LarvalBot pomaže pri obnovi Velikog koraljnog grebena

U spašavanju ugroženog australskog prirodnog bisera pomaže i robot!

Klima se mijenja mnogo brže no što se vrste tomu mogu prilagoditi pa stoga znanstvenici poticanjem širenja vrsta, posebice onih ugroženih, nastoje ubrzati evoluciju. Takva intervencija može se opisati kao prirodna selekcija s malo ljudskog poticaja – ili, u ovom slučaju, uz pomoć robota.

Toplinski tolerantne ličinke koralja

Veliki koraljni greben prirodni je ukras sjeveroistočne obale Australije, a zbog vrlo visoke razine bioraznolikosti predstavlja jedan od najsloženijih ekosustava na svijetu. No, to prirodno dobro posljednjih godina vodi sve češće bitke s masovnim koraljnim izbjeljivanjem indirektno uzrokovanim ljudskim aktivnostima.

Jedna od najšokantnijih informacija dolazi iz posljednjeg IPCC-ovog izvještaja u kojem se navodi kako globalno zatopljenje od samo 2 °C iznad predindustrijskih razina može ubiti 99 posto tropskih koraljnih grebena, a čak ako brzo i uspješno djelujemo te ograničimo zagrijavanje na 1,5 °C, 70-90 posto tih neprocjenjivih ekosustava će i dalje biti izgubljeno.

Također, iz američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) stižu alarmantne prognoze koje predviđaju 60-postotnu mogućnost ponovnog suočavanja Velikog koraljnog grebena s ekstremnim toplinskim stresom i izbjeljivanjem u periodu između studenog prošle godine i veljače ove godine.

U svrhu zaštite preostalih koralja, australski znanstvenici Peter Harrison i Matthew Dunbabin udružili su snage u svom prvom terenskom eksperimentu te tako osmislili robota za dostavu ličinki koralja na područje Velikog koraljnog grebena. Dunbabin je dizajnirao robota, dok je Harrison sakupio ličinke iz koralja koji su preživjeli smrtonosne morske toplinske udare u 2016., 2017. i 2018. godini.

Ono što ove ličinke čini jedinstvenima, a eksperiment posebno obećavajućim jest to da su ličinke koralja toplinski tolerantne, što znači da ne samo da mogu preživjeti, već mogu i cvjetati u toplijim vodama.

Matthew Dunbabin dizajnirao je robota za dostavu ličinki koralja na područje Velikog koraljnog grebena / Foto: QUT/Great Barrier Reef Foundation & Southern Cross University

LarvalBot koncept

Onečišćenja koja nastaju izgaranjem fosilnih goriva zagrijavaju planet, čineći morsku vodu negostoljubljivom za koralje. Čak i u optimističnijim scenarijima, gotovo svi svjetski koraljni grebeni mogli bi biti iskorijenjeni do sredine stoljeća. Osiguranje preživljavanja tih prirodnih bogatstava ovisit će u uzgoju koralja koji su otporniji na toplinu, a jedno od sredstava njihova spašavanja jest i novodizajnirani robot naziva LarvalBot.

„O konceptu hvatanja i uzgoja ličinki koralja prvi sam put pomislio prije nekoliko desetljeća kada sam bio dio tima koji je otkrio fenomen masovnog mriješćenja koralja na Velikom koraljnom grebenu početkom 1980-ih”, rekao je Harrison, direktor Centra za istraživanje morske ekologije na Sveučilištu Southern Cross. „Doslovno milijarde ličinki koralja nastaju tijekom masovnog mriješćenja iz zdravih koralja, no s propadanjem koraljnog pokrivača, proizvodi se premalo ličinki iz preostalog dijela koraljne populacije tako da sada moramo intervenirati kako bi pomogli ovom dragocjenom ekosustavu.”

Najprije je trebalo sakupiti milijune ličinki koralja / Foto: Gary Cranitch / Geat Barrier Reef Foundation & Southern Cross University

Harrison je već razvio tehnike masovnog hvatanja i uzgoja ličinki, ali jedan aspekt koji je i sam dalje želio razvijati bio je učinkovitiji proces dostave ličinki na oštećena područja grebena, pa je tako je u suradnji s Dunbabinom nastao robot LarvalBot.

Robot ima kapacitet prenošenja i do 100.000 mikroskopskih ličinki koralja po misiji, a Dunbabin, profesor robotike na Tehnološkom sveučilištu Queensland (QUT), očekuje da će se proširiti na milijune. Robot nježno oslobađa ličinke na oštećena područja grebena, omogućujući im da se potpuno nasele i da se tijekom vremena razviju u potpuno izrasle koralje.

Ovaj podvodni robot dizajniran je za obavljanje višestrukih zadataka kao što su snimanje fotografija, praćenje kakvoće vode, nadzor i kontrola morskih štetočina, a sada i raspršivanje ličinki koralja.

LarvalBot oslobađa ličinke na oštećena područja grebena, omogućujući im da se potpuno nasele i da se tijekom vremena razviju u potpuno izrasle koralje / Foto: Gary Cranitch / Geat Barrier Reef Foundation / Queensland Museum

„Korištenjem iPada za programiranje misije, šalje se signal za isporuku ličinki te ih LarvalBot lagano izbacuje”, rekao je Dunbabin. „Robot sadrži vizualni sustav koji mu omogućuje da „vidi” svoj put kroz greben, a preko njega mi ciljamo mjesta gdje je potrebno rasporediti ličinke tako da se mogu formirati nove kolonije i razviti nove koraljne zajednice.”

„Pratit ćemo preživljavanje i rast mladih koralja kako se budu pojavljivati na grebenu”, rekao je Harrison. „Mlade koralje počet ćemo uočavati nakon otprilike 9 mjeseci kada će postati dovoljno veliki da ih možemo uočiti na grebenu.”

Kasnije ovog proljeća, znanstvenici robota s više ličinki planiraju poslati i na degradirane koraljne grebene na Filipinima, a zatim će težiti provedbi još većeg projekta na Velikom koraljnom grebenu krajem ove godine.

LarvalBot  / Geat Barrier Reef Foundation & Southern Cross University

Jedna od prednosti ovog robota jest da može pratiti i rast koraljnih grebena, što će znanstvenicima pomoći pri shvaćanju kako reagiraju na dostavu ličinki. To će biti presudno za proširenje procesa. „Moramo naučiti kako brzo obnoviti koralje i grebene u većim razmjerima”, rekao je Harrison. „Tijekom svog života svjedočio sam stalnoj degradaciji grebena diljem svijeta, uključujući dijelove Velikog koraljnog grebena. To je nevjerojatno tužno i frustrirajuće.”

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Opasnost od ponovnog masovnog izbjeljivanja Velikog koraljnog grebena

Veliki koraljni greben bi se u sljedećim mjesecima mogao suočiti s novim izbjeljivanjima. Iako možda neće biti štetna poput dva prethodna, kojima se uništila gotovo polovica koralja, nova izbjeljivanja mogla bi uništiti sve daljnje šanse za njihov oporavak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER