Kampanja „Naše rijeke, naše blago“ dolazi na Dravu

Kampanju „DOSTA JE!“ za spas rijeke Drave od izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2

Posljednja etapa nacionalne kampanje za zašitu i očuvanje rijeka „Naše rijeke, naše blago!“ 7. i 8. srpnja dolazi na rijeku Dravu.

U subotu 7. srpnja održat će se spust rijekom Dravom od Legrada (Halasz Csarda, staro ušće Mure u Dravu) do Ješkova u Koprivničko-križevačkoj županiji. Veslat će se na dionici rijeke na kojoj se planira izgradnja prve od dvije (Molve 1 i Molve 2) nove hidroelekrane na rijeci Dravi. WWF Adria i partnerske udruge početkom godine pokrenule su kampanju pod nazivom „DOSTA JE!“ za spas rijeke Drave od izgradnje spomenutih hidroelektrana.

U nedjelju 8. srpnja u 10 sati na prostoru Dravskih bazena u Varaždinu kod Rafting kluba Matis održat će se tradicionalni „Big Jump“ (Veliki skok), događaj koji se održava u brojnim europskim državama, a čiji je cilj upozoriti na važnost očuvanja i zaštite rijeka. Ovaj događaj na Dravskim bazenima u Varaždinu otvoren je za javnost i ulaz je besplatan!

Ujedno, Big Jump-om se obilježava i dan tzv. „Europske Amazone“ – UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“. Europskom Amazonom naziva se europski riječni biser – područje rijeka Mure, Drave i Dunava koje se proteže kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju i Srbiju.

WWF Adria / Facebook / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Izvještaj Pljačka 2.0: skriveni interesi u LNG projektu

Novi izvještaj europske koalicije udruga Counter Balance i udruga Re:Common otkriva pozadinske interese iza krčkog LNG projekta odnosno kako su privatni interesi značajno utjecali na procese donošenja odluka o tom projektu te ukazuje na veze između LNG projekta te šire mreže navodnih korumpiranih odnosa i osoba kojima se trenutno sudi za korupciju u Hrvatskoj.

Prosvjedni skup za zaštitu rijeka Stare planine u Srbiji

Iz Vojvođanske zelene inicijative, članice međunarodne ekološke mreže Alpe Adria Green, stigla nam je vijest o prosvjedu protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijekama Stare planine, koji će se održati sutra u Pirotu. Na prosvjedu se očekuje dolazak 5.000 ljudi iz Srbije i zemalja regije.

Koji se otpad najčešće pronalazi u američkim rijekama?

Širok je raspon svih vrsta otpada na koje se može naići prilikom čišćenja riječnog područja – od shopping kolica do sofa, boca do dječjih lutaka. Volonteri „National River Cleanup“ inicijative marljivo rade na uklanjanju prisutnih otpadnih predmeta iz američkih rijeka, a temeljem njihovih iskustava Ecowatch je napravio popis pet najučestalijih pronađenih otpadnih predmeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER