Holmene - europska Silicijska (otočna) dolina

Ekološki plutajući gradovi budućnosti

S ubrzanim porastom svjetske populacije, morske se površine sve više sagledavaju kao nova mogućnost za naseljavanje. Danska tvrtka Urban Power izradila je studiju razvoja devet umjetnih otoka uz obalu južno od Kopenhagena, s ciljem pronalaženja odgovora na izazove budućeg razvoja grada. Ovim otocima, nazvanima Holmene, riješili bi se problemi nedostatka tehnološko-proizvodnog prostora, proizvodnje čiste energije i zaštite od poplava, a stanovništvo bi dobilo i prostore za rekreaciju.

„Naša studija nudi nekoliko prednosti“, objašnjava Arne Cermak Nielsen, arhitekt i jedan od partnera u urbanističko-arhitektonskoj tvrtki Urban Power. „Naime, ovaj se projekt može razvijati u fazama, a u slučaju prekida njegove realizacije zbog eventualne gospodarske krize ili drugog razloga, neće djelovati nedovršeno. Nadalje, otoci se mogu tematski razvijati, uz postizanje najboljih uvjeta za inovativnu industriju i istraživanje u području zelenih tehnologija, biotehnologije te budućih, još nepoznatih sektora.“

Ovaj projekt se još naziva „europskom Silicijskom dolinom“, a prema procjenama na ovim umjetnim otocima očekuje se dolazak čak 380 tvrtki koje će zapošljavati oko 12.000 ljudi. Otoci neće biti rezervirani samo za zelene tehnologije, kao što su korištenje energije vjetra i skladištenje energije, već bi se ovdje trebalo smjestiti i najveće sjevernoeuropsko Waste-to-Energy postrojenje za stvaranje energije iz otpada. Izgradnjom ovog postrojenja emisije ugljikovog dioksida smanjile bi se za najmanje 70 tona godišnje te proizvelo više od 300 MWh energije bez korištenja fosilnih goriva, čime bi se namirilo 25 % energetskih potreba Kopenhagena.

Otoci će se graditi korištenjem zemlje i materijala dobivenih pri izvođenju radova na proširenju podzemne željeznice i drugih građevinskih projekata, a novoizgrađene površine otoka stvarat će prirodne barijere i zaštitu od poplava, kao i javne površine za sport i rekreaciju građana. Početak gradnje očekuje se 2022. godine, a projekt se planira završiti do 2040. godine.

Iako umjetno izgrađeni otoci nisu novost, otoci Holmene bi bili jedinstveni po svojoj namjeni za razvoj zelenih tehnologija. Izgradnja mnogih već dosad izgrađenih umjetnih otoka u svijetu bila je motivirana potrebom za stanovanjem. Tako na jednom od najvećih svjetskih umjetnih otoka na jezeru Ijmeer u Nizozemskoj živi već više od 300.000 stanovnika. Izgradnja umjetnih otoka se nastavlja, pa se tako i u Amsterdamu planira izgradnja novih deset otoka za održivo i pristupačno stanovanje. Jedan od njih, otok Centrumeiland, dovršen je 2015. godine i sada je konačno spreman za stanogradnju. U Dubaiju je isto tako Palm Jumeirah prvi od umjetno izgrađenih otoka nazvanih Palm Islands, čijom će izgradnjom Dubai dobiti kilometre novih obala za turističku namjenu – uglavnom za izgradnju luksuznih hotela, vila i stambenih zgrada. U novije vrijeme slični se planovi nastoje realizirati u Hong Kongu gdje bi se izgradnjom umjetnog otoka riješilo stambeno zbrinjavanje čak 1,1 milijun ljudi.

Umjetni otoci mogu biti prilagodljivo rješenje za prenapučenost, ali i očekivani porast razine mora. Međutim, ipak treba sagledati i negativne posljedice izgradnje umjetnih otoka, kao što su raseljena autohtona populacija i uništeni ekosustavi. Upravo to dogodilo se u Maleziji s izgradnjom Šumskog grada (Forest City). No, bez obzira na to gdje će se u budućnosti graditi, uvijek će postojati određene pozitivne i negativne strane.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Zelena tranzicija danskog otoka Samsø prava je priča o uspjehu

Mali danski otok Samsø u potpunosti napušta fosilna goriva ostvarivanjem ambicioznih ciljeva korištenja energije iz obnovljivih izvora, a lokalnom stanovništvu pritom osigurava sudjelovanje u odlučivanju, upravljanju i vlasništvu.

Nova budućnost zelenog pomorstva

Japanska tvrtka Eco Marine Power objavila je kako sljedeće godine namjerava testirati svoje patentirane, krute solarne panele u obliku jedra „EnergySails“, koji bi istovremeno koristili energiju Sunca i energiju vjetra.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER