U zatvor zbog (nezakonite) obnove napuštenog sela?

Zajednica Fraguas Revive vratila je život u napušteno španjolsko selo

Šestorici članova zajednice Fraguas Revive koja obnavlja napušteno španjolsko selo prijeti zatvor i visoka novčana kazna nakon što su optuženi za nezakonito korištenje javnog dobra

Selo Fraguas, smješteno u planinama španjolske provincije Guadalajara, napušteno je još krajem 1960-ih godina zbog tadašnjeg provođenja programa pošumljavanja, a kasnije se čak koristilo i kao prostor za borbenu obuku španjolske vojske. Novi doseljenici su u napušteni Fraguas stigli 2013. godine i sada ga nakon pet godina pažljive obnove, unatoč prijetnji zatvorom, ipak ne planiraju napustiti.

Fotografija: Fraguas Revive

„Unatoč svemu nismo stali s obnovom naselja“, izjavio je za Euronews Jaime Merino, glasnogovornik male zajednice doseljenika Fraguas Revive te dodao kako planiraju iskoristiti sve pravne mogućnosti i podnijeti žalbu na presudu.

Regionalna vlada optužila ih je za nezakonito korištenje javnog dobra koje se nalazi na području javne šume unutar granica parka prirode te ih tereti za ugrožavanje zaštićenog područja i izazivanje požara.

Fotografija: Fraguas Revive

18 mjeseci zatvora i novčana kazna

Sud španjolske autonomne zajednice Castilla-La Mancha prošlog je petka donio nepravomoćnu presudu kojom se šestoricu članova ove zajednice optužuje za protuzakonito zauzimanje javnog dobra. Osim zatvorske kazne u trajanju od 18 mjeseci, sud im je presudio i kolektivnu novčanu kaznu u visini od 16.380 eura, a ukoliko je ne plate prijete im dodatne tri godine zatvora. No to ipak nije sve – sud je također naložio da moraju nadoknaditi i troškove uklanjanja sagrađenih kuća.

Ova španjolska provincija smještena je u središnjem dijelu zemlje i sa svega osam stanovnika po četvornom kilometru područje je izuzetno slabe naseljenosti. Mnogi su se stanovnici iselili u Madrid i ostale španjolske veće gradove, a preostalo stanovništvo je mahom starije životne dobi. Napuštena sela nisu rijetkost u ovom dijelu Španjolske, a novodoseljeni stanovnici izabrali su Fraguas upravo zbog njegovih prirodnih resursa – mnoštva izvora i starih voćnjaka.

Fotografija: Fraguas Revive

Samoodrživo naselje

Novi doseljenici zamislili su Fraguas kao potpuno samoodrživo naselje - ekološki prihvatljivo i energetski samodostatno. Instalirali su i solarne panele, a razvijaju i vlastiti hidroelektrični sustav s vodnom turbinom. Merino tvrdi kako su se uspješno integrirali i u lokalnu zajednicu, a u znak zahvalnosti prema prijašnjim stanovnicima najprije su obnovili staro mjesno groblje.

Fotografija: Fraguas Revive

Merino kaže kako im je Isidro Moreno, jedan od bivših stanovnika Fraguasa, dao svoju knjigu o povijesti sela u kojoj su pronašli brojne fotografije starih kuća prema kojima su započeli obnovu. Jedna od obnovljenih kuća pripadala je Morenovom ujaku Cándidu, a kuću su po njemu nazvali Casa Cándida.

Fotografija: Fraguas Revive

„Casa Cándida ima veliki dnevni boravak, knjižnicu i kuhinju, i centar je svih naših aktivnosti“, kaže Merino. „Ukupno smo obnovili tri veće te tri manje i jednostavnije kuće, a u njima živi od 13 do 15 osoba.“

Prema španjolskom zakonu gradnja na javnom dobru nije dopuštena, no Merino svoju zajednicu brani tvrdnjom kako nisu sagradili nove, već samo obnovili postojeće kuće.

„Pažjivo smo pristupili obnovi Fraguasa i dokazali smo da nismo naštetili okolišu“, kaže Merino prema kojem španjolska administracija na ovaj način stvara prepreke i onemogućava mladim ljudima povratak u ruralna područja.

„Zakon bi trebalo mijenjati, a mladim ljudima treba olakšati povratak na selo i bavljenje poljoprivredom kada to žele. Zbog čega žele uništiti ono što je naša zajednica obnovila i vratila život u ovo napušteno ruralno područje“, pita se Merino.

Fotografija: Fraguas Revive

Naposljetku, Merino sumnja kako je ova presuda donijeta zbog namjere razvoja lovnog turizma na ovom području, koji ipak donosi znatno više novca od obnove napuštenih sela.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Konferencija o „pametnim selima“ – primjer Zagrebačke županije

Prva konferencija u Republici Hrvatskoj na tu temu: „Pametna sela – probudimo Hrvatsku – primjer Zagrebačka županija“, održat će se u petak, 26. listopada 2018. godine u zagrebačkom hotelu The Westin (dvorana Panorama, 17. kat, Ulica Izidora Kršnjavog 1, Zagreb) s početkom u 10:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER