Novi ciljevi EU-a o obnovljivoj energiji

Ambiciozni ciljevi za ublažavanje klimatskih promjena

Europski parlament promiče uporabu energije iz obnovljivih izvora i novim ambicioznim ciljevima Europsku uniju približava ciljevima ublažavanja klimatskih promjena. Građani trebaju biti u središtu energetske tranzicije tako da se štite potrošači vlastite energije, promiče energetska učinkovitost na prvom mjestu i potiče čišći promet.

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu i nalazi se na Irskom moru. Pokriva područje veličine 20.000 nogometnih igrališta, a energijom snabdijeva 590.000 kućanstava. Europski parlament sada želi da više energije u EU-u dolazi iz obnovljivih izvora – 32 % do 2030. godine.

„Želimo gospodarstvo bez ugljika do 2050. Ovo je korak kojim nam je omogućeno poštovanje Pariškog klimatskog sporazuma i smanjivanje emisija“, kaže španjolski europarlamentarac José Blanco López iz Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu  (S&D).

Ovim postrojenjem za obradu voda u istočnoj Francuskoj stvara se vlastita energija pomoću jednog od regionalnih prehrambenih specijaliteta – kiselog kupusa. Sok koji ostaje u proizvodnji kiselog kupusa upotrebljava se za stvaranje bioplina kojim se pokreće postrojenje. U EU-u žele potrošačima olakšati stvaranje, skladištenje i uporabu vlastite energije bez dodatnih poreza i naknada.

„Mnogim stambenim jedinicama potrebna je učinkovitija energija. Mislim da će to biti promjena na bolje. Naravno, sve države trebaju to same provesti, ali, kućanstva koja su energetski učinkovitija će potrošačima predstavljati najveću promjenu“, izjavio je za EuroparlTV nizozemski zastupnik Bas Eickhout  iz Kluba Zelenih/Europskog slobodnog saveza (Greens/EFA).

Sukladno novim propisima, države će trebati priorizirati rješenja za uštedu energije i iskoristiti tu uštedu za pomoć siromašnim i ranjivim potrošačima.

Najmanje 14 % goriva korištenog u prijevozu morat će se generirati iz obnovljivih izvora, a postupno će se napuštati biogoriva visokih emisija, poput palminog ulja, čime će se stvoriti čišća, zelenija Europa.

EuroparlTV / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Anketa za potrebe energetske tranzicije hrvatskih otoka

Tajništvo za čistu energiju EU otoka razvilo je kratak upitnik kako bi svoje savjetodavne i stručne usluge prilagodilo stvarnim otočnim potrebama i odgovorilo na konkretne otočne izazove.

EU koči automobilske emisije

Nakon automobilskog skandala s emisijama, Europski parlament mijenja pravila za homologaciju i testove nadzora nad tržištem. To znači da potrošači mogu imati povjerenja da automobili koje kupuju udovoljavaju ekološkim i sigurnosnim standardima.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER