Doživljaj Starogradskog trga u Pragu približen slijepim i slabovidnim osobama

Nova taktilna maketa cijelog Starogradskog trga postavljena je u malom parku iza Starogradske vijećnice u središtu Praga

Model praškog Starogradskog trga (Staroměstské náměstí) dizajniran je s točnim proporcijama i ključnim detaljima, omogućujući slijepim stanovnicima Praga i turistima da dodirom upoznaju jednu od glavnih gradskih znamenitosti.

Brončana maketa u mjerilu 1:330 uključuje Staru gradsku vijećnicu, tri crkve i 200 kuća iz okolnih ulica, a izrađena je i postavljena u okviru projekta „Dodirni prašku povijest” zahvaljujući Rotary Clubu Praha City i uz potporu okruga Prag 1.

„Cilj našeg projekta je pružiti osobama oštećena vida priliku da dodirom istražuju najvažnije znamenitosti Praga, slično inicijativama u drugim svjetskim gradovima”, rekla je Olga Rühle, predsjednica Rotary Cluba Praha City.

Ovo nije prvi taktilni model u Pragu. Godine 2021. u okviru istog projekta na Slavenskom otoku (Slovanský ostrov) otkrivena je maketa Praškog dvorca. Budući planovi uključuju izradu modela bazilike sv. Ludmile i cijelog Trga Mira (Náměstí Míru), izvijestili su češki mediji.

VEZANE VIJESTI

Brošura o prirodi Hrvatske dostupna i slijepim i slabovidnim osobama

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u sklopu projekta „Izrada prijedloga Planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)“ izradilo brošuru o prirodi na Brailleovom pismu, za slijepe i slabovidne osobe, izvijestila je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER