Norveška predstavila rješenje za problem onečišćenja oceana

200 milijuna američkih dolara za čišćenje svjetskih oceana

U suradnji sa Svjetskom bankom, Norveška je osigurala višemilijunska sredstva za pomoć zemljama u razvoju s nedovoljno uređenim sustavima gospodarenja otpadom, a sve s ciljem zaštite svjetskih oceana u koje neadekvatno odložen otpad u konačnici i završava.

Norveški glas za promjenu

Ranije ove godine, norveško ministarstvo vanjskih poslova na čelu s ministrom Nikolai Astrupom posjetilo je zapad afričkog kontinenta, točnije Ganu, gdje je ministar Astrup imao poprilično jednostavan zahtjev: htio je određeno vrijeme provesti u sakupljanju otpada s plaža ove afričke zemlje u razvoju.

Njegov zahtjev nije bilo teško ispuniti, a nakon povratka u Norvešku najčešće mu se postavljalo pitanje gdje se prikupljeni otpad odlaže nakon sakupljanja.

„U tome je najveći problem“, odgovorio je ministar Nikolai Astrup, „Zemlje u razvoju poput Gane nemaju potrebnu infrastrukturu za pravilno odlaganje otpada, što znači da otpad u konačnici završava u rijekama i potocima, a potom i u oceanima.“

Norveška je stoga odlučila utjecati na problem zbrinjavanja otpada u zemljama u razvoju, a norveška premijerka Erna Solberg objavila je kako će Norveška uz podršku Svjetske banke u razdoblju od četiri godine osigurati ukupno 200 milijuna američkih dolara za čišćenje svjetskih oceana.

Sredstva fonda Problue namijenjena su za rješavanje problema morskog otpada i ostalih oceanskih onečišćujućih tvari u zemljama u razvoju.

Sa 75 milijuna američkih dolara već obećanih ovom fondu, Norveška je odlučna pomoći uspostaviti bolje infrastrukture za gospodarenje otpadom diljem svijeta, što uključuje izgradnju sanitarnih odlagališta i stvaranje učinkovitijih tehnologija prikupljanja otpada. Osnivanje ovakvog fonda samo je mali poticaj koji će zemljama u razvoju pomoći u poduzimanju odgovarajućih početnih koraka u stvaranju sustava cjelovitog gospodarenja otpadom.

„Većina izvora morskog onečišćenja dolazi upravo iz zemalja u kojima gospodarenje otpadom nije prikladno financirano“, rekao je Michael Sheldricks, voditelj politike nevladine organizacije Global Citizen.

Samo jedan od brojnih projekata

Osim ovog fonda, Norveška je predvodnik brojnih ostalih projekata čije djelovanje samostalno širi diljem svijeta. Jedan od takvih projekata usmjeren je na poticaje ili tzv. cash for trash, gdje zemlje svojim građanima plaćaju sakupljanje otpada s ulica.

Drugi projekt na kojem Norveška surađuje s Međunarodnom unijom za očuvanje prirode (eng. International Union for Conservation of Nature, IUCN) usredotočen je na male otočne zemlje u razvoju gdje se nastoji ograničiti ilegalno ribarstvo, kao i očistiti obale od prisutnih onečišćujućih tvari.

„Očekuje se kako će do 2050. godine na svijetu biti oko 10 milijardi ljudi, a očuvanje oceana će tada biti od još većeg prioriteta“, rekao je ministar Astrup.

Budući da dvije trećine izvoznih prihoda Norveške dolazi iz oceanskih i priobalnih aktivnosti, norveški su čelnici vrlo odlučni u naporima za čišćenje svjetskih oceana, a norveški primjer svakako bi trebale slijediti i ostale bogatije zemlje te tako pridonijeti očuvanju oceana.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kokosove otoke nastanjuje 600 stanovnika i 414 milijuna komada plastike

Plastici za osvajanje cijelog svijeta nije trebalo puno duže od jednog stoljeća, no čini se kako joj je za njegovo golemo onečišćenje trebalo daleko manje vremena. Da je dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta potvrđuje istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njezinih suradnika. 

Novi dres Real Madrida je otpad, ali na dobar način!

Nogometni klub Real Madrid redovito je u naslovima svjetskih sportskih vijesti zbog svojih majstorija na terenu. No ovaj put klub je u vijestima zbog drugog razloga: Real Madrid svojim novim dresovima napravljenim od oporabljene plastike iz oceana želi skrenuti pažnju javnosti na jedan od najvećih ekoloških problema današnjice.

Adidas do 2024. isključivo koristi recikliranu plastiku

Adidas već više godina aktivno sudjeluje u borbi protiv onečišćenja plastičnim otpadom te od 2015. godine surađuje s organizacijom Parley for the Oceans. Zahvaljujući ovoj suradnji Adidas je prošle godine prodao čak milijun svojih UltraBoost tenisica izrađenih od plastike prikupljene iz oceana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER