Održana tribina o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu

Utjecaj onečišćenog zraka na ljudsko zdravlje

Brodsko-posavska županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i partneri Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grad Slavonski Brod, Razvojna agencija Brodsko-posavske županije provode projekt „Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“.

Slijedom navedenog projekta, jučer je u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održana tribina u čijem je fokusu bio utjecaj onečišćenog zraka na ljudsko zdravlje.

Prema rječima dr. Ante Cvitkovića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko- posavske županije, o ovoj temi provodi se anketu u tri skupine ispitanika. U prvoj skupini je 250 do 300 ljudi koji žive u neposrednoj blizini bosanskobrodske Rafinerije. U drugoj kategoriji ispitanika bili su stanovnici s područja Podvinja, Brodskog Vinogorja i Tomice koji žive nešto dalje dok su u trećoj grupi stanovnici neizloženi slavonskobrodskom zraku s područja Nove Gradiške.

„Rezultati ankete se analiziraju, ali postoje odstupanja u zadovoljstvu kvalitetom života od stanovnika koji žive uz rafineriju i ostalih. Generalni zaključak na polju spirometrije tek će se donijeti“, rekao je dr. Ante Cvitković u sklopu prezentacije provedenog istraživanja.

Najčešća oboljenja građana slavonskobrodskog područja

„Na području Brodsko-posavske županije od raka pluća obolijeva više muškaraca, dok je pojavnost kod žena vidljiva samo za područje Slavonskog Broda. No to je trend koji se kreće još od prije početka rada rafinerije. Na nivou cijele Hrvatske, Brodsko-posavska županija ima u prosjeku višu incidenciju i mortalitet od raka, ali recimo karcinom raka dojke je u prosjeku. Onečišćeni zrak jedan je od faktora koji utječe na nastanak karcinoma i razine koje se mjere u Slavonskom Brodu, postoje u većini velikih gradova u Hrvatskoj, u kojima je promet uzrok najvećeg onečišćenja kao i petrokemijska industrija u Sisku i Rijeci. Ipak, Brođani su, ipak, u najgoroj poziciji jer onečišćenje dolazi iz susjedne države čime je i kontrola manja, a država je ta koja na to treba utjecati.“ - rekao je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Projekt kojeg provodi Brodsko-posavska županija sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će omogućiti stanovnicima da se informiraju, educiraju i podignu svijest o štetnosti zagađenog zraka. Znamo da rafinerija nije jedini razlog onečišćenja zraka, nego da smo i mi veliki čimbenik u tom procesu. Blizina graničnog prijelaza koji se nalazi u centru grada i korištenje krutih goriva za ogrjev, kao što je drvo, značajni su onečišćivači tijekom zimskih mjeseci na što ukazuju i mjerenja. Kako bi se smanjilo onečišćenje Županija je provela i provodi projekte energetske obnove srednjih škola, a ove godine i bolnice“ - kazao je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Brodsko-posavska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Onečišćenje zraka: Hrvatska nije značajno ugrožena

U Republici Hrvatskoj sveukupno 71 mjerna postaja državne i lokalne mreže redovito prati kvalitetu zraka, a dobiveni podaci svjedoče kako je onečišćenje posljednjih godina zabilježeno u Zagrebu, Sisku, Kutini, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu, javlja Deutsche Welle.

Voda u Slavonskom Brodu konačno zdravstveno ispravna

Na posljednjoj sjednici zajedničkog Stožera Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije dogovarao se povrat spremnika za vodu i naknade troškova nastalih tijekom ekološke krize. Ono što je najvažnije, to je da je voda u Slavonskom Brodu i okolnim općinama zdravstveno ispravna za piće i potrošnju.  

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER