Početkom srpnja u Jastrebarsko stižu arboristi penjači iz cijele Europe

Jastrebarsko je od 5. do 7. srpnja 2024. domaćin prestižnog Europskog natjecanja arborista penjača

Spektakularan sportski događaj organizira Hrvatska udruga za arborikulturu, a održat će se u perivoju dvorca Erdödy koji je kao spomenik parkovne arhitekture od strane stručnog žirija Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata 2022. godine proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj, izvijestili su iz Grada Jastrebarskog.

„Natjecanje je uvršteno u kalendar događanja Međunarodne udruge za arborikulturu (International Society of Arboriculture - ISA) i European Tree Climbing Championship, a ono se organizira kružno po državama Europe te se ove godine prvi put u povijesti organizira na području Republike Hrvatske zbog čega ga prepoznajemo kao događaj od iznimnog značaja i priliku za susret, razmjenu znanja i iskustava s profesionalcima i entuzijastima u polju arborikulture i urbanog šumarstva“, ističu organizatori.

Na natjecanju će sudjelovati profesionalni arboristi iz cijele Europe, demonstrirajući svoje vještine penjanja i njege stabala kroz razne discipline poput radnog penjanja, brzinskog penjanja, zračnog spašavanja, bacanja užeta i uspona. Ovo natjecanje omogućit će arboristima da pokažu svoje sposobnosti izvođenja arborikulturnih radova na siguran i precizan način.

Ovo događanje nije samo natjecateljskog karaktera, već je i ključni dio Strategije razvoja održivog turizma Hrvatske do 2030. godine. Njime se promoviraju cjelogodišnji turizam, očuvanje okoliša, inovativni i konkurentni pristupi te otpornost turizma.

Europsko natjecanje penjača arborista predstavlja time jedinstvenu priliku za Jastrebarsko i Hrvatsku da se pozicioniraju kao destinacije visoke ekološke osviještenosti i atraktivnosti za posjetitelje. Uz 250 natjecatelja i više od 50 volontera, očekuje se značajan priljev posjetitelja, što će dodatno ojačati turističku ponudu i lokalnu ekonomiju.

Više informacija o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici ETCC natjecanja, a kako je izgledao prošlogodišnje Europsko natjecanje arborista penjača, održano u parku dvorca Budmerický kaštieľ u Slovačkoj, pogledajte u priloženom videu.

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER