Kako do oporabljenog stakla visoke čistoće i prodajne kvalitete?

Nova, visoko učinkovita tehnologija izdvajanja stakla iz krutog komunalnog otpada

Razvijena je nova jedinica za izdvajanje stakla iz krutog komunalnog otpada. Izdvojeno staklo čistoće je preko 95 posto te se kao takvo može lako ponovo prodati. S obzirom na to da veliki broj svjetskih država još uvijek nema razvijene učinkovite metode sakupljanja i oporabe staklenog otpada, ova inovacija svim pruža jednostavan način materijalne oporabe stakla.

Slaba oporaba stakla u Europi, ali i svijetu

Tvrtka TOMRA Sorting Recycling je predstavila svoju novu tehnologiju koja omogućava recikliranje veće količine stakla uz postizanje visokog stupnja čistoće - višeg od 95 posto.

Novi stroj naziva AUTOSORT COLOR, koji radi u kombinaciji s Autosort Laserom kako bi se izdvojilo staklo iz mješovitog čvrstog komunalnog otpada, postiže čistoću krajnje staklene frakcije veću od 95 posto pri velikim brzinama prolaska otpada, čak i kada je ulazni materijal vlažan, prašnjav ili prljav.

Iako se stakleni otpad zasebno prikuplja u mnogim državama svijeta, iz tvrtke TOMRA navode da se i dalje značajna količina oporabljivog stakla nalazi u krutom komunalnom otpadu iz kućanstava i raznih tvrtki.

Prema ovom norveškom proizvođaču opreme za sortiranje otpada, staklo sadržano u krutom komunalnom otpadu u europskim zemljama obično iznosi od 3,5 posto do čak 9,8 posto. Istraživanje FEVE-a (European Container Glass Federation) pokazalo je da odvajanje stakla za recikliranje iz komunalnog otpada značajno varira od države do države.

Tako Švedska, Norveška, Švicarska i Luksemburg postižu stopu oporabe stakla od 95 posto i više, ali u velikom dijelu zapadne Europe taj se postotak obično kreće od 68 do 75 posto, dok je u pet istočnoeuropskih država ta stopa ispod 40 posto.

Vraćanje vrijednosti odbačenom staklu

AUTOSORT COLOROM omogućeno je izdvajanje stakla visoke čistoće iz komunalnog otpada koje se kasnije može prodati. To je itekako ekološki prihvatljiv korak jer se inače takvo staklo ne bi recikliralo, već bi njegova vrijednost bila nepovratno izgubljena na odlagalištu. Također, ovakva tehnologija pomaže tvrtkama koje se bave sortiranjem otpada u razdvajanju stakla od ostalog otpada, čime se smanjuje rizik od remećenja normalnog rada, zastoja u radu i troškova popravaka koji proizlaze iz oštećenja komponenti strojeva za razdvajanje koji nisu striktno namijenjeni za odvajanje stakla.

Novi stroj omogućuje dodatne financijske uštede, jer otpad iz kućanstava koji sadrži staklo može rezultirati višim troškovima spaljivanja. Izdvajanje što veće količine stakla iz komunalnog otpada također će smanjiti i troškove odlaganja takve vrste otpada.

„U većini svjetskih država postoje značajne mjere za poboljšanje procesa oporabe stakla iz krutog kućanoskog otpada i otpada raznih tvrtki. Odvajanje što veće količine stakla iz komunalnog otpada za recikliranje bolje je za okoliš, ali i za profitabilnost tvrtki koje se bave razdvajanjem otpada. S AUTOSORT COLOR obje navedene prednosti sada su dostižne“, rekao je Valerio Sama, potpredsjednik i glavni produkt manager za recikliranje tvrtke TOMRA.

Postupak s dvije različite jedinice oporavlja više od 80 posto stakla, čistoće preko 95 posto!

U razvoju AUTOSORT COLORA, TOMRA je kao ciljeve postavila oporabu minimalno 80 posto stakla iz krutog komunalnog otpada, s najmanje 95 posto oporabljenog stakla prodajne kvalitete.

Prema riječima članova tvrtke, postavljeni ciljevi postignuti su tijekom višemjesečnog rada u  četiri objekta za razdvajanje otpada u Njemačkoj i Španjolskoj, uključujući one koje odvajaju do tri tisuće tona stakla godišnje. To je omogućeno korištenjem procesa sortiranja s dva stroja, prvo AUTOSORT LASER, a zatim AUTOSORT COLOR.

Proces izdvajanja stakla iz krutog komunalnog otpada sastoji se od tri koraka. Prvi korak, ili predobrada, uključuje izdvajanje stakla iz krutog komunalnog otpada. Nakon što komunalni otpad prođe kroz otvor vreće, fine frakcije polumjera od nula do 80 milimetara uobičajenim se postupkom prosijavanja izdvajaju van struje većih dijelova otpada. Ovakva se sitna frakcija zatim dijeli u tri kategorije vibrirajućom trakom s pregradama na finu frakciju s česticama promjera od nula do osam milimetara (kao što je, na primjer, organski otpad i pijesak); srednju frakciju promjera od osam do 60 milimetara i frakciju s prevelikim česticama promjera od 60 do 80 milimetara.

U drugom koraku, srednja frakcija – koja sadrži najveći udio stakla – podvrgava je odvajanju prema gustoći. Ovim korakom odvaja se lakše čestice, a one teže šalju se na AUTOSORT LASER jedinicu. Ovdje se kombinacijom laser (LAS) tehnologije detekcije i detekcije tehnologije bliskog infracrvenog zračenja (NIR) postiže odvajanje stakla od ostalih materijala.

U trećem i posljednjem koraku procesa, inovativna AUTOSORT COLOR jedinica razvrstava staklenu frakciju s kamerom visokih performansi te odvaja sve zaostale nečistoće od stakla visoke kvalitete. Rezultat je oporabljeno staklo visoke čistoće koje se može ponovno prodati.

Barbara Kalebić | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nakon što je ostao bez posla ovaj čovjek čisti rijeke

Gaspard Forest, bivši drvosječa iz Grenoblea, morao je napustiti svoj posao zbog ozbiljne ozljede. Od tada volontira i provodi dane sakupljajući smeće u rijeci Isère i potocima u okolici svog grada.

Svima dostupni, kreativni načini ponovne uporabe staklenih boca

Staklena ambalaža pogodna je za recikliranje čime se smanjuje potrošnja prirodnih resursa i energije, a korištenje staklenog loma (recikliranog stakla) u proizvodnji stakla smanjuje onečišćenje zraka i vode. No, poželjan i prihvatljiv korak prije samog recikliranja je oporaba staklene ambalaže, točnije njeno ponovno korištenje u različite svrhe bez promjene oblika i sastava materijala.

Svjetski dan recikliranja 2019. - Recikliranje za budućnost

Drugi Svjetski dan recikliranja će se nakon uspješnog pokretanja 2018. godine održati pod sloganom „Recikliranje za budućnost“. Ovogodišnji Svjetski dan recikliranja usredotočit će se na snagu mladih, obrazovanje i inovacije u osiguravanju svjetlije budućnosti našeg planeta. Ljudi širom svijeta pozivaju se da 18. ožujka 2019. godine pruže svoju punu podršku recikliranju i rješavanju problema zbrinjavanja otpada.

Prevođenje radioaktivnog otpada u staklo u samo par koraka

Kako bi smanjili utjecaj odloženog radioaktivnog otpada, učinili ga inertnim i potencijalno ponovno upotrebljivim, američki istraživači pronašli su način kako niskoradioaktivni otpad pretvoriti u izdržljivo staklo. Procesom se uklanjaju opasne kemijske supstance tako da krajnji produkt više nije opasan za okoliš i ljude.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER