Iz UN-a stižu dobre vijesti o zacjeljenju ozonskog omotača

Poticaj za provedbu još ambicioznijih klimatskih akcija

Novo UN-ovo izvješće, objavljeno u ponedjeljak, potvrdilo je da ozonski omotač pokazuje znakove trajnog oporavka od šteta uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a njegovo potpuno zacjeljenje predviđa se do 2060. godine.

Smanjenje koncentracija tvari koje oštećuju ozonski omotač

Studija pod nazivom „Scientific Assessment of Ozone Depletion: 2018“, najnovija je u nizu izvješća koja se objavljuju svake četiri godine, a prate oporavak ozona u stratosferi - sloja na visini između 15 i 55 kilometara iznad Zemljine površine koji štiti život na Zemlji od štetnog Sunčeva ultraljubičastog (UV) zračenja.

Izvještaj, koji je dana 5. studenog objavio UN, pokazuje da se koncentracije tvari koje oštećuju ozonski omotač i dalje smanjuju, što dovodi do poboljšanja stanja ozonskog omotača u odnosu na 2014. godinu, kada je provedena prethodna procjena.

Od 2000. godine, stopa oporavka stratosferskog ozona iznosi 1-3 %, a potpuni oporavak ozonskog omotača predviđa se do 2060. godine.

Oporavak ozonskog omotača omogućila je provedba međunarodno dogovorenih mjera u sklopu povijesnog Montrealskog protokola, nastalog prije više od 30 godina. Protokolom su iz upotrebe isključeni uređaji s tvarima koje oštećuju ozonski omotač te njihovo zbrinjavanje i uništavanje. Od 2010. potpuno je zabranjena upotreba klorfluorugljika (CFC), halona i tetraklorugljika – plinova koji su najviše korišteni u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, protupožarnim sustavima i aparatima te laboratorijima.

Sljedeće godine, Protokol će se pojačati ratifikacijom Kigali amandmana, koji uključuje mjere kontrole za smanjenje hidrofluorugljika (HFC), koji su uvedeni 1990-ih kako bi zamijenili klorfluorugljike (CFC) u hladnjacima, aerosolima, klima uređajima i izolacijskim pjenama. No, ispostavilo se da HFC spojevi, iako ne uništavaju ozonski omotač, imaju tisuću puta snažniji učinak staklenika od ugljikovog dioksida, glavnog stakleničkog plina.

„Mješavina autoritativne znanosti i suradničke akcije definirala je Montrealski protokol, jedan od najuspješnijih multilateralnih sporazuma u povijesti koji za cilj ima ozdravljenje našeg ozonskog omotača“, rekao je Erik Solheim, šef UN-ova Programa za zaštitu okoliša.

Nada za bolje sutra još uvijek postoji

Navedena objava ipak pruža nadu u bolju budućnost za naš planet, pogotovo nakon posljednjeg izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), koje je upozorilo da nam preostaje još svega desetak godina da globalno zatopljenje zadržimo na najviše 1,5 °C, nakon čega će zatopljenje od samo pola stupnja znatno pogoršati rizik od poplava, suša, ekstremnih toplina i siromaštva za stotine milijuna ljudi.

 

 

Autori ovog izvješća pokazali su da, ako se Kigalijev amandman u potpunosti provede, svijet može izbjeći do 0,4 posto globalnog zatopljenja ovog stoljeća, što će imati vrlo bitnu ulogu u održavanju globalnih porasta temperatura ispod 2 °C.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

Kigali amandmanom protiv stakleničkih plinova

Kigali amandman Montrealskog protokola smanjit će projiciranu proizvodnju i potrošnju hidrofluorugljika (HFC) za više od 80 posto u sljedećih 30 godina, a ukoliko se u potpunosti podrži, njegovom se provedbom do kraja ovog stoljeća može izbjeći do 0,4 °C globalnog zatopljenja. Kigali amandman dosad je ratificiralo 65 od 197 zemalja potpisnica Montrealskog protokola, a prema očekivanju više će ih to učiniti u narednim tjednima.

Likovni natječaj na temu zaštite ozonskog sloja

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisuje edukativni likovni natječaj za učenike nižih razreda osnovnih škola na temu zaštite ozonskog sloja. Natječaj se provodi s ciljem edukacije djece o važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER