Konferencija „zaGOspodarimo otpadom“

Nužan prijelaz na kružno gospodarstvo

Jučer je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana konferencija „zaGOspodarimo otpadom”, gdje su sudionici kroz različite tematske cjeline imali mogućnost upoznati se s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavim učinkovitog sustava gospodarenja otpadom

60 % odvojeno sakupljenog otpada do 2022.

Konferencija zaGOspodrimo otpadom okupila je jučer, 27. studenog, 586 sudionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave; gradova, općina i županija te predstavnike komunalnih poduzeća. Sudionici su se kroz različite tematske cjeline imali mogućnost upoznati s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavi sustava gospodarenja otpadom.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić predstavio je verificirane podatke o udjelu odvojeno sakupljenog otpada za 2017. godinu. „Sukladno Planu gospodarenja otpadom, Republika Hrvatska do kraja 2022. godine ima za cilj odvojeno sakupljati 60, odnosno do 2020. godine 50 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala“, rekao je ministar Ćorić i dodao kako u Hrvatskoj postoji niz gradova i općina koji su ozbiljno pristupili konceptu kružne ekonomije. „To su gradovi i općine koji mogu biti primjer drugima, najbolja zvijezda vodilja ostalima.“

Ministar je također ukazao i na činjenicu kako je u Republici Hrvatskoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada na raspolaganju 475 mil. eura.

„2018. godina, koja je za nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike godina izgradnje infrastrukture, zasigurno je dovela do toga da danas odvajamo oko 30 i više posto otpada. Sljedeće dvije godine su godine u kojima trebamo značajno iskoračiti. To su ambiciozni ciljevi, no natječaji koji su pokrenuti i koje planiramo pokrenuti omogućit će nam da izgradimo infrastrukturu kako bi naši građani bili u mogućnosti dati svoj doprinos”, dodao je ministar Ćorić.

Prisustvo predstavnika Europske komisije

Na konferenciji „zaGodpodarimo otpadom“ ispred Europske komisije sudjelovala je i zamjenica glavnog direktora u Glavnoj upravi za okoliš Joanna Drake. „Prijelaz na kružno gospodarstvo je velika prilika za transformaciju gospodarstva kako bi se ono učinilo održivim. U tom smislu potrebno je da zakonodavstvo u području gospodarenja otpadom bude u potpunosti implementirano diljem EU. Ovo je trenutak u kojemu Hrvatska mora poduzeti odlučne korake kako bi napravila nužne reforme.“

Ovo je prva konferencija o održivom gospodarenju otpadom na kojoj su sudionici imali mogućnost postaviti pitanje putem pametnih telefona, a na koja su odgovarali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predstavnica Europske komisije Joanna Drake, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te ostali.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Postignut dogovor Vijeća Europe i Europskog parlamenta o novim pravilima u gospodarenju otpadom

Ključni elementi „paketa za otpad“ tiču se novih ciljeva u pogledu smanjenja i recikliranja otpada za razdoblje do 2025., 2030. i 2035. godine, jasnijih metoda i pravila za mjerenje učinaka u provedbi ciljeva, preciznijih zahtjeva koji se odnose na odvojeno prikupljanje otpadom, kao i na snažniju implementaciju reda prvenstva postupanja s otpadom kroz ekonomske instrumente i dodatne mjere s ciljem smanjenja otpada.

Konferencija „zaGOspodarimo otpadom“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizira konferenciju namijenjenu predstavnicima županija, gradova i općina pod nazivom „zaGOspodarimo otpadom“

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER