Iz UN-a stižu dobre vijesti o zacjeljenju ozonskog omotača

Poticaj za provedbu još ambicioznijih klimatskih akcija

Novo UN-ovo izvješće, objavljeno u ponedjeljak, potvrdilo je da ozonski omotač pokazuje znakove trajnog oporavka od šteta uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a njegovo potpuno zacjeljenje predviđa se do 2060. godine.

Smanjenje koncentracija tvari koje oštećuju ozonski omotač

Studija pod nazivom „Scientific Assessment of Ozone Depletion: 2018“, najnovija je u nizu izvješća koja se objavljuju svake četiri godine, a prate oporavak ozona u stratosferi - sloja na visini između 15 i 55 kilometara iznad Zemljine površine koji štiti život na Zemlji od štetnog Sunčeva ultraljubičastog (UV) zračenja.

Izvještaj, koji je dana 5. studenog objavio UN, pokazuje da se koncentracije tvari koje oštećuju ozonski omotač i dalje smanjuju, što dovodi do poboljšanja stanja ozonskog omotača u odnosu na 2014. godinu, kada je provedena prethodna procjena.

Od 2000. godine, stopa oporavka stratosferskog ozona iznosi 1-3 %, a potpuni oporavak ozonskog omotača predviđa se do 2060. godine.

Oporavak ozonskog omotača omogućila je provedba međunarodno dogovorenih mjera u sklopu povijesnog Montrealskog protokola, nastalog prije više od 30 godina. Protokolom su iz upotrebe isključeni uređaji s tvarima koje oštećuju ozonski omotač te njihovo zbrinjavanje i uništavanje. Od 2010. potpuno je zabranjena upotreba klorfluorugljika (CFC), halona i tetraklorugljika – plinova koji su najviše korišteni u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, protupožarnim sustavima i aparatima te laboratorijima.

Sljedeće godine, Protokol će se pojačati ratifikacijom Kigali amandmana, koji uključuje mjere kontrole za smanjenje hidrofluorugljika (HFC), koji su uvedeni 1990-ih kako bi zamijenili klorfluorugljike (CFC) u hladnjacima, aerosolima, klima uređajima i izolacijskim pjenama. No, ispostavilo se da HFC spojevi, iako ne uništavaju ozonski omotač, imaju tisuću puta snažniji učinak staklenika od ugljikovog dioksida, glavnog stakleničkog plina.

„Mješavina autoritativne znanosti i suradničke akcije definirala je Montrealski protokol, jedan od najuspješnijih multilateralnih sporazuma u povijesti koji za cilj ima ozdravljenje našeg ozonskog omotača“, rekao je Erik Solheim, šef UN-ova Programa za zaštitu okoliša.

Nada za bolje sutra još uvijek postoji

Navedena objava ipak pruža nadu u bolju budućnost za naš planet, pogotovo nakon posljednjeg izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), koje je upozorilo da nam preostaje još svega desetak godina da globalno zatopljenje zadržimo na najviše 1,5 °C, nakon čega će zatopljenje od samo pola stupnja znatno pogoršati rizik od poplava, suša, ekstremnih toplina i siromaštva za stotine milijuna ljudi.

 

 

Autori ovog izvješća pokazali su da, ako se Kigalijev amandman u potpunosti provede, svijet može izbjeći do 0,4 posto globalnog zatopljenja ovog stoljeća, što će imati vrlo bitnu ulogu u održavanju globalnih porasta temperatura ispod 2 °C.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Karibi su preplavljeni algama neugodnog mirisa truleži

Omiljene turističke plaže od Belizea do Barbadosa preplavljene su golemim nakupinama Sargassum algi vrlo neugodnog mirisa truleži, a klimatske promjene mogle bi dodatno pogoršati problem.

Likovni natječaj na temu zaštite ozonskog sloja

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisuje edukativni likovni natječaj za učenike nižih razreda osnovnih škola na temu zaštite ozonskog sloja. Natječaj se provodi s ciljem edukacije djece o važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

Glavni tajnik UN-a uputio svijetu poruku „crvenog upozorenja“

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres uputio je novogodišnju poruku „crvenog upozorenja“ o opasnostima koje svijetu prijete u 2018. godini i pozvao na jedinstvo svjetske zajednice. „Sukobi se mogu riješiti, mržnja se može prevladati, a samo zajedno možemo svijet učiniti sigurnijim i obraniti zajedničke vrijednosti“, naglasio je Guterres.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER