Trešnje ovog listopada cvjetaju diljem Japana

Sve topliji planet očito utječe i na sve raniji početak cvjetanja japanskih trešanja

Trešnjin cvijet je vjesnik proljeća, simbol savršene ljepote i najobožavanija biljka u zemlji izlazećeg sunca. No, uz ekstremne vremenske uvjete trešnje su počele cvjetati nekoliko mjeseci ranije.

Meteorološki portal Weathernews ovog je mjeseca zaprimio više od 350 izvješća o neuobičajenom cvjetanju japanskih trešanja (Prunus jamasakura) diljem zemlje. Naime, cvjetovi trešanja obično se pojavljuju tek u ožujku ili travnju.

Izvor: Weathernews

„Svake godine dobijemo izvještaje o ranijem cvjetanju trešanja, ali oni su ograničeni isključivo na određena područja“, izjavio je za Reuters Toru Koyama, viši dužnosnik Japanskog udruženja izvoznika cvijeća i biljaka. „Ove nam godine takve vijesti dolaze iz cijele zemlje.“

Koyama objašnjava kako lišće trešnjinih stabala sadrži kemikalije koje do ožujka ili travnja potiskuju cvjetanje nadaleko poznatog cvijeća ružičasto bijelih nijansi. No, dva moćna tajfuna ovog rujna, uključujući i razorni Typhoon Jebi, ogolili su stabla trešanja i izložili ih slanoj vodi. Bez prisutnosti kemikalija u lišću, stabla su uranila s cvjetanjem. Štoviše, temperaturne oscilacije uzrokovane tajfunima očito su prevarile prirodu.

Preuranjeno cvjetanje ipak ne bi trebalo pokvariti hanami – tradicionalno promatranje trešnjinog cvijeta. „Broj preuranjenih cvjetova je još uvijek mali, pa se početkom proljeća vjerojatno neće primijetiti velika razlika“, dodaje Koyama.

Bez obzira na ovogodišnje tajfune, cvjetanje trešanja koje se u Japanu prati još od 9. stoljeća, javlja se sve ranije, a znanstvenici smatraju da su najvjerojatniji uzrok tomu klimatske promjene.

Izvor: The Economist

Prema pisanju The Economista, početak cvjetanja se 1829. godine mogao očekivati oko 18. travnja, a od te godine datum pune cvatnje postaje sve raniji, pa se od 1970. godine obično očekivao 7. travnja. Uzrok je pomalo tajanstven, a dosad se općenito smatralo kako se stabla trešanja oslanjaju na temperature u veljači i ožujku. Dvojica japanskih znanstvenika, Yasuyuki Aono i Keiko Kazui, dokazali su, naime, da se praćenjem početka cvjetanja japanskih trešanja u Kyotu temperature u ožujku mogu predvidjeti visokom točnošću i to do 0,1 °C.

Topliji planet očito utječe i na sve toplije ožujke.

  • S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Deset katastrofa koje su 2018. stajale više od milijardu dolara

Od požara u Kaliforniji do poplava u Japanu – godina na izmaku jasno nam je pokazala da klimatske promjene nisu samo prijetnja budućnosti. Oni kojima to još nije jasno trebali bi proučiti izvješće dobrotvorne organizacije Christian Aid koje upozorava na najrazornije ekstremne vremenske nepogode u 2018. godini i visinu materijalnih šteta.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

U Zagrebu se u subotu održava okrugli stol u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma i to na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

Okrugli stol organizira se u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca 2017. godine na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom, na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER