Grad Pula podiže razinu kvalitete javnog gradskog prijevoza s 12 novih autobusa

Projekt vrijedan gotovo 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Novi autobusi opremljeni EURO 6 motorima koji u Pulu stižu uoči nove turističke sezone značajno će pomladiti i modernizirati vozni park, dodatno povećati sigurnost javnog gradskog prijevoza te ono najvažnije, sukladno europskim preporukama, utjecat će na smanjenje onečišćenja okoliša.

„Zahvaljujući „No regret“ projektu, Grad Pula dobiva 12 novih visokokvalitetnih diesel autobusa vrijednih gotovo 17 milijuna kuna. Radi se o iznosu koji je u cijelosti bespovratan te sufinanciran u omjeru 85 posto od strane EU fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i 15 posto od strane resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture“, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić na potpisivanju Ugovora o nabavci autobusa između trgovačkog društva Pulapromet d.o.o. i tvrtke Autobus d.o.o. iz Zagreba.

Novi autobusi opremljeni EURO 6 motorima koji u Pulu stižu uoči nove turističke sezone značajno će pomladiti i modernizirati vozni park te ono najvažnije, sukladno europskim preporukama, utjecat će na smanjenje onečišćenja okoliša. „Ovim će se potezom dodatno poboljšati kvaliteta usluge i sigurnost javnog gradskog prijevoza za građane Pule, ali i sve brojnije turiste“, nadodao je Miletić.

Odabrani isporučitelj je tvrtka Autobus d.o.o. iz Zagreba u čije je ime član uprave Robert Vrhovski pobliže pojasnio kakvi to autobusi stižu u Pulu. „Riječ je o 12 autobusa podijeljenih u dvije grupe; šest niskopodnih gradskih autobusa duljine 12 metara s troja vrata te šest niskoulaznih autobusa s dvoja vrata, svi marke Iveco“, kazao je Robert Vrhovski nadodavši kako će svi autobusi biti klimatizirani, opremljeni rampom za slabije pokretne osobe, sustavom video nadzora, wi-fi-em te svom ostalom opremom potrebnom za kvalitetno prometovanje gradom.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar naveo je kako je ovim projektom ostvaren osnovni cilj, a to je nabava  novih diesel autobusa koji će zamijeniti najstarije autobuse u voznom parku i posljedično tome osigurati bolju razinu javnog gradskog prijevoza. „Prvi razgovori za „No regret“ projekt započeli su još 2016. godine kada se i krenulo s izradom neophodne dokumentacije. Cijeli proces uspješno je zaokružen potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u rujnu ove godine“, ukratko je pojasnio Igor Škatar pritom kazavši kako nije bilo nimalo lako stići do samog  ostvarenja  cilja, iza kojega stoji puno  truda, stručnog znanja i timskog  rada svih  službi  Grada Pule, Pulaprometa i ministarstva.

Paralelno s „No regret“ projektom, Pulapromet u partnerstvu s Plinarom u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) provodi i projekt nabavke 20 novih ekoloških autobusa i izgradnje punionice na stlačeni prirodni plin, a koji se također financira europskim novcem i tu u iznosu od čak 88 posto. Za projekt čistog urbanog prometa tako je osigurano 42,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda rezerviranih kroz ITU mehanizam i Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu.

Grad Pula / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

München zabranjuje e-romobile u javnom prijevozu

Električni romobili uskoro više neće biti dopušteni u podzemnoj željeznici, tramvajima i autobusima, a tom odlukom minhenski prijevoznik Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) slijedi primjere sve većeg broja europskih gradova.

Predstavljanje 10 novih autobusa Autotroleja

U ponedjeljak 29. ožujka, u 12 sati na Trgu 128. brigade HV-a bit će predstavljeno 10 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER