Kampanja „Naše rijeke, naše blago“ dolazi na Dravu

Kampanju „DOSTA JE!“ za spas rijeke Drave od izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2

Posljednja etapa nacionalne kampanje za zašitu i očuvanje rijeka „Naše rijeke, naše blago!“ 7. i 8. srpnja dolazi na rijeku Dravu.

U subotu 7. srpnja održat će se spust rijekom Dravom od Legrada (Halasz Csarda, staro ušće Mure u Dravu) do Ješkova u Koprivničko-križevačkoj županiji. Veslat će se na dionici rijeke na kojoj se planira izgradnja prve od dvije (Molve 1 i Molve 2) nove hidroelekrane na rijeci Dravi. WWF Adria i partnerske udruge početkom godine pokrenule su kampanju pod nazivom „DOSTA JE!“ za spas rijeke Drave od izgradnje spomenutih hidroelektrana.

U nedjelju 8. srpnja u 10 sati na prostoru Dravskih bazena u Varaždinu kod Rafting kluba Matis održat će se tradicionalni „Big Jump“ (Veliki skok), događaj koji se održava u brojnim europskim državama, a čiji je cilj upozoriti na važnost očuvanja i zaštite rijeka. Ovaj događaj na Dravskim bazenima u Varaždinu otvoren je za javnost i ulaz je besplatan!

Ujedno, Big Jump-om se obilježava i dan tzv. „Europske Amazone“ – UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“. Europskom Amazonom naziva se europski riječni biser – područje rijeka Mure, Drave i Dunava koje se proteže kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju i Srbiju.

WWF Adria / Facebook / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Znate li kolika je ekološka cijena jednog para traperica?

"Dotjerivanje" traperica zbog korištenja raznih kemikalija ima značajan negativan utjecaj, kako na okoliš, tako i na tekstilne radnike. Postoje ipak dva svjetska proizvođača traperica koji su razvili nove i ekološki održive tehnologije.

Koji se otpad najčešće pronalazi u američkim rijekama?

Širok je raspon svih vrsta otpada na koje se može naići prilikom čišćenja riječnog područja – od shopping kolica do sofa, boca do dječjih lutaka. Volonteri „National River Cleanup“ inicijative marljivo rade na uklanjanju prisutnih otpadnih predmeta iz američkih rijeka, a temeljem njihovih iskustava Ecowatch je napravio popis pet najučestalijih pronađenih otpadnih predmeta.

Plastični štapići za uši izbačeni s polica francuskih trgovina

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Stoga su mnogi s odobravanjem dočekali vijest kako su štapići od 1. siječnja, sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti, zabranjeni za prodaju u francuskim trgovinama.

Tropske šume počele emitirati više ugljika nego kisika

Zabrinjavajući izvještaj otkriva pravi utjecaj štete na šumskim područjima. Uništavanje velikog dijela svjetskih šuma, uzrokovalo je to da tropske šume emitiraju više ugljika nego što ga uzimaju, otkrili su znanstvenici. Poznato je kako su šume najveća spremišta ugljika iz atmosfere i proizvođači kisika. Nažalost, taj trend se preokrenuo: danas tropske šume emitiraju dva puta više ugljika nego što ga pohranjuju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER