Kružno gospodarstvo i intenzivna suradnja svih dionika ključ su za postizanje održivosti i klimatske neutralnosti

TEHNOEKO 2024. – 11. međunarodna konferencija o zaštiti okoliša

U Poreču je počela trodnevna 11. međunarodna konferencija o zaštiti okoliša TEHNOEKO 2024. Riječ je o najvećem godišnjem skupu stručnjaka te predstavnika komunalnih društava i tvrtki koje se bave sakupljanjem i oporabom otpada, a otvorio ga je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Na skupu koji je u organizaciji tvrtke Business media Croatia okupio 300-tinjak sudionika, domaći i međunarodni stručnjaci raspravljaju o svim aspektima korištenja otpada kao vrijednog resursa te mogućnostima da se dosadašnje dobre prakse primjene na što više lokalnih sredina. 

Otvarajući skup direktor Fonda Luka Balen istaknuo je kako je Hrvatska zadnjih par godina napravila velike iskorake u gospodarenju otpadom. „Stope odvojeno prikupljenog otpada rastu iz godine u godinu. Kad analiziramo posljednjih pet godina vidimo da smo u tom segmentu narasli za čak 18 postotnih poena, što je sigurno kad je rast stope odvojeno prikupljenog otpada jedna od većih u Europi. Prema podacima iz prošle godine trenutačno smo na 46 posto, a očekujem da će u ovoj rezultati biti još i bolji. Pohvalno je da čak 80 posto gradova u tom segmentu ima bolje rezultate nego godinu ranije“, rekao je Luka Balen te dodao da su tome pridonijela i velika ulaganja kako ona koja osigurava Fond, tako i on iz raznih europskih programa.

Istaknuo je kako je država je zadnjih par godina osigurala više od 500 milijuna eura bespovratnih sredstva za nabavu razne komunalne opreme, sanaciju odlagališta, izgradnju reciklažnih dvorišta, kompostana, sortirnica i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada, te centre za gospodarenje otpadom.

Za gradove i općine, Balen je  najavio i nove poticaje za nabavu komunalne opreme te za sufinanciranje edukativnih projekta kojima se promovira važnost pravilnog postupanja s otpadom. Naglasio je da je upravo održivo gospodarenje otpadom jedan od prioriteta Vladine politike zaštite okoliša.

Kružno gospodarstvo usmjereno na recikliranje i energetsku oporabu predstavlja ključnu mjeru koja nudi priliku za oblikovanje europskog gospodarstva i društva do 2050. godine na klimatski neutralan i održiv način, a upravo su predavanja i paneli na konferenciji pokušali dati odgovor na koji način se to može i ostvariti.

„Od vrhunskih stručnjaka koji se bave gospodarenjem otpadom imamo priliku čuti o najnovijim tehnologijama obrade otpada, korištenju umjetne inteligencije, novim zakonskim okvirima, uspješnim međunarodnim i domaćim praksama, kao i izazovima s kojima se ovaj sektor susreće te načinima kako da se oni uspješno prevladaju.“ - izjavio je organizator konferencije Nenad Žunec, direktor Business media Croatie.

Jedan od govornika na konferenciji Renato Šarc, profesor na austrijskom Sveučilištu u Leobenu,  rekao je kako odgovornost proizvođača ima značajnu ulogu u transformaciji od linearne na kružnu ekonomiju, obvezujući ih da razvijaju održive i reciklabilne proizvode.

„Postrojenja za gospodarenje otpadom grade se s ciljem osiguranja sekundarnih sirovina i energije uz istovremeno poboljšanje trenutne okolišne situacije. Ova transformacija zahtijeva suradnju svih dionika u vrijednosnom lancu, uključujući politiku, gospodarstvo, znanost, društvo i krajnje potrošače koji stvaraju otpad, kako bismo postigli zajedničke ciljeve. Ne smijemo nikad zaboraviti da štetne emisije neovisno o njihovome mjestu nastanka ne poznaju državne granice i ne trebaju putovnice te stoga imaju utjecaj na cijeli naš planet.“ – zaključio je Šarc.

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obišli CGO Biljane Donje

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje su krajem studenog posjetili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Prvi put u obilasku ovog vrijednog projekta koji će riješiti pitanje otpada za cijelu Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije bio je novi direktor FZOEU-a Luka Balen te njegov zamjenik Mirko Budiša.

Konferencija „zaGOspodarimo otpadom“

Jučer je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana konferencija „zaGOspodarimo otpadom”, gdje su sudionici kroz različite tematske cjeline imali mogućnost upoznati se s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavim učinkovitog sustava gospodarenja otpadom

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER