskoj, dogovoren je projekt kojim će se opskrba Rafinerije plinom riješiti njenim izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Republike Hrvatske.

Modernizacija Rafinerije nafte Brod od interesa je za Republiku Hrvatsku, jer će pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, omogućiti unapređenje zaštite zraka i okoliša te dugoročno osigurati zdravlje stanovnika tog područja.

Dosadašnje analize su pokazale kako je za visoku razinu sumporovodika najodgovornija upravo Rafinerija nafte Brod, a njezin je utjecaj, također, iznimno značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.

 

  • MZOIP / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Održana tribina o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i partneri Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grad Slavonski Brod, Razvojna agencija Brodsko-posavske županije provode projekt „Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“.

Onečišćenje zraka: Hrvatska nije značajno ugrožena

U Republici Hrvatskoj sveukupno 71 mjerna postaja državne i lokalne mreže redovito prati kvalitetu zraka, a dobiveni podaci svjedoče kako je onečišćenje posljednjih godina zabilježeno u Zagrebu, Sisku, Kutini, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu, javlja Deutsche Welle.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER