Prosvjedni skup za zaštitu rijeka Stare planine u Srbiji

Projektom izgradnje derivacijskih hidroelektrana trajno bi se narušio Park prirode Stara planina

Iz Vojvođanske zelene inicijative, članice međunarodne ekološke mreže Alpe Adria Green, stigla nam je vijest o prosvjedu protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijekama Stare planine, koji će se održati sutra u Pirotu. Na prosvjedu se očekuje dolazak 5.000 ljudi iz Srbije i zemalja regije.

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji (najviši vrh Midžor 2169 m) i visokoplaninski masiv koji se proteže duž granice s Bugarskom, a proglašena je parkom prirode 1997. godine kao područje prve kategorije od nacionalnog značaja, izuzetno vrijedno sa stanovišta raznovrsnosti biljnog i životinjskog svijeta i njihovih zajednica te geomorfoloških, geoloških, hidroloških i hidrogeoloških osobenosti i pojava. Starom planinom teku rijeke Trgoviški Timok, Beli Timok, Visočica i Toplodolska rijeka, dok su planinski masivi protkani brojnim planinskim potocima, brzacima i vodopadima.

Unatoč tomu, Vlada Republike Srbije u Parku prirode Stara planina planira sagraditi stotine malih hidroelektrana i živopisne vodotoke planinskih rijeka zatvoriti u cijevi. Ovaj projekt bi trajno narušio Park prirode zbog ostvarivanja manje od jedan posto električne energije potrebne Srbiji, a sumnja se kako bi zarada od tako proizvedene električne energije završila u rukama malog broja privatnika.

Na velikom prosvjednom skupu za zaštitu rijeka Stare planine, koji će se održati u nedjelju, 2. rujna 2018. godine na Crvenom trgu u Pirotu s početkom u 17 sati, očekuje se dolazak 5.000 prosvjednika iz Srbije i zemalja regije.

Cilj prosvjeda je ukazati na pogubne ekološke posljedice i smanjenje kvalitete života lokalnog stanovništva zbog izgradnje derivacijskih malih hidroelektrana na očuvanim rijekama i zaštićenim prirodnim dobrima Parka prirode Stara planina.

Inicijativu „Odbranimo rijeke Stare planine“ trenutno podržava 48.000 građana Srbije, a na nedjeljnom skupu se uz veliki broj prosvjednika očekuje dolazak brojnih ekoloških aktivista i stručnjaka.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nastavlja se borba za zaštitu rijeka Stare planine i najavljuje prosvjed u Beogradu

Aktivisti iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ prekidaju komunikaciju s državnim tijelima Republike Srbije i planiraju proglasiti autonomiju za zaštićeno područje Parka prirode Stara planina. Pokret najavljuje održavanje velikog prosvjeda koji će se pod nazivom „Naše rijeke, naše šume, naš zrak, naša zemlja“ održati u Beogradu 13. lipnja u 12 sati, a na njega se pozivaju sve organizacije za zaštitu okoliša, javlja portal Balkan Green Energy News.

Aktivisti digli glas protiv izgradnje hidroelektrana na rijekama BiH

Koalicija za zaštitu rijeka BiH u nedjelju je organizirala akciju posvećenu rijekama i ljudima koji se bore za njihovo očuvanje. Aktivisti su na skupu u Sarajevu poručili da je izgradnja hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama nedopustiva jer im one čine nepopravljivu štetu, javlja portal Klix.ba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER