Novi ciljevi EU-a o obnovljivoj energiji

Ambiciozni ciljevi za ublažavanje klimatskih promjena

Europski parlament promiče uporabu energije iz obnovljivih izvora i novim ambicioznim ciljevima Europsku uniju približava ciljevima ublažavanja klimatskih promjena. Građani trebaju biti u središtu energetske tranzicije tako da se štite potrošači vlastite energije, promiče energetska učinkovitost na prvom mjestu i potiče čišći promet.

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu i nalazi se na Irskom moru. Pokriva područje veličine 20.000 nogometnih igrališta, a energijom snabdijeva 590.000 kućanstava. Europski parlament sada želi da više energije u EU-u dolazi iz obnovljivih izvora – 32 % do 2030. godine.

„Želimo gospodarstvo bez ugljika do 2050. Ovo je korak kojim nam je omogućeno poštovanje Pariškog klimatskog sporazuma i smanjivanje emisija“, kaže španjolski europarlamentarac José Blanco López iz Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu  (S&D).

Ovim postrojenjem za obradu voda u istočnoj Francuskoj stvara se vlastita energija pomoću jednog od regionalnih prehrambenih specijaliteta – kiselog kupusa. Sok koji ostaje u proizvodnji kiselog kupusa upotrebljava se za stvaranje bioplina kojim se pokreće postrojenje. U EU-u žele potrošačima olakšati stvaranje, skladištenje i uporabu vlastite energije bez dodatnih poreza i naknada.

„Mnogim stambenim jedinicama potrebna je učinkovitija energija. Mislim da će to biti promjena na bolje. Naravno, sve države trebaju to same provesti, ali, kućanstva koja su energetski učinkovitija će potrošačima predstavljati najveću promjenu“, izjavio je za EuroparlTV nizozemski zastupnik Bas Eickhout  iz Kluba Zelenih/Europskog slobodnog saveza (Greens/EFA).

Sukladno novim propisima, države će trebati priorizirati rješenja za uštedu energije i iskoristiti tu uštedu za pomoć siromašnim i ranjivim potrošačima.

Najmanje 14 % goriva korištenog u prijevozu morat će se generirati iz obnovljivih izvora, a postupno će se napuštati biogoriva visokih emisija, poput palminog ulja, čime će se stvoriti čišća, zelenija Europa.

EuroparlTV / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

5 do12: Poziv na buđenje svijesti o klimatskim promjenama

Europski kontinent su u 2018. godini obilježile mnoge nepogode uzrokovane klimatskim promjenama te je tako 2018. okarakterizirana kao „najekstremnija“ po pitanju vremenskih neprilika. Znanstvenici upozoravaju kako prosječne svjetske temperature ne smiju rasti 1,5 °C iznad predindustrijskih razina, a vrijeme u kojem živimo predstavlja ključni trenutak za budućnost čovječanstva jer smo mi prva generacija koja je svjesna da uništava naš planet i posljednja koja za njega može nešto učiniti.

EU koči automobilske emisije

Nakon automobilskog skandala s emisijama, Europski parlament mijenja pravila za homologaciju i testove nadzora nad tržištem. To znači da potrošači mogu imati povjerenja da automobili koje kupuju udovoljavaju ekološkim i sigurnosnim standardima.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

Usvojen konačni paket mjera „Čista energija za sve“

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili konačni paket mjera „Čista energija za sve“ o novim ciljevima EU-a za korištenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku učinkovitost te pravno obvezujuće smjernice za ispunjenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. Energetski paket sadrži dvije direktive i Uredbu o upravljanju energetskom unijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER