Inovativni WC koji proizvodi električnu energiju

Rješenje za sanitarne probleme i nedostupnost električne energije udaljenih indijskih sela

Sparkov Big Arse WC dizajniran je tako da može generirati električnu energiju korištenjem ljudskih fekalija te ostalog organskog otpada. Ova inovacija namijenjena je ponajprije za poboljšanje loših higijenskih uvjeta u udaljenim indijskim selima, ali i njihovu opskrbu električnom energijom temeljem proizvodnje bioplina.

WC Big Arse

Arhitektonski studio Spark razvio je lako prenosivi, 3D printani WC, koji može prevesti ljudske fekalije u električnu energiju. Sparkov WC „prikladnog“ naziva Big Arse WC, napravljen je od lako dostupnih bambusovih vlakana pomiješanih s bio-polimernom smolom.

Fotografija: SPARK architects

Modul je namijenjen za korištenje u Indiji gdje UN pokušava riješiti ozbiljne higijenske i sanitarne probleme povezane s vršenjem nužde na otvorenom. WC-modul sadrži tradicionalnu kupolu bioplina koja je zakopana ispod zemlje. Kupola, veličine dovoljne za deset godina rada, koristi ljudski, životinjski i biljni otpad za stvaranje bioplina te istodobno služi za njegovu pohranu.

Međutim, tako dobiven bioplin koristit će se kao gorivo za mikro kombiniranu jedinicu (CHP-combined heat and power) za stvaranje električne energije. Vanjski printani dio WC-a i za njega vezana unutarnja kupola male su težine koja omogućuje prijevoz dronom do udaljenih lokacija, a njihovo je postavljanje također krajnje jednostavno.

Fotografija: SPARK architects

Rješenje loših higijenskih uvjeta i nedostatka struje

„Nedostatak sigurnih i higijenskih rješenja sanitarnih čvorova problem je koji se javlja širom svijeta, posebice u predjelima poput Indije i Afrike gdje je obavljanje nužde na otvorenim površinama glavni uzrok nastanka i širenja raznih bolesti“, navode iz Sparka za Dezeen. „Inicijativom UN-a ovaj će se problem zasad pokušati riješiti u Indiji, u suradnji s tamošnjom vladom.“

„Big Arse WC interpretira upotrebu i način organizacije tradicionalnih kupola bioplina za stvaranje električne energije i plina za one zajednice koje nemaju pristup javnim mrežama električne energije i komunalnoj infrastrukturi koju mi danas uzimamo zdravo za gotovo. Bioplin je produkt procesa razgradnje organske tvari, a u slučaju ovog WC-a organsku tvar predstavlja ljudski izmet, otpaci hrane te otpad iz poljoprivrede. Može se izravno koristiti za aktivnosti kao što je kuhanje ili se može upotrebljavati za pokretanje mikro CHP turbine koja plin prevodi u električnu energiju“, objašnjavaju u Sparku.

Fotografija: SPARK architects

Vanjske pregrade WC-a printat će se u komadu koji dolazi zajedno s WC školjkom i umivaonikom, dok se eksterijer može nadopuniti s raznovrsnim materijalima koji odgovaraju lokalnom okolišu. Prema arhitektima, vanjska zakrivljena ploha WC-a dizajnirana je tako da prigušuje zvukove, nije zahtjevna za printanje te je male težine.

„Namjera nam je printati vanjske plohe WC-a od bambusovih vlakana koja su široko dostupna u Indiji, uz dodatak bio-polimerne smole“, objašnjavaju u Sparku. „Ovo je održljivija i laganija opcija od korištenja najčešće upotrebljavanih 3D materijala za printanje poput plastike i cementa.“

Big Arse WC je originalno dizajniran za upotrebu u zabačenim indijskim selima, no može se koristiti i drugdje u svijetu. Tvrtka Spark je u međuvremenu pokrenula proces prijave za financiranje daljnjeg razvoja i projektiranja ovih WC modula i prototipova.

Fotografija: SPARK architects

Fotografija: SPARK architects

Fotografija: SPARK architects

Još jedna u nizu korisnih inovacija tvrtke Spark

Svake godine Spark određenim postotkom vlastite dobiti financira projekte koje su, doduše, sami započeli, ali ističu i podupiru društvene i ekološke inicijative za koje vjeruju da ih današnja arhitektura zanemaruje.

Prethodni istraživački projekti Sparka uključivali su šarene kolibe na plaži napravljene od reciklirane plastike iz oceana i objekt koji spaja starački dom i urbanu farmu. Oba navedena projekta nagrađena su za svoju inovativnost na Svjetskom festivalu arhitekture.

Spark je Big Arse WC predstavio prošlog ponedjeljka, 19. studenog i tako obilježio Svjetski dan WC-a.

Barbara Kalebić | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prvi kruzeri na bioplin proizveden od ribljeg otpada

Norveška kompanija za kružna putovanja Hurtigruten prva će na svijetu za pogon kruzera koristiti bioplin proizveden od ostataka riblje prerade i ostalog organskog otpada

Glavni tajnik UN-a uputio svijetu poruku „crvenog upozorenja“

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres uputio je novogodišnju poruku „crvenog upozorenja“ o opasnostima koje svijetu prijete u 2018. godini i pozvao na jedinstvo svjetske zajednice. „Sukobi se mogu riješiti, mržnja se može prevladati, a samo zajedno možemo svijet učiniti sigurnijim i obraniti zajedničke vrijednosti“, naglasio je Guterres.

Donosimo zaključke s nedavno završene Konferencije o promjeni klime

23. Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime održana je s ciljem određivanja ključnih odrednica za primjenu Pariškog sporazuma. Uz predstavnike 197 država, ove godine su u rad konferencije uključeni i predstavnici gradova, općina, industrije te nevladine organizacije u svrhu promicanja zajedništva i postizanja veće razine efikasnosti u borbi protiv klimatskih promjena. Donosimo vam glavne zaključke Konferencije!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER