Mikroplastika pronađena u svakom uzorku sjemena koji je testirao istraživački tim

Tim istraživača u području javnog zdravstva pronašao je mikroplastiku u sjemenu svakog uzorka koji su testirali

Skupina istraživača, povezana s više kineskih institucija javnog zdravstva, tražila je mikroplastiku u uzorcima sjemena 36 zdravih odraslih muškaraca. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science of the Total Environment.

Prethodna istraživanja pokazala su da je mikroplastika gotovo posvuda, nalazi se na vrhovima planina, udaljenim otocima, u gornjoj atmosferi i dubinama svjetskih oceana. Također, mikroplastika je pronađena u svakom organu u ljudskom tijelu, a već je poznata činjenica da prosječna osoba svakog tjedna konzumira plastiku u količinama jednakima otprilike jednoj kreditnoj kartici.

Znanstvenici upozoravaju da plastika u ljudski organizam može ući na više načina, primjerice pijenjem vode iz plastičnih boca, udisanjem čestica zraka ili konzumiranja hrane zagrijane u plastičnim posudama. Sve u svemu, čini se da je danas gotovo nemoguće izbjeći unos mikroplastike u organizam.

Učinci mikroplastike na ljudsko zdravlje još uvijek nisu dovoljno istraženi, ali brojni znanstvenici diljem svijeta sumnjaju da su ove sitne čestice plastike uzrok mnogih bolesti i zdravstvenih problema.

U novom istraživanju kineski tim znanstvenika bavio se problemom povezanosti mikroplastike s globalnim padom stope plodnosti. U svom istraživanju testirali su uzorke sjemena 36 zdravih odraslih muškaraca koji žive u gradu Jinan, u istočnom dijelu Kine, a koji nisu radili u industriji plastike.

Svaki od uzoraka pripremljen je miješanjem s kemijskom otopinom, a zatim filtriran za analizu pomoću mikroskopa. Istraživači su mikroplastiku pronašli u svakom uzorku i to čak osam vrsta plastike, od kojih je najčešći bio polistiren koji se obično koristi u pjeni za pakiranje.

Istraživački tim također je otkrio manju pokretljivost spermija u uzorcima sjemena koji sadrže plastične dijelove od polivinil klorida (PVC), što bi moglo pomoći u objašnjenju pada stope plodnosti.

Rezultati istraživanja „Prevalencija i implikacije mikroplastičnih kontaminanata u općoj ljudskoj sjemenoj tekućini: Ramanova spektroskopska studija“ objavljeni su u časopisu Science of The Total Environment.

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER