Inovacije, tehnologije i najbolje europske prakse u središtu zelene tranzicije i gospodarskog rasta

27. izdanje sajma Ecomondo održat će se u Riminiju od 5.-8. studenog 2024.

Italian Exhibition Group (IEG) predstavlja 27. izdanje sajma ECOMONDO (5.-8. studenog 2024.), jednog od vodećih događaja u Europi i na Mediteranu za zeleno i kružno gospodarstvo prema ciljevima Europskog zelenog plana.

Tematska ponuda ovogodišnjeg izdanja sajma ECOMONDO proširuje se s fokusom na inovacije i tehnologiju za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena korištenjem velike količine podataka i umjetne inteligencije. Očekuje vas 137 000 m² izložbenih površina s dva nova privremena paviljona te oko 900 kupaca, industrijskih i institucionalnih delegacija iz cijelog svijeta.

 

Održivost i ekološka tranzicija potvrđeni su kao strateška područja za konkurentnost tvrtki na nacionalnim i međunarodnim tržištima, a tvrtke koje su usmjerene prema budućnosti bit će prisutne na 27. izdanju sajma Ecomondo 2024. koji od 5.-8. studenog organizira Italian Exibition Group (IEG).

Sajam Ecomondo već se potvrdio kao međunarodni referentni događaj u Europi i području Sredozemlja za tehnologije, usluge i industrijska rješenja u sektorima zelenog i kružnog gospodarstva. Kao središte istraživanja i inovacija, Ecomondo će biti prostor za razmjenu i zajedničko planiranje politika Europskog zelenog plana, u kojem će stručnjaci, donositelji odluka, poduzetnici i profesionalci u sektoru raspravljati o izazovima i prilikama povezanima s politikom zaštite okoliša i prelazak na kružno gospodarstvo.

Ključne teme ovogodišnjeg izdanja sajma

S ciljem sve veće internacionalizacije, izaslanstva iz 120 zemalja i 60 međunarodnih sektorskih udruženja očekuju se na novom izdanju sajma i povećanom izložbenom prostoru, a pokrenuta je i suradnja s više od 100 inozemnih specijaliziranih časopisa, kako bi ovaj događaj postao mjesto susreta najboljih praksi za „Proizvedeno u Europi” i međunarodne potražnje za rješenjima za zelenu tranziciju. Događaj će također biti mjesto za dijalog i raspravu o izazovima održivosti i „zelenog” društveno-gospodarskog razvoja afričkog kontinenta zajedno s Planom Mattei talijanske vlade.

Teme ovogodišnjeg izdanja sajma Ecomondo obilježit će izložbeni prostor te bogat program događanja i konferencija, a to su: velika količina podataka, umjetna inteligencija i prediktivni sustavi za ekološku tranziciju i upravljanje učincima klimatskih promjena, gospodarstvo „Novi svemir” za nadzor okoliša i promatranje Zemlje, Poljoprivreda 4.0 za maksimiziranje prinosa i zaštitu usjeva te Urbani rudnici za oporabu dragocjenih i kritičnih materijala.

Navedene teme integriraju i obogaćuju šest ključnih tematskih makro područja novog izdanja: otpad kao resurs, ciklus vode i plava ekonomija, kružno i regenerativno biogospodarstvo, bioenergija i agroekologija, obnova lokacija i tla te kontrola i nadzor okoliša.

  • © ECOMONDO

Obnovljen i proširen izložbeni prostor

Zahvaljujući izgradnji dva nova privremena paviljona, ukupna izložbena površina ove godine iznosi 137 000 m². Pet izložbenih četvrti posvećene su su projektima usmjerenim na vertikalne industrije, uključujući Tekstilnu četvrt ili Textile District, koja nominira Ecomondo kao prijestolnicu etičke mode; Papirnu četvrt ili Paper District, mjesto susreta svih sudionika u lancu opskrbe papirom; područje Plave ekonomije kako bi se smanjili negativni utjecaji na morski ekosustav i promicala njegova otpornost i regeneracija. Njima je pridodana inovativna četvrt ili Innovation District, gdje se očekuje 30 novoosnovanih poduzeća (startupova) u području novoosnovanih i rastućih poduzeća (Start-Up & Scale-Up), dok će projekt Zeleni poslovi i Vještine (Green Jobs & Skills) stvoriti prostor za dijalog između ponude i potražnje poslova u područjima održivosti, mogućnosti obuke i orijentacije.

  • © ECOMONDO

Svijetu generacije Z Ecomondo ponovno posvećuje veliku pozornost i drugim izdanjem nagrade Lorenzo Cagnoni, koja će se dodijeliti trima najinovativnijim novootvorenim tvrtkama.

Ecomondo također ispunjava uvjete za program konferencija, seminara i događaja visokog profila, koje koordinira 80 članova Znanstveno-tehničkog odbora, kako bi se istražile glavne inovacije na tehnološkoj, regulatornoj i tržišnoj razini u glavnim sektorima zelene ekonomije.

I ove godine manifestacija će ugostiti Civilno društvo zelenog gospodarstva u organizaciji Zaklade za održivi razvoj, koju promovira Nacionalno vijeće za zeleno gospodarstvo, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetske sigurnosti.

Ecomondo 2024. organizira Italian Exhibition Group u suradnji s Europskom komisijom, talijanskim Ministarstvom zaštite okoliša i energetske sigurnosti i Ministarstvom gospodarstva, ICE Agencijom - Talijanskom agencijom za trgovinu i ulaganja, Regijom Emilia Romagna, Gradom Riminijem, Nacionalnom udrugom talijanskih općina (ANCI), Nacionalnom udrugom lanca opskrbe automobilske industrije (ANFIA), ART-ER Bologna, Talijanskim konzorcijem za bioplin (CIB), Talijanskim konzorcijem kompostera (CIC), Nacionalnim konzorcijem za ambalažu (CONAI), ENEA; Assoambiente, Zakladom za održivi razvoj, Visokim institutom za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Legambiente, UNICIRCULAR-om kao ogrankom Assoambiente, Nacionalnom unijom tvrtki za građevinsku i dodatnu opremu (UNACEA), UTILITALIA, Međunarodnim centrom za napredne mediteranske agronomske studije (CIHEAM), Zajedničkim poduzećem za europsko kružno bio-bazirano gospodarstvo (CBE JU), Europskim udruženjem za bioplin (EBA), Europskom agencijom za okoliš, Međunarodnom udrugom za kruti otpad (ISWA), Svjetskim udruženjem za bioplin (WBA) i udruženjem Water Europe.

VEZANE VIJESTI

U Riminiju otvoren novi podvožnjak za pješake i bicikliste u ulici Via della Fiera

U subotu 18. svibnja otvoren je novi pješačko-biciklistički podvožnjak u ulici Via della Fiera, u blizini izložbeno-sajamskog centra Rimini Fiera. Riječ je o jednom od zahvata na državnoj cesti SS16 koje financiraju talijanske autoceste Autostrade per l'Italia, a koji omogućuje kvalitetniju povezanost s velikim izložbenim centrom u Riminiju i njegovom željezničkom stanicom.

Zeleni zaokret „crvene“ talijanske regije Emilia-Romagna

U sjevernoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna u sljedećih pet godina posadit će se 4,5 milijuna stabala ili po jedno za svakog njenog stanovnika. Rasadnici će besplatno dijeliti sadnice općinama, školama, građanima i raznim udruženjima – svima koji ih budu htjeli saditi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER