„Zelenim petkom“ protiv „crnog“

Podizanje svijesti o prekomjernoj potrošnji: inicijativa je pokrenuta tek prošle godine, no postaje sve prihvaćenija među francuskim potrošačima

Obustavljanje online prodaje na „Crni petak“, doniranje dnevnog utrška, organizacija solidarnih božićnih sajmova... Inicijativa „Zeleni petak“ javila se kao reakcija i otpor šoping groznici „Crnog petka“ i ima potporu sve većeg broja potrošača

Francusko udruženje Envie, kao mala, ali dobro razgranata mreža pobornika recikliranja te ponovne upotrebe i razmjene proizvoda, prošle je godine po prvi put pokrenula akciju protiv „Crnog petka“ i to organizacijom manifestacija otvorenih vrata i radionica u svim svojim prostorima. Operacija „Zeleni petak“ ove je godine već daleko bolje organizirana te se sastoji od mnoštva događanja osmišljenih za borbu protiv prekomjerne i često nerazumne potrošnje.

Zelena je nova crna

envie.org

„Crni petak“ ili „Black Friday“ je događaj koji se iz Sjedinjenih Američkih Država proširio cijelim svijetom, a čini se da i kod nas uzima sve više maha. Označava dan nakon američkog nacionalnog praznika Dana zahvalnosti kada trgovci pokreću božićno šoping razdoblje sa sniženim cijenama, a postao je pravi blagdan pretjerane i nerazumne potrošnje, pa često i suludog ponašanja kupaca.

„Prekomjerna potrošnja je u svojoj osnovi posve nerazumna“, tvrdi Anémone Berès, predsjednica udruženja Envie, koje želi senzibilizirati francusku javnost o potrebi odgovorne potrošnje.

Uz podršku pariške gradonačelnice Anne Hidalgo i donaciju gradske uprave iznosom u visini o 40.000 eura, organizacija danas broji stotinu članova. Svaki od njih će raznim udrugama donirati 15 % svog današnjeg dnevnog utrška, a kao dodatni poticaj ovoj inicijativi pariška gradska uprava će sredinom prosinca organizirati i solidarni božićni sajam.

envie.org

„Zeleni petak“ se obilježava tek drugu godinu i stoga je još rano za mjerenje njenog pravog učinka, za razliku od „Crnog petka“ koji iz godine u godinu bilježi rekordan promet.

„Prosječni francuski potrošač danas kupuje čak 60 % više tekstilnih proizvoda nego prije petnaest godina, a koristi ih upola manje vremena“, izjavila je Anémone Berès za Libération.

Bacanje odjeće je izrazito velik problem u Francuskoj, a prema magazinu Fashion Network, u zemljama Europske unije svake godine na otpadu završe četiri milijuna tona odjeće, dok se novih pet milijuna tona stavlja na tržište. Samo u Francuskoj, jednom od najvećih tržišta EU, godišnje se baci 700.000 tona odjeće ili čak 17,5 posto ukupnog tekstilnog otpada Unije, a od toga se reciklira svega 160.000 tona ili 22,9 posto.

Mobilizira se i Greenpeace

Broj pristalica ovog događanja kao alternative „Crnom petku“ ne povećava se tako brzo, a razlog tomu je i sveopća „zaraženost“ potrošača nesputanim konzumerizmom.

„Potrošače je potrebno poticati na odgovorno ponašanje i podizanje svijesti o štetnosti prekomjerne potrošnje. Svi bi se na ovaj dan šoping groznice trebali upitati jesu li im doista potrebni predmeti koje žele kupiti. Naša ideja nije upirati prstom u pojedine trgovce ili proizvođače, a ne krivimo ni potrošače. Ovdje je riječ o potrebi odgovornog ponašanja“, objašnjava Berès.

Dobrotvorna udruga Emmaüs, jedan od pokretača „Zelenog petka“, u svojim prostorima danas organizira radionice za šivanje odjeće kako bi se podigla svijest o životnom ciklusu odjeće.

greenpeace.org

Uoči ovogodišnjeg „Crnog petka“ mobilizirala se i organizacija Greenpeace te pokrenula kampanju i Make SMTHNG Week. Na čak 273 različitih događanja u više od 38 zemalja ova će organizacija pozivati potrošače da ovog petka ništa ne kupuju i daju prednost organizaciji i održavanju radionica na kojima će se educirati kako reciklirati, prepravljati i ponovno koristiti te kako pripremiti napitke ili vlastitu kozmetiku.

„Ako uspijemo nagovoriti dio potrošača da odustanu od današnje šoping groznice, to će biti početak kraja ovog događanja“, nada se Emery Jacquillat, predsjednik tvrtke Camif specijalizirane za online prodaju proizvoda za kućanstvo. „Veliki val koji se kreće polako ima veći učinak od malog koji se ubrzano kreće.“

Kao i prošle godine, ova je tvrtka danas obustavila online prodaju na svojim internetskim stranicama kako bi poslala jasnu poruku. „Mišljenja smo da trebamo osvijestiti potrošače i sudjelovati u ovoj akciji kako bismo ih potaknuli na odgovornu potrošnju", kaže Emery Jacquillat.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako naš plastični otpad polako ubija morske ptice

Tijekom osam posjeta otoku Midway u središtu Tihog oceana, fotograf Chris Jordan više se ni ne sjeća koliko je puta vidio ptice koje se guše upaljačima, četkicama za zube, čepovima boca i ostalim plastičnim otpadom. Jordan je autor filma „Albatross“, snimanog na otoku Midway tijekom nekoliko godina, koji u kina dolazi već ovog proljeća.

Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

Francuska sada želi zabraniti i bacanje neprodane odjeće

Francuska je dosad bila vrlo progresivna u smanjenju otpada. Osim što je u nastojanjima da smanji onečišćenje plastičnim otpadom od 2020. godine zabranila uporabu plastičnog posuđa i pribora za jelo, prije dvije godine upravo je Francuska prva na svijetu donijela zakon koji velikim supermarketima zabranjuje bacanje hrane koja je blizu isteka roka trajanja. Sada se planira donošenje sličnog zakona i za tekstilnu industriju kojim bi se zabranilo bacanje neprodane odjeće.

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER